Нотариусите и частните съдебни изпълнители отложиха с два месеца провеждането на общите си събрания, часове преди здравният министър в оставка Костадин Ангелов да издаде нова заповед (виж тук), с която ги разреши.

Според нея от понеделник е разрешено вече провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия. Условието е да се провеждат при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски от всички участници.

Нотариусите и ЧСИ трябваше да се съберат на 24 и 25 април, но вече решиха да отложат събранията. Новите дати за нотариусите са 26 и 27 юни 2021 г., а за ЧСИ – 26 юни 2021 г.

Нотариусите беше предвидено да се съберат в зала „Витоша“ на „Интер Експо Център“, предстои да стане ясно дали мястото ще е същото, когато бъде обнародвана поканата за новите дати на събранието.

Камарата на частните съдебни изпълнители промени мястото на събранието и то няма да е в зала 3 на НДК, а в Националния исторически музей.

Общите събрания на адвокатските колегии от цялата страна обаче може да се проведат по график на 24 и 25 април заради новата заповед на Ангелов. Въпросът беше обсъден днес на заседанието на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), който изпрати писмо до здравния министър, в което е разяснил подробно ситуацията с адвокатските събрания и значимостта им и часове по-късно Ангелов издаде новата заповед.

Още преди седмица от столичната колегия поставиха проблема пред здравния министър, като поискаха той да посочи дали провеждането му е допустимо и ако да, при необходимост да предпише и специални противоепидемични мерки. В софийската колегия са вписани 6184 адвокати, но обичайно в общите събрания участват не повече от 5-10% от адвокатите. При изборите, които се провеждат на втория му ден (само за делегати или и за ръководни органи), обичайно участват около 1000 души, а миналата година дойдоха 2000.

Преди дни председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев излезе със становище, че няма как да се проведат събрания през април и настоя ВАдС да не мълчи, а да вземе общо решение за всички колегии. Освен това според Демерджиев съветът трябва да се произнесе еднозначно и дали колегиите трябва да изпратят на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС), което ще е на 25 и 26 май 2021 г., делегатите, които бяха избрани през януари миналата година. Неговата позиция е, че трябва да се случи именно това – в ОСАС да участват делегатите от 2020 г.

С позицията на Демерджиев обаче не е съгласна адвокатската колегия във Велико Търново. Нейната председателка Даниела Минева изпрати писмо на ВАдС, в което споделя виждането, че няма как при действащата заповед събранията да са през април и съобщи, че колегията във Велико Търново е сезирала здравния министър с искане да допълни заповедта си така, че да разреши събранията. Това до днес не се е случило.

Минева обаче застъпва тезата, че ако не се проведат събранията на колегиите през април, няма как старите делегати да участват в ОСАС през май, както предлага Демерджиев, позовавайки се на чл. 112, ал. 5 от Закона за адвокатурата. Разпоредбата гласи: „Делегатите, избрани за общото събрание, запазват мандата си до следващото общо събрание“.

„Логическото и граматическото тълкуване на употребената два пъти в тази норма фраза „общо събрание“ има предвид органа общо събрание на адвокатите от страната. Това е така, защото употребеният в израза  съюз „за“ („избрани за общото събрание“) определя, че това са избраните за общото събрание на адвокатите от страната. По аргумент от разпоредбите на чл. 80, ал.1 и чл. 82, т.6 и чл. 112, ал. 1 от ЗАдв, фигурата „делегат“ за участие в двата вида общи събрания на адвокатите по ЗАдв, има само при общите събрания на адвокатите от сраната. Поради това „запазването“ (в смисъл учреденото представителство с избора) на мандата е до следващото общо събрание на адвокатите от страната“, твърди шефката на великотърновската колегия.

Минева изтъква като аргумент и че ако се допусне в ОСАС да участва миналогодишните делегати, колегията във Велико Търново ще бъде лишена от представителство. Причината за това е във формулировката на решението ѝ за избор на делегати през 2020 г.: „За делегати от Великотърновската адвокатска колегия за общото събрание на адвокатите от страната, което ще се проведе на 22 и 23 февруари 2020 г., са избрани: …“. Т.е. излиза, че делегатите са избрани само за миналогодишното ОСАС. Дали това решение намира опора в Закона за адвокатурата предстои да каже днес ВАдС.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
НАВИГАТОР
НАВИГАТОР
17 април 2021 9:12
Гост

Май Висшия адвокатски съвет, както винаги е реагирал късно, едва на 12.04., похвалното е, че кандидата за негов Председател на предстоящите избори се е обърнал към Министъра още на 07.04.
Съраннното е как всеки иска да си преписва заслуги, когато работата е свършена!
СРАМОТА!

Поредната безотговорност на ВАдвС
Поредната безотговорност на ВАдвС
16 април 2021 16:22
Гост

Всички с позиция и решение, адвокатурата без. Тоя казал, оня казал.
А, какво казва висшия орган, или той, както винаги никога не казва или ако каже все е грешно. После решава ВКС. То бива безпринципност, ама толкова. Писмо от Търново, писмо от Пловдив и е ясно, че се надцакват предизборно двамата кандидати- Йорданов и Демерджиев, а Ралица се е отдала явно на безхаберие.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 13:40
Гост

Кой ще стане шеф на ЧСИ-тата?

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 13:01
Гост

Абсолютно адекватно решение в тази обстановка.

123
123
16 април 2021 10:55
Гост

Данните показва, че след един месец още би трябвало да е доста по-спокойно.

Симеон
Симеон
16 април 2021 13:02
Гост

А, дано. Обаче трябва хората да бъдат по- отговорни към себе си и околните.

Новия парламент да въведе и държавен нотариат
Новия парламент да въведе и държавен нотариат
16 април 2021 10:54
Гост

Новия парламент да въведе и държавен нотариат , паралелно с частния. С удоволствие ще си давам парите на държавата, а не на частника. Така или иначе частниците се мръщят да връчват покани, ако има държавен нотариат поне поканите ще могат да бъдат пращани лесно.
Държавен нотариат няма да струва нито лев допълнително, ако СВ получат и нотариални функции. Но и да се назначат отделно държавни нотариуси-тяхната заплата ще се изплати за ден-два работа.

Кики
Кики
16 април 2021 13:03
Гост

Много добра идея.

Пич
Пич
16 април 2021 10:40
Гост

След като разпуснаха НОЩ, от какво се страхувате? Значи няма опасност вече от събиране на много хора… Шегувам се, разбира се, браво колеги за умното решение.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:41
Гост

Ако ние не се пазим, няма кой. Макар, че тези отлагания дават шанс на старите ръководства да останат по-дълго.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:39
Гост

Голяма излагация. Да не могат да си направят събранията хората. Ужас.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 13:05
Гост

Нищо няма да стане, ако изчакат. Здравето е най-важно.

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:39
Гост

Общите събрания на адвокатските колегии от цялата страна, които също са насрочени за 24 и 25 април 2021 г не знам какво има да им се обсъжда. Да ги отлагат за лятото и това е. Чак извънредни срещи. Като почнат за едно очеизвадно решение да се правят помпозни срещи…

Анонимен
Анонимен
16 април 2021 10:38
Гост

Защо се събирате в частна компания бе? Държавни пари ли пукате по Интер Експо Центъра? В НДК не става ли?

аха
аха
16 април 2021 11:35
Гост

Или в 272 на СУ. Поне наема на залата ще е за Университета.

Диди
Диди
16 април 2021 13:07
Гост

Е, нали не си ги вадят от джоба. Какво им пука.

Englishman
Englishman
16 април 2021 10:37
Гост

Аз бих отложил за юли дори, но щом са решили за юни. Предполагаше се, че ще има спад на заболелите. Но миналата година влязохме в лятото с по 100 случая на ден, а сега въпреки ваксините, никой не иска да се ваксинира с много голямо количество от тях. В резултат и към това, че има и отпуснати мерки, то може лятото да влезем и с по 1000 случая на ден. Което е много.

Равиоленска
Равиоленска
16 април 2021 10:36
Гост

Да видим като се смени здравния министър дали ще се облекчи положението. Което пак няма да е показателно, защото едно е да си здравен през зимата и съвсем друго през лятото.

Десислава
Десислава
16 април 2021 10:36
Гост

Определено има логика да се отложи

ботокс в оставка
ботокс в оставка
16 април 2021 10:35
Гост

Ще се отлагат, то е ясно, какво има да се мисли. Няма как да се събираме докато има забрана за това. Освен ако доктора с ботокса в оставка не си промени заповедта, че нали всичко е предпоследно

нямам думи
нямам думи
16 април 2021 10:28
Гост

Болярите си о_рали решението миналата година и сега вай оле не можело старите делегати. Нямам думи!