Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се кандидатира за втори мандат като засега само нейните документи са публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Срокът за участие в процедурата за избор на ръководител на САС изтече вчера в 17 часа.

Сегашният мандат на Даниела Дончева изтича в средата на юли.

На 18 май Съдийската колегия взе решение за откриване на процедура за избор на шеф на САС като то бе обнародвано в Държавен вестник на 21 май, откогато и започна да тече едномесечният срок за подаване на документи.

Катя Бельова ще ръководи ОС-Благоевград и след края на мандата си

Няма кандидати за председател на Окръжен съд-Благоевград. Сегашният шеф на съда Катя Бельова приключва своя втори мандат и няма право да се кандидатира отново за този пост.

През годините в Благоевград имаше и продължава да има сериозно напрежение между съдиите от районния и окръжния съд, както и между наказателни магистрати от ОС-Благоевград и Катя Бельова. Магистратите внасяха различни сигнали във ВСС и наскоро кадровиците решиха да отидат на място, за да чуят становищата на всички страни.

Междувременно днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) определи именно Катя Бельова за изпълняващ функциите председател до избора на нов. Това решение не мина без спорове сред кадровиците.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Красимир Шекерджиев заяви, че в КАК не е имало съгласие Катя Бельова да бъде определена за и.ф. председател. Заради това комисията е изпратила писмо до окръжните съдии в Благоевград, в което е попитала кои от тях са съгласни да поемат временното ръководство на съда. Получили са съгласие от всички.

След това с 6 на 1 гласа е било отхвърлено предложението за и.ф. шеф на съда да бъде определена заместничката на Бельова – Лилия Масева. КАК се е обединила около становището за временен ръководител да бъде предложена най-старшата съдийка Росица Бункова. И именно такова беше внесено днес предложение.

Но председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че държи да се спази принципното решение на колегията отпреди няколко години, когато кадровиците решиха за и.ф. да определя досегашния председател. Чолаков заяви, че заедно с няколко негови колеги от СК на ВСС са били в Благоевград преди дни, където са разговаряли със съдии заради нестихващото там напрежение. „Там има тежък междуличностен конфликт, натрупан през годините и ние нищо не сме направили. Вие чухте отношението между районни съдии, между районни и окръжни съдии, между окръжни съдии. С това решение не казваме ли, че виновна е Катя Бельова? Имахме разговори с други колеги, че проблемът тръгва от районния съд. Не казвам, че е така. Но истината подлежи на доказване. Основният проблем там е командироването от районния в окръжния съд. Това обаче се извършва от председателя на Софийския апелативен съд. В Благоевград ни казаха, че събират документи и изпращат на председателя на САС. Две трети от дебата беше за това как се командироват, как се събират документи“, заяви Чолаков.

„Имам чувството, че сме присъствали на различни срещи. Там съществуват проблеми и ние заради това отидохме там – за разпределението на работата вътре в районния съд, между съдиите от районния и окръжния съд, между съдиите от окръжния съд. Председателите на районни съдилища ни казаха, че няма комуникация с председателя на ОС-Благоевград, че се комуникира само със заповеди, че тя дори не ги поздравя. Беше ме срам да участвам и да слушам такова нещо“, започна Атанаска Дишева.

По думите ѝ при „несъмнено безспорни факти за конфликтни отношения“, на нея ѝ се струва изключително недалновидно Бельова да бъде определена за изпълняващ функциите председател. Със същите съображения Дишева заяви, че няма да гласува и за заместниците ѝ.

„От повече от 10 години са конфликтите там, не знаем как са се породили. Но независимо кой е първоизточникът на проблема, далеч съм от мисълта да кажа кой е виновен, кой е започнал, кой е прав. Съдия ми разказа, че съдиите, които са породили или от които са тръгнали проблемите, вече не са там, но същите проблеми се пренасят и върху сегашните съдии“, каза Дишева. И заяви, че настоящото ръководство за два мандата не е успяло да разреши проблемите с комуникацията. „На какво основание ние ще възлагаме на този председател и при изтекли два мандата, да продължи да ръководи съда?“, попита Дишева. И заключи, че окръжният съд в Благоевград има нужда от смяна на ръководството, за да се даде шанс на съдиите.

Подобна теза застъпи и Олга Керелска. Цветинка Пашкунова също беше на мнение, че при това напрежение е редно друг да бъде и.ф. ръководител.

Драгомир Кояджиков обаче защити Бельова и заяви, че всеки на нейно място нямало да поздравява колегите си. „Не знам как останахте с впечатлението, че Катя Бельова е виновникът за ситуацията. Тя е дадена на Комисията за защита от дискриминация от колега съдия, защото му е определила кабинет с два квадрата по-малък от кабинета на друг съдия. Тя е подсъдима по множество частни дела, по две вече е окончателно оправдана. Там районен съдия я съди за това, че е дала становище до ВСС за неговите професионални качества и заради това изявление и сумата от 12 лева тя е станала подсъдим и се разхожда по съдилищата. Ако на вас ви се подиграваха по този начин, вие също нямаше да говорите. Съдиите до такава степен на конфликт са стигнали, че единият носи делата си в кабинета на другия, за да покаже колко има, а вторият ги рита из коридорите в съда пред гражданите“, разказа Кояджиков.

По думите му не Бельова е създава проблема в Благоевград, а предходният председател Красимир Аршинков. „И всичко това се опитва да се представи като негатив срещу Бельова. Вероятно и тя си има своите проблеми и не се е справила добре. Но нямаме чак толкова сериозни аргументи и да нарушим нашите правила за определяне на изпълняващ функциите“, каза още Кояджиков.

Така за Росица Бункова гласуваха петима членове на СК на ВСС, за Бельова – шестима, а за Лилия Масева – трима кадровици.

След този вот започна дебат какво мнозинство е необходимо, за да бъде определен и.ф. председател. Мнозинството в крайна сметка реши, че това става с обикновено, защото в Закона за съдебната власт изрично са изброени хипотезите, в които е необходимо квалифицирано мнозинство, сред които не е определянето на и.ф. ръководител, т.е. за него трябва обикновено и шест гласа са достатъчни.

Елена Балджиева е новият шеф на районния съд в Русе

Елена Балджиева е новият председател на районния съд в Русе. За нея гласуваха 10 от членовете на Съдийската колегия.

Доскорошният шеф на съда Пламен Ченджиев получи три гласа в своя полза – на Атанаска Дишева, Олга Керелска и на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Третият кандидат – Мирослав Йорданов не получи нито един глас.

Дискусията днес продължи дълго като основно въпроси се задаваха на Пламен Ченджиев във връзка с негови разпореждания като председател. Най-спорното беше за заповед, с която на деловодителите се забранява да предоставят преписи от материалите от досъдебните производства по наказателните дела.

В отговор на въпрос на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков кандидатът поясни, че е имал предвид преписи да не се дават без указания на съдиите-докладчици. Чолаков обаче опонира, че в самата заповед не се споменава, че трябва да има резолюция от съдиите-докладчици.

Именно по този повод Боян Новански заяви, че няма да го подкрепи. „Да забраниш на адвокат да преснима материалите това е… тая дума даже няма да я кажа. Интересно адвокатът как ще се запознае с материалите, може би ще хвърля боб. Не е никаква равнопоставеност. Как ще се запознае адвокатът с досъдебното производство когато встъпва като защитник на подсъдим“, каза Новански и заяви, че ще подкрепи Елена Балджиева.

Такава позиция изрази и шефът на ВАС Георги Чолаков. Той заяви, че като бивш адвокат знае какво е това да нямаш достъп до материалите от досъдебните производства. Добави, че адвокатската колегия в Русе е подала жалба до ВСС, която етичната комисия е насочила към окръжния съд в града. „Няма как това да не е създало напрежение. Адвокатите казват, че се дава само това, което има в наказателното производство, образувано след внасяне на обвинителния акт в съда“, каза Чолаков. Той поясни и че не приема факта, че Пламен Ченджиев не е организирал съдиите така, че да изразят становище по три тълкувателни дела на ВАС за противоречива съдебна практика, за което РС-Русе е бил поканен да вземе отношение. Георги Чолаков посочи, че ще подкрепи Елена Балджиева.

 

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГОЛЯМ СРАМ!
ГОЛЯМ СРАМ!
23 юни 2021 11:25
Гост

Как е възможно сериозни юристи- съдии да тиражират очевадни лъжи, да се излагат така и да стават глашатаи на компрометирани персони в системата, от които и колегите им се срамуват с години?А че решенията и в този съвет се взимат на „бели покривки“ и извън дебата в публичните заседания на съвета, вече е очевадно за всички!Срам , срам , срам!!!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 19:32
Гост

Симпатично парче. Бих я омачкал 2-3 пъти. Ама явно някой властимащ я мачка 🙂

Пеевски трол
Пеевски трол
22 юни 2021 18:00
Гост

Другари, всички на амбразурата, да защитим най-добрия юрист в България (след Гешев), който така професионално си (само)разпредели и реши едно дело за една несъстоятелност за едни милиарди!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 16:46
Гост

Въпреки всички клевети и абсолютно неоснователни обвинения председателят на Ап съд оставя един изключително успешен мандат, в който се решиха голяма част от проблемите в съда и се облекчи работата на магистратите! Успех

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 17:10
Гост

Напълно си прав. Реши успешно най-големия проблем на съда – уреди оправдателната присъда на Пенгезов, като го разпредели на верни негови другари по чашка, които не направиха за нужно да се отводът. Генерало е обещал с взетите 130 бона от ВСС да ги почерпи. Реши и друг голям проблем на съда – успешно иззе прословутото дело за над 100 млн. лв. от един съдия-непрокопсаник, тъй като получи прозрение свише, че той не може да го реши „правилно“. Единствено не успя да реши „дребния“ проблем на САС с трикратната разлика в натовареността между граждански и наказателни съдии, но да не сме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 17:39
Гост

Миленчо, ти ли недоволстваш?

прочит
прочит
22 юни 2021 18:02
Гост

Съсловието и днес показа ясно, че оценката за нея е „слаб 2“.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 16:14
Гост

Успех! Достойна кандитатура!

Да попитам
Да попитам
22 юни 2021 16:40
Гост

Може ли да поясните достойнствата на кандидатурата? Качества, които я правят подходяща за председател на най-големия апелативен съд?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 18:28
Гост

Подходяща е за офисен секс. И не само.

Карай направо!
Карай направо!
22 юни 2021 19:16
Гост

Става.

Барко
Барко
22 юни 2021 15:36
Гост

ОС Благоевград е един от най натоварените съдилища в РБ. Нормално е да искат командироване от РС, повечето от които си гледат рахата и се оплакват и пишат( поради многото свободно време). Затова е нужна реформа, която да е по-плавна, за да не се натоварват гражданите в отдалечените населени места. Какво прави ВСС – кадровика чака скандалите да се разрастват и чак тогава “проверява”. Нещата следва да се разрешават с инициативи на ВСС, за да се защити неравномерната натовареност,

Позор!
Позор!
22 юни 2021 14:46
Гост

Тази е типичния гьонсурат от отбора кукли на конци на Доган сарай във ВСС. Само като се сетя как с цялата си наглост сама си разпредели дело с материален интерес за 1 МИЛИАРД лева и след това пазителите на статуквото във ВСС наказаха не нея, а колегата й от САС, който раздуха този скандален случай.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 14:52
Гост

Гьнсурат е леля ти Пенка, мърльо…

АНОНИМЕН
АНОНИМЕН
22 юни 2021 15:02
Гост

Не ти издържат вече нервите, а? Права си, до абсолютната давност има мно-о-о-го път!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 23:00
Гост

Пак бъркаш! Няма никаква давност за тъпотията и ограничеността ти. Те са до живот.

Коста
Коста
22 юни 2021 17:53
Гост

Как са го наказали? Що за нелепи лъжи са това?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 14:12
Гост

Първият мандат на Дончева беше провал. Вторият ще е катастрофа. Врачанският й инат обаче е пословичен, както и липсата на реален поглед на актуалната ситуация. Магнитски да заповяда.

милчо
милчо
22 юни 2021 14:18
Гост

Не съм сигурен в избора й, но ако се случи, ВСС ще даде още един повод за разпускането си. Да не говорим, че той май се разпада поетапно.В момента с минус трима членове.

с две думи
с две думи
22 юни 2021 14:00
Гост

Просто ужас.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 13:49
Гост

Окръжен съд-Благоевград
Окръжен съд-Русе
Районен съд-Ардино
Районен съд-Брезник
Районен съд-Гълъбово
Районен съд-Ихтиман
Районен съд-Мадан
Районен съд-Мездра
Районен съд-Нови пазар
Районен съд-Оряхово
Районен съд-Средец
Районен съд-Тервел
Районен съд-Тетевен
Районен съд-Чепеларе
Това са съдилищата, за които на сайта на ВСС не са качени данни някой да е заявил желание да е адм ръководител. Явно съдиите не сикат да са ръководители в тези смутни времена. И ги разбирам.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 13:50
Гост

не искат

ВСС
ВСС
22 юни 2021 13:48
Гост

Не бъдете сигурни в избора на Дончева. Никой няма да си рискува авторитета заради нея. Особено в сегашната ситуация. Голяма глупост от нейна страна.

Мики
Мики
22 юни 2021 13:05
Гост

Въобще не се учудвам, че няма други кандидати. Там е пълен бардак.

Рики
Рики
22 юни 2021 13:05
Гост

Е, кой го направи! Сега ще има нов, ама със стари к..ви.

Наблюдател
Наблюдател
22 юни 2021 12:38
Гост

Предлагам по Модел 4, Благоевградския окръжен съд да се закрие и да стане териториално поделение на Кюстендилския. 😀

Експерт свиньолог!
Експерт свиньолог!
22 юни 2021 11:26
Гост

Свинчовците явно си мислят, че ще си кадруват спокойно и ще ги оставят да монтират тази пионка за още един мандат?!
Да де, но оня списък вече не е само при милиционера и Който трябва, а и при когото не трябва, така, че бъдете предпазливи и умни!

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 10:40
Гост

Този път Лекса леко се изложи. Кандидат за САС има – Вх. № ВСС-9756/18.06.2021 г. Даниела Георгиева Дончева, т.е. досегашният компрометиран шеф ще се пробва отново и като знаем кои ще я избират – има всички шансове.
Друг е въпросът с какви очи ще застане пред колегите си при изслушването на общото събрание след последните 5 години на неспирни гафове и на грубо неглижиране на същото ОС. Но явно кукловодите на прехода си я харесват, а и тя е доказано изпълнителна досежно поръчките.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 11:44
Гост

Я по-спокойно, да не спукаш някоя анална вена от яд, злоба и комплексарщина.

WC в САС
WC в САС
22 юни 2021 12:07
Гост

А ти от корупция, нали?

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 14:03
Гост

Корупцията е в прогнилата ти тиква само и в легендите, дето си ги разправяте на маса…

123
123
22 юни 2021 10:20
Гост

Напълно нормално е – с тази кадрова политика на ВСС никой читав съдия не желае да се кандидатира – преди избора ще бъда обруган от различни политически кръгове, вкл. чрез техните „любими“ медии, като няма да бъде защитен от ВСС, защото се създава съмнение, че мнозинството често „се подчинява“ на политическата конюнктура. Забележете – отвращението от административни постове ще бъде повсеместно, вкл. и при избор на следващия ВСС. Това подчинение на политическата конюнктура от поредни ВСС доведе до това плачевно състояние – отдръпване на свестните съдии от важните задачи на системата. Това е една от причините за „разиграването“ й от… Покажи целия коментар »

Юристът
Юристът
22 юни 2021 10:08
Гост

Е как да няма бе? Аз съм млад, красив, умен от самия си град! Я не се излагайте. Желаещи има, но не сме хора на хората 😁

с две думи
с две думи
22 юни 2021 14:08
Гост

Точно така.

Юристът
Юристът
22 юни 2021 10:07
Гост

Е аз имам желание, как така никой… излагате се!

Манолева
Манолева
22 юни 2021 10:01
Гост

Да не сложат Катя все пак за трети?

Филип
Филип
22 юни 2021 13:07
Гост

Абсурд! Трябва да прескочат закона.

Десислава
Десислава
22 юни 2021 10:01
Гост

Ясно. Никой не иска да иде в Благоевград и ги разбирам

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 10:00
Гост

Ще си ги слагат без официално да има титуляр

Живко
Живко
22 юни 2021 10:00
Гост

Жалко. Ще се съгласят всички, че това не е никак нормално

Кирилова
Кирилова
22 юни 2021 9:59
Гост

Определено твърде мизерно е това, че няма желаещи. Честно.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:59
Гост

Това само показва, че системата е сбъркана.

с две думи
с две думи
22 юни 2021 14:11
Гост

Още от 1991-а с Конституцията.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:59
Гост

И какво правим сега?

Asparuhov
Asparuhov
22 юни 2021 9:59
Гост

То да е нормална работа да има кандидати. Ама като не е нормална. 😀

Цветков
Цветков
22 юни 2021 9:58
Гост

Е защо да има

wtf
wtf
22 юни 2021 9:46
Гост

Защо няма кандидати за София. Общото събрание защо не се е събрало да номинира човек, след като Дончева не желае втори мандат. Не може най-големият апелативен съд да стои без председател.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:50
Гост

Дончева не рискува, ориентира се в политическата обстановка и вероятно ще реши вече при втора процедура

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 10:21
Гост

Така ти каза тя ли или звездите ти го говорят?

Георгиев
Георгиев
22 юни 2021 13:09
Гост

Ясно е като бял ден. И във ВСС не са политически безпристрастни.

9876
9876
22 юни 2021 9:45
Гост

Никой не иска мястото в Благоевград. Въобще не съм изненадан. Подозирам, че този съд дълго време няма да има титуляр. Дано само Съдийската колегия да не определи Бельова за изпълняващ функциите, защото така ще изкара не трети, а направо четвърти мандат.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 9:54
Гост

Тия македонци ще се избият на местна почва, ама няма смелчага, който да поеме отговорност и поне да се опита да тушира напреженението.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2021 10:27
Гост

Да не е луд – вътрешен няма как да е, щото ще скочи веднага другата колегия, а на външен ще му скочат всички. Македонска му работа. Там ВСС ще трябва доста повечко да поработи, ако иска да нормализира нещата.

Цецко
Цецко
22 юни 2021 13:11
Гост

Да ги бяха нормализирали до сега. Колко сигнала им трябваха, за да направят тази прословута проверка.

Фики
Фики
22 юни 2021 13:10
Гост

Интересно, какъв е резултатът от проверката там.