Имотни измами с изтеклите лични данни от Националната агенция за приходите (НАП) няма да бъдат допуснати заради многото и стриктни проверки, които извършват нотариусите.

В това увери председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев пред БНТ и поясни, че сделките, които минават през нотариусите се проверяват на всички нива. По думите му, много от извършваните проверки остават незабелязани за страните. Нотариусите проверяват самоличността в базата данни с „лични карти“ на МВР, както и в базата данни „Население“ – т.нар. ЕСГРАОН. При прехвърляне на автомобил пък проверка на собствеността се прави и в КАТ.

Анадолиев определи като изключително ефективна информационната система на нотариусите, която работи вече от 10 години.

„Всеки колега, пред когото е представено пълномощно с цел извършване на определено действие, е задължен да провери да съществуването му и автентичността в информационната система. Откакто съществува информационната ни система, не си спомням случай на представено фалшиво пълномощно, въведено в нея“, каза шефът на Нотариалната камара. Той обясни, че дори някой да опита да извърши злоупотреба, като подправи лична карта, проверката в регистъра за личните документи на МВР ще покаже веднага образа на истинския притежател на документа.

„Нотариусът приема пълномощно, да речем, ако вие дойдете при нас с идеята да упълномощите дадено лице. Ние имаме близо от 8 години достъп до националния регистър за лични документи към МВР. Тоест, ние сме задължени да проверим самоличността ви, като при проверката визуално аз виждам лицето на съответния човек, който се е явил пред мен и знам, че това трябва да бъде притежател на съответната лична карта“, разясни Анадолиев.

По думите му, Нотариалната камара е осигурила достъп на всички банкови институции до тази система, така че те в момента могат и биха могли да проверят представеното пред тях пълномощно.

От НАП съобщиха вчера, че подробни лични данни са изтекли само за 189 граждани и препоръча единствено на тях да сменят личните си документи. Става дума за хора, за които е изнесена информация, която включва комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вчерашен
Вчерашен
25 юли 2019 16:16
Гост

По-голяма смешка не бях чувал, откакто казаха, че Гешев бил най-добрият кандидат за главен. Тия вярват ли си изобщо? Постоянно се продават и препродават имоти на хора, които изобщо не знаят за това, с користното съдействие на горди членове на въпросната камара, а тия тука ми разправят, че при тоя киберапокалипсис, който настана, ще ни опазят от измами.

Факт
Факт
25 юли 2019 13:27
Гост

Като им е толкова железна системата, как така се случва да се продават имоти на възрастни хора с фалшиви пълномощни.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 11:51
Гост

Защитена, колко да е защитена системата им. Утре, вдругиден ще се появи някой вълшебник и…

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 11:49
Гост

Вече не вярвам на никого. Иначе господинът звучи много убедително.

Гинка
Гинка
25 юли 2019 13:28
Гост

Както и да звучи, важни са фактите. Те и в АВ след срива щяха да го оправят бързо, ама така бяха зацапали, че бая си почакахме.