Съдийската колегия се събира извънредно на 15 август заради оставката на Методи Лалов като съдия. Заседанието e с една единствена точка в дневния ред.

На 1 август Лалов обяви, че напуска съдебната система, считано от 2 септември. В заявлението си той посочи, че за 16 години в съдебната власт е работил за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, „но е ясно, че проблемът е преди всичко политически“.

„Съдебната власт е изключително важна за живота на гражданите, както и за самия мен, но нейното нормално функциониране е невъзможно без законосъобразното и почтено функциониране на другите две части на държавната власт – законодателната и изпълнителната, които трябва да осигуряват такива условия, че да може съдебната система да работи в интерес на гражданите“, написа той до Висшия съдебен съвет.

И добави: „Звучи парадоксално, но за да отстоявам своя професионален съдийски етос, независимост и себеуважение, се налага да премина към действия, които са във формално противоречие със статута ми на съдия. За мен е въпрос на дълг да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, без която не може да бъде извършена жизненоважната за обществото съдебна реформа“.

Членовете на Прокурорската колегия също прекъснаха отпуската си, за да гласуват заявлението на Пламен Георгиев да бъде възстановен на работа като обвинител в спецпрокуратурата, защото той подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:49
Гост

­­­Г­­о­­­р­е­­щ­и­­ ­м­­о­­­м­­и­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­и­ ­о­­ч­а­­­к­­­в­­а­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?29743

Горките
Горките
09 август 2019 11:32
Гост

Не го оставиха на мира тоя ВСС, то не беше извънредно събрание на прокурорите, сега – съдиите. Ми август е , бе, хората са на море в Гърция, запрете се малко!

Beelzeboss
Beelzeboss
09 август 2019 6:43
Гост

Е чак на 15 август. А за Пламенчо се събраха извънредно. Да не остане и ден без работа горкичкият, че ако му бутната терасата ще трябва ново барбекю да купува.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 23:47
Гост

За едно е прав- съдебната система трябва да работи в интерес на гражданите.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 19:09
Гост

Пишете си делата, а не гледайте в чуждата паница.

Николай
Николай
08 август 2019 23:51
Гост

Тоест „Върши си своята работа и не коментирай по форумите работата на другите“, ако правилно съм разбрал?!?!

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:46
Гост

Отсъствието на Лалов няма да е голяма загуба за съдебната система.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 17:44
Гост

Лалов, защо прецака почивката на хората?

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 18:35
Гост

Те пък от каквоо са се уморили, че да почиват. Две години лайф ис лайф и лапане на тлъсти заплати без грам свършена работа. И един конкурс за съдии не са приключили за тези две години. Нека побачкат малко, да влязат в положението на редовите съдии, които цяло лято изписват дела и не вдигат глава.

Анонимен
Анонимен
08 август 2019 19:10
Гост

Пишете си делата, а не гледайте в чуждата паница.

адвокат
адвокат
09 август 2019 14:10
Гост

Е, сине майчин, най-после разбра, че всичко е политика и боко-тиквата е против каквито и да било реформи. Само като си спомня как му кимаше, чак срам ме хваща за теб.