На 31 май Висшият съдебен съвет ще обсъди начина, по който Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) към Министерството на правосъдието изпълнява задълженията си по охрана на всички съдебни сгради. А до 25 май ВСС трябва да получи пълна информация от ГДО за начина на пазене на сградите – дали охраната е 24 часа, дали е само през работно време, дали е само със сигнално-охранителна техника или въобще няма никаква. Това решение взе днес Пленумът на ВСС, а предложението е на Прокурорската колегия.

Повод за него стана инцидент от 26 април, когато подсъдим за наркоразпространение би свидетел по делото пред сградата на Специализираната наказателен съд и Специализираната прокуратура на ул. „Черковна“. Макар служители на ГДО да са станали свидетели на случая, тяхната реакция е била сведена практически до нулата, стана ясно вчера на заседанието на колегията.

Главният прокурор Сотир Цацаров напомни днес, че преди година-година и половина такава информация е била предоставена на предходния състав на ВСС, което означава, че не представлява трудност и сега да бъде дадена.

Едва след като Пленумът получи тази информация, членовете на съвета могат да обсъдят в присъствието на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на директора на ГДО Георги Жеков изпълнението на задълженията на съдебната охрана.

Цачева, която днес беше на заседанието на Пленума на ВСС, припомни, че на 16 април е имало среща по настояване на шефовете на спецсъда и спецпрокуратурата Георги Ушев и Иван Гешев, на която са присъствали и председателят на ВКС Лозан Панов, и главният прокурор Сотир Цацаров. Темата е била да се предприемат спешни и нетърпящи отлагане мерки за осигуряване на сигурността на магистратите и гражданите.

След тази среща Цачева е пренасочила 88 000 лева, предвидени за транспортни разходи, за покупка на техника, която да бъде монтирана на централния вход на ул. „Черковна“, който води към паркинга, както и при бариерата, която е към подземните гаражи. Правосъдният министър обясни още, че Министерството на финансите и двете дирекции към МП не разполагат с повече средства за техника, в това число и за камери, защото тези на сградата на спецорганите не работят.

Според Цачева от особена важност е да се изясни и собствеността на тези уреди, защото съдебните палати вече са към съдебната власт, но не е ясно на кого е подвижната техника.

Г-жо Цачева, акцентът не е свързан със собствеността на техниката. Акцентът е върху ситуацията, която се получава при инцидент-реакция. Акцентът е върху организацията на работата, а не кое към кой баланс е включено. Инцидентът доказва пропуски в това отношение“, заяви главният прокурор.

Председателят на ВКС Лозан Панов се съгласи с него, но допълни, че няма как да не стане дума и за техниката, която не функционира и не са ясни причините за това.

Панов каза още, че срещата на 16 април е била интересна и емоционална. „Дали ГДО може да осигури нормално функциониране на магистратите? Отговорът бе по скоро не, а този инцидентът го доказва“, заяви Панов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:24
Гост

­­Г­­о­­­р­­е­­­щ­­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­и­­ч­е­­т­а­­­ ­в­и­­ ­о­ч­­­а­к­­в­­­а­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?8756

Anonimen
Anonimen
10 май 2018 13:25
Гост

Стигнахме до там, че да те е страх да свидетелстваш.

4avdar
4avdar
10 май 2018 13:02
Гост

Дано да вземат мерки най накрая.

Анонимен
Анонимен
10 май 2018 13:21
Гост

Сетиха се. От няколко години единият вход на ВКС е затворен поради липса на хора.

5_ko
5_ko
10 май 2018 13:24
Гост

Problemite sa mnogo. Niama da e lesno.