Всички училища, ясли и градини, ресторанти, молове, големи нехранителни магазини, фитнеси, басейни, кина и театри, игрални зали и казина затварят врати за 10 дни от понеделник, т.е. от 22 до 31 март.

Това решиха окончателно властите в опит да бъде овладяна новата вълна от COVID-19, която вече засяга цялата страна, като единственото изключение е Търговище, но и там вече се забелязва ръст на заразените (заповедта на здравния министър, виж тук).

Ресторантите ще могат само да доставят храна, а тези в хотелите ще изхранват гостите си по стаите.

В моловете ще работят само хранителните магазини, банките, оптиките, застрахователите, офисите на телекомите, зоомагазините и ателиетата за химическо чистене.

Забранява се и провеждането на сватби, кръщенета и всякакви тържества с над 15 присъстващи. Няма да се провеждат събори и фестивали на открито. Преустановяват се провежданията на семинари, конкурси, изложения и тиймбилдинги.

Всички пазари, базари и тържища ще трябва да организират еднопосочно движение на хората, като всички присъстващи трябва да носят маски и да спазват дистанция от 1,5 м.

Здравният министър Костадин Ангелов каза още, че спират и всички културни и развлекателни прояви, като освен кината и театрите, затварят отново музеи, галерии и школи. Новите ограничения включват забрана за групови туристически пътувания и масови мероприятия на открито. Спортните състезания ще продължат без публика.

За висшите учебни заведения министърът каза, че изключение от неприсъственото обучение ще се прави само за държавните изпити, както и за практическите занятия на студентите по медицина.

„Целта на мерките е контролът, който имаме да продължи да бъде ефективен със същите резултати, без да стигаме до всички онези лоши спомени, които имаме от ноември и декември. Може би изглеждаме непоследователни, може би изглеждаме странно в очите на хората, които са разделени от посланията на псевдоексперти, които са много далече от науката и истината, но пък докосват страховете и надеждите на хората. Всички решения, които сме вземали са основани единствено и само на науката и на практиката. Оказва се, че няма правилна схема за нито един народ по света. Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен и ни изненадва“, каза министър Ангелов, като подчерта, че премиерът Бойко Борисов е запознат с новите мерки и ги одобрява.

Шефът на щаба Венцислав Мутафчийски обяви, че в момента България е на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи. Иначе, данните за общата смъртност и тенденциите показват, че България е на 4-то място в Европейския съюз и на първо на Балканите. До момента от коронавирус в страната са почнали 11 715 души.

През изминалото денонощие новите потвърдени случаи са 4201 при направени 17 652 теста.

Анализът на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че 14-дневната заболяемост от COVID-19 за първите две седмици на март е близо 500 на 100 000 души. Само за дните от 14 март до днес обаче тя вече е надхвърлила прага от 500. Броят на положителните спрямо направените тестове вече трайно е над 20%, като в последните дни почти всеки четвърти направен тест е положителен. Продължава да расте и процентът на смъртните случаи, като за 14-дневния период смъртността е 15 на 100 000.

Здравният министър отхвърли възможността за отлагане на изборите, ако мерките бъдат удължени и след края на март.

„Изборите са обезпечени, те ще протекат безопасно и могат да протекат безопасно в хода на тази пандемия“, каза Ангелов.

На въпрос, защо сега ограниченията се налагат за срок от 10 дни, след като в края на миналата година властите обясниха, че само проявата на резултатите от затварянето изисква поне две седмици, здравният министър обясни, че поведението на новия британски вариант на вируса е различно. По думите му хората по-бързо се налага да бъдат приети в болница и това увеличава заетостта на леглата, но и по-бързо се подобряват и оздравяват.

„Преди мерките даваха резултат след две седмици. В момента наблюдаваме нещо различно. Десет дни е време, в което очакваме да има резултат“, каза още Ангелов.

Въпреки че още няма категорично становище за възобновяване на ваксинацията с „Астра Зенека“, министърът заяви, че няма риск за живота и здравето на хората, които имат поставена доза от тази ваксина, като подчерта, че с нея са се ваксинирали и членове на семейството му. Очакванията на Ангелов са ваксинацията с „Астра Зенека“ да продължи.

Той беше попитан и дали това е последният сериозен скок на заболели от COVID-19, както здравните власти уверяват в последните дни.

„Най-правилното е, че не знам дали това е последна вълна“, отговори обаче здравният министър.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:12
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­щ­­­и­­ ­м­­о­­м­и­ч­­­е­­­т­а­ ­­в­­и­­ ­­о­ч­а­к­­в­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?55090

Предложение:
Предложение:
26 март 2021 23:46
Гост

Лежах в Ковид-отделение и установих ,че тези лекари и сестри са супер натоварени ..опаковани по много часове..За 12 часова смяна незнам колко минути са без тез гащеризони ..шапки .Само те ли се клеха в Хипократовата клетва?Периодично да се пращат подкрепления и от другите отделения.Дежурства да дават и джипитата,щото моето като чу,че дигам темп.и забрани всякакъв достъп…та пращах човек да ми получи направлението.От дежурства да бъдат освободени лекарите с увредено здраве.Всичко друго -НА ФРОНТА.Не са незаменими личните лекари.Когато ходят на почивка как ги заместват техни колеги.С благодарност и уважение на целият персонал от 5-та градска!

гневна
гневна
21 март 2021 16:20
Гост

Апропо: „вируса“ никой още не го е изолирал. Има обявена награда от 225 000 евро за онзи, който го направи, но парите стоят НЕвзети !!!
А хората боледуват от обичайните вируси + добавен КЕМТРЕЙЛС /разпръскват го минаващите самолети, мога да дам линк да го видите с очите си/ и СВЧ облъчване /от включването на 5G антените/ !!!
В семейството на моя колежка мъжът беше болен, но никой друг не се разболя изобщо!!! За какво тогава говорим изобщо ??? За каква „предавана между хората зараза“ говорим изобщо?????
ПЪЛЕН ЦИРК! ТОЧНО ПО ПЛАНА НА ГЛОБАЛИСТИТЕ!

гневна
гневна
21 март 2021 16:05
Гост

Време е да ги НАКАЖЕМ тези марионетки, които ни смъчняват живота вече цяла година по заповед на глобалистите. ИЗЛЕЗТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ – този път има за кого да се гласува, не стойте настрана, не ходете „за гъби“, идете и гласувайте !!!!

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:53
Гост

На ПрофАнгелов му дръпнаха конците, козирува, направи фелацио и избухна. А дали не си направи ритуално а*ално харакири? Какво ще прави, Борисов като си събере багажа в куфара и отлети за САЩ?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 22:23
Гост

Същото като Каскета. Свива перките и се скрива.

Шалимар
Шалимар
18 март 2021 20:09
Гост

Затваряне, отваряне, разграбване, затягане-това е игра на руска рулетка

Шалимар
Шалимар
18 март 2021 20:07
Гост

С това затягане, после разхлабване на мерките просто играем на руска рулетка.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:53
Гост

От безмозъчни профани с маски на заплата, какво друго да очакваме. Тиквата си върти далаверата, а тоя олиго Ангелов за едно първо място в листата за Варна се черви под маската.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:46
Гост

Овчеството пак ще спи, докато му надяват маски, попълват му бюлетините и го карантинират.

Без думи
Без думи
18 март 2021 15:33
Гост

Изцяло политически мерки… защо от понеделник като са спешни? За да излязат на 1-ви и да кажат отпускаме мерките предизборно… И защо в София не се наложат по-тежки мерки? Неадекватно е да има еднакви мерки в много засегнати градове като София и Бургас и в Търговище, където заболеваемостта е много по-ниска… В момента просто отбиват номера без реално да мислят за здравето на хората, защото ако им пукаше за него нямаше изобщо да ги отпускат в началото на месеца, след като навсякъде се говореше за нова вълна… Тъжно е как не се слушат медиците, а се слушат ресторантьорите, които си… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:37
Гост

Хайде да се спреш с герберастията и ковидиотизма. В банките няма ли ковид бе, сапун? Ама не затварят банките, светая светих. Герберастлъци. След изборите ще приключи тази малоумщина.

евала
евала
19 март 2021 13:07
Гост

А ти какво решение на ситуацията предлагаш, че не разбрах?? С псуване анонимно, след като всеки има право на мнение, не вярвам много да си прокопсал. 🙂 Малко по-аргументирано и културно следвашия път, моля. Със здраве!

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:10
Гост

И защо трябваше да се стига до тук? Заради преждевременното отваряне на всичко.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:12
Гост

На Боко напъните да гласуваме пак за него. Ама надали вече ще има много желаещи.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 13:55
Гост

Крайно време е да се спрат всички помощи. Нека НАП и всички контролни органи да подложат на строги проверки всички, които претендират за помощи и даде види дали и какви данъци да плащали. Върху какви заплати са плащани осигуровки. Защото силно се съмнявам да сте. Вижте статистиката за ръст на потреблението. Вижте какъв е размерът на онлайн покупките. Вижте опашките пред куриерските офиси. Влезте във фейсбук групи за продажба на недвижими имоти. Силно апелирам и НАП и икономическа полиция да направи това. Броят на обявите за търсене на имоти са повече от тези за продажби. Бюджетът, който купувачите посочват (нямам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:39
Гост

Айде всички паразити, държащи големия бизнес, да си стягат куфарите. До един са герберасти, които си плащат чинно на тиквоча.

Haralampi
Haralampi
18 март 2021 10:42
Гост

Както и да го въртя – за мен само Ангелов говори адекватно и аргументирано. Но трябва да имаш някакъв ум в главата за да го схванеш. Но Ганьо не схваща.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:40
Гост

Както и да го въртиш, си личи отдалече платения ти коментар. Ангелов е кукличка на конци. Като теб.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
18 март 2021 10:41
Гост

Извинете, но аз съчувстват на медиците, не на ресторантите и моловете.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 13:57
Гост

И аз. Последните могат да започнат да се занимават с друг бизнес, персоналът им друга работа.
Лекарската професия е призвание и не може да кажем това за лекарите.

LSSAH
LSSAH
18 март 2021 15:22
Гост

На мене не ми пука нито за едните нито за другите! Искам да спрат да ми ограничават правата с тези малоумни мерки!

Черна Овца
Черна Овца
18 март 2021 10:41
Гост

Магарето, докато носи – ще го товарят. Никакви мерки не са необходими, робски душици такива, само блеете и молите да бъдете заключени и затворени, като добитък в обор. Заслужавате си съдбата! Нали сте чували, че овцете цял живот се страхуват от вълци, а накрая ги изяжда овчарят? И с вас това ще се случи. „Лекарството“ срещу пандемията е по-опасно от самата пандемия.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 14:02
Гост

Аз не виждам къде е драмата да стоим известно време вкъщи, още повече че това не е пълно затваряне. Ако за вас това е проблем, помислете за хората с увреждания и близките им. Те цял живот да в локдаун. Какво направихте за тях.
Оу, извинете, отнема вар ви свешеното право да се напивате Пи кръчмите. Явно за вас животът няма друг смисъл, освен да посещения по заведения. На ум ми идва сравнение, което няма да напиша.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:41
Гост

Аз не виждам къде е драмата, да се ваксинираш, да си сложиш две маски под противогаза и да си спреш интернета. Или спират и стотинките от ГЕРБ?

Mavri
Mavri
18 март 2021 10:41
Гост

Ама ние сме на това дередже сега не заради професор Ангелов или Кунчев. Ние сме на тоя хал заради Ричи Алибегов. Той крещеше, че ги дескриминирали. Ето де. Отвориха ви. И какво се случи? Заразата тръгна още по-нагоре от началото на февруари. Доволен ли е сега?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:43
Гост

На тоя хал сме заради алчната тиква и метастазите му. Всяка кихавица- ковид, всяка ваксина- комисион. Ама и бабите п оселата спряха да вярват.

Кирчева
Кирчева
18 март 2021 10:40
Гост

За мен не трябваше Борисов да отваря кръчмите преди изборите. Добре си бяха преди. Правеха си доставките на храна. За разлика от театри и туризъм, кръчмите бачкаха. Не на 100% и както им се иска, но работеха и доставяха храна. Обаче явно някакви врътки правиха Борисов и Алибегов и тия сдружения на ресторантьорите, дето като им погледнеш всички шефове там са едни мутри.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:13
Гост

Ще го преживеем някой и друг ден без заведения.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 14:04
Гост

Няма разлика между хора , които живеят само за задоволяване на елементарните си потребности , в т.ч. напиване по кръчмите и животните

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 19:44
Гост

Кефи ли те сам да си водиш „диалог“, тролче гербаво?

Englishman
Englishman
18 март 2021 10:39
Гост

Над 30 процента в Англия са ваксинирани – няма отворени ресторанти. Тук не знам защо трябваше да се уйдисва на една мутра с дълга коса.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:57
Гост

Айде бе, нямало? Ти май само Босфор ТВ и Новагерб ТВ гледаш. Ковидиран мозък. Безмозък, по-точно.

Шумковски
Шумковски
18 март 2021 10:38
Гост

Логични мерки. Борисов отвори всичко предизборно. И то по време на растящи случай на ден. Логично беше да се стигне до тук. Аз не знам защо има изненадани и ядосани. Тия хора от Марс ли падат? Пандемията нима не е от година.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:14
Гост

Дреме му на него за хорското здраве. Нали него го возят в кола всеки ден.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:58
Гост

Логични мерки. Да доокрадат каквото е останало и да си ходят.

Абагард
Абагард
18 март 2021 10:37
Гост

Честито на печелившите. Логично е да се затвори всичко. В цял свят се затваря всичко.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:14
Гост

Щом се налага. Статистиката никак не е розова в момента.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:47
Гост

Стъкмистиката ли?

гневна
гневна
21 март 2021 16:16
Гост

В цял свят е, така е, НО ТОВА Е АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ, А НЕ ИСТИНСКА ПАНДЕМИЯ !!! Кое не разбра ? Та те не го крият, бе!!! Толкова са сигурни, че НОМЕРА ИМ ЩЕ МИНЕ, че вече не го и крият !!!
Апропо: „вируса“ никой още не го е изолирал. Има обявена награда от 225 000 евро за отзи, който го направи, но парите стоят НЕвзети !!!
ЯКА манипулация!
А хората боледуват от обичайните вируси + добавен КЕМТРЕЙЛС и СВЧ облъчване!!! В семейството на моя колежка мъжът беше болен, но никой друг не се разболя изобщо!!! За какво тогава говорим изобщо ???

Емилиева
Емилиева
18 март 2021 10:36
Гост

Щото сте много умни тия дето не спазвате мерките. И понеже смятате, че сте умни, ама не сте и поради тая причина се насочихте да четете езотерика, магия и конспиративни теории. Сега ще седим затворени. Честито!

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:48
Гост

Щото си много прост ти, който ги спазваш. Слагай си три маски и противогаз.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 10:35
Гост

Ще затварят ми. Понеже българина ВИНАГИ е по-умен от всички по света, не му харесват маски, не му харесват мерки, не му харесва да се ваксинира, не му харесва да го затварят и така. Не се спазват мерки и сега ще се затвори всичко. То ако не го стиснеш за дебелата гуша българина няма как да го накараш да спазва мерки, които впрочем се правят заради него. Той да е здрав…

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:49
Гост

Два лева поне инкасира ли за тая помия?

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 10:34
Гост

Еми нормално бе хора. Айде стига сега. Ще се тръшкаме ли за тия две седмици. Нелепо е. случайте са много, а хората с болни от Ковид ще разберат колко неприятна е тая пандемия.

Благой
Благой
18 март 2021 10:38
Гост

Те и миналата година казаха,че ще са само две седмици…

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 12:16
Гост

E, a дано този път нещата да се поуталожат навреме.

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 14:06
Гост

Поне до края на м. май 2021 трябва да бъде

Анонимен
Анонимен
18 март 2021 20:50
Гост

Еми нормално бе, хора. Гербераст съм и затова пиша в подкрепа на пандемичния финансов терор.