Със 134 гласа „за“ и 73 „против“ депутатите подкрепиха закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Това стана, след като днес Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, които, освен че предвиждат закриване на спецправосъдието, премахват и кариерните и финансовите бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него, както и хоризонталния бонус за административните ръководители и заместниците им.

Промените бяха подкрепени от партиите в управляваща коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“, и „Възраждане“.

На практика дебатът по проекта, продължил девет часа в правната комисия, се пренесе днес в пленарна зала. Отново бяха поставени въпроси за съдбата на висящите дела, за преназначаването на магистратите, за големия брой искания за прилагане на специални разузнавателни средства, за проблемите с мерките за неотклонение, за това какви препоръки е отправяла Европейската комисия през годините, спорове за статистиката и т.н.

Дани Каназирева (ГЕРБ) отново постави два проблема, които вижда в проекта. Единият е свързан с преназначаването на магистратите, което тя нарече „подбор“, а другият – с прехвърлянето на делата за организираната престъпност във всичките окръжни съдилища.

По думите ѝ има сериозен риск за делата заради местни обвързаности. Тя добави, че хаос ще бъде създаден и с преместването на съдиите, които от 10 години живеят и работят в София, пък в един момент могат да бъдат изпратени във Видин или Монтана.

„Това, което ще свършите, е да поставите под риск висящите много тежки наказателни дела и да прехвърлите организираната престъпност по места, там където всички знаем, че тези групи, техните лидери и участници имат изградени трайни позиции и съответно не само не преодолявате тези зависимости, но и ги задълбочавате. Вие прехвърляте едни дела от един съд в друг съд без да подобрявате изобщо правната уредба“, каза Каназирева.

Тя добави, че е важна съдбата на тези дела, по които има стотици обвиняеми. Важен, по думите ѝ, е и начинът на подбор и преназначаване на магистратите и призова управляващите да анализират тези текстове, защото иначе ще бъдат отговорни за това дали тези дела ще продължат да се гледат, или ще започнат отначало, което пък може да доведе до изтичането на давностните срокове.

Докато говореше, Каназирева направи лапсус като отправи следния призив към управляващите: „Не пипайте организираната престъпност„. Грешката ѝ развесели залата.

Анна Александрова пък предрече масови отводи заради въведените критерии за преназначаване. Тя заподозря, че това е опит за „масово отстраняване“ на съдии от конкретни дела.

„Защо ще искате да закриете специализираното правосъдие? Защото има хиляди томове дела по това правосъдие. И знаете ли какъв е предметът на тези дела – проституция, наркотици, наркотрафик. Ще се превърнете в пазители на всички тези, които българското правосъдие иска да изправи пред разпоредбите на закона и да ги обяви за виновни или невинни“, каза на свой ред Десислава Атанасова (ГЕРБ).

От името на ДПС Цветан Енчев призова да се изчакат анализите, които извършва ВСС, за да може да се направи съпоставка на делата в спецсъда и в общите съдилища.

Опозицията отново упрекна управляващите, че това не е съдебна реформа.

Димитър Гочев (ПП) се обърна към депутатите от ГЕРБ, че ако има отводи, това неминуемо ще доведе до сътресение в съдебната система. Той цитира разпоредбите в закона, в които се казва при какви условия се правят отводи – когато съдиите се смятат за предубедени и пряко или косвено е заинтересовани от изхода на делото. Гочев посочи, че не намира основания за отвод в случая със спецсъда. Но попита депутатите от опозицията дали наистина имат толкова ниско мнение за българските съдии, че твърдят, че ще има отводи.

По отношение на твърденията за зависимости, Гочев заяви: „Ако има зависимости, то механизмите за противодействие на тези зависимости съществуват в общата система на разследващите органи. Главният прокурор Иван Гешев призна, че има информация за зависимости между прокурори и местни структурни. Защо не се е задействал и да започне дисциплинарни производства, за да контрира тези зависимости?“.

„Специализираният съд и прокуратура, работейки по същия процесуален и материален закон, би трябвало да са просто инструмент за по-ефективно реализиране на наказателната политика, но се превърнаха в нещо друго – в символ на начина, по който в България се упражнява властта и то в репресивния апарат“, отговори Крум Зарков (БСП).

Той се спря на опасенията за преместването на магистратите и заяви, че е въведен ред в резултат на обществото обсъждане на проекта като са заимствани критерии от правилата на самия ВСС за прилагане на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ – за преназначаване без конкурс. Основната роля в този процес няма да играе парламентът, а ВСС, изтъкна още депутатът от БСП. И допълни: „Отчитат се професионалните и чисто житейски аспекти на магистратите, поставени в ситуация да сменят местоработата си. Надявам се тези хора да не се подвеждат и дебатът да се развие, а не да бъде изместен със заплахи, отводи, бойкоти и нарочно бавене на дела“.

Що се отнася до висящите дела, той изтъкна, че този въпрос е много важен. Но посочи, че в проекта се прави ясно разделение на делата спрямо етапа, на който се намират.

По въпроса за делата срещу организираните престъпни групи, Крум Зарков заяви: „Твърди се, че този съд е пречупил организираната престъпност, няма я, защото видите ли, вече ги няма онези черни джипове, които бяхме свикнали да гледаме от мутренските времена. Организираната престъпност обаче не е изчезнала, тя се сля с властта, облече костюма на властта и започна да ходи с черни джипове със служебни номера. И това специализираният съд го проспа“.

По думите му друг сериозен проблем са мерките за неотклонение. И тук даде своето определение на думата бухалка: „Кога един орган се превръща в бухалка. Когато на практика временните му мерки са по-важни от постоянните. Това важи и за КПКОНПИ – когато е страшно обезпечението, а не отнемането, когато е страшно задържането, а не присъдата“.

Христо Иванов (ДБ) пък заяви, че спецсъдът, който той определи като политически съд, е бил създаден, за да се избегне темата за реформа на прокуратурата, която е необходимо, за да има ефективни разследвания на корупцията и местните зависимости.

Както той, така и Крум Зарков, и министърът на правосъдието Надежда Йорданова заявиха, че между двете четения на законопроекта, ще разгледат всички предложения и ще приемат всички идеи така, че преходът да стане плавно и без сътресения.

А по предложение на Андрей Михайлов, срокът за предложения между първо и второ четене беше удължен от седем на 12 дни.

95
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
24 март 2022 16:30
Гост

Само не разбрах, кои политица са били задържани с години от спеца и после оправдани. И как само на СГС му пречи калпавата прокуратура да осъжда. Как на ОС-Пловдив не им пречи тяхната. Как „гешевтурата“ е виновна за сгромолясването на делата в СГС- за банките, за приватизация,за корупция и т.н. по времето,когато Гешев е още „юноша бледен“?

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
24 март 2022 10:02
Гост

Какво ще прави СГС по делата вече стана ясно от определението на В.Чочкова. Отказ от правосъдие до изясняване на политическата ситуация, бягане от отговорност, отказ от правосъдие, слугуване на силните на деня и разбира се някоя и друга лична облага. Това прави СГС и това ще прави. Почти 30 години СГС беше специализирания съд по/за корупция. Какви са резултатите? Кого осъдиха? Кого задържаха под стража? Раздаваха сертификати за невиновност на Ал.Бож., на Ст.Соф., на Ем Масл., на батко и братко и на кой ли не. Затова делата за корупция към ОС-Пловдив. Там също не задържат, нали. Това е истинско намерение… Покажи целия коментар »

Страх тресе кочината виждам
Страх тресе кочината виждам
24 март 2022 10:15
Гост

Съдът да оправдае някой поради некадърността на прокуратурата поради недоказаност на фактите в обвинителния акт или въобще несъставомерността на посоченото деяние означава спазване за закона. Съдът да задържи под стража за няколко ГОДИНИ лице при гореописаните обстоятелства е брутална злоупотреба със закона. Така че, драги ми каскетолюбителю, напълно резонно е закриването на поръчковия спецсъд, известен още като съда на мафията, а СГС ще постановява осъдителни присъди докато гешевщината е още жива в прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 8:13
Гост

Аз също смятам, че беше излишно създаването на спец.съдилища и спец.прокуратури. Това се доказа и от докладите, няма голяма натовареност, няма присъди, а почти всичко приключва със споразумения. Категорично съм против обаче, Министър-председател да използва о думата „порочно“ за съдии и прокурори от тези спец.органи на съд.власт. Крайно време е и новоизлюпените „политици“ да разберат, че с обиди, хулене и публично унижаване на магистрати, нито ще свалят Гл.прокурор, нито ще си вдигнат рейтинга. Това, което ще се случи е, уронване престижа на съд.власт и подкопаване доверието в институциите, а това е от полза само на организираната престъпност, корупцията по високите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 9:13
Гост

Извинявайте, но по-порочно и поръчково правосъдие от това на спецовете няма. Навсякъде има слаби или подкупни съдии, ама това тяхното си беше чиста ОПГ за разправа с неудобните на предишната власт. А организирата престъпност години наред си живурка прекрасно под закрилата на каскета. Така че е напълно прав премиерът, дори твърде деликатно и заобиколно го е казал.

ГЕРБ: Само не пипайте организираната престъпност!
ГЕРБ: Само не пипайте организираната престъпност!
23 март 2022 23:47
Гост
ГЕРБ единствената надежда за спасение на България
ГЕРБ единствената надежда за спасение на България
24 март 2022 7:30
Гост

Какви кадри е давала ГЕРБ на клета майка България! От проста кърджалийска пу*ка до проста пловдивска пу*ка, с каскет и тиква по средата…

Андре
Андре
23 март 2022 22:50
Гост

Единият е прост, другият тъп. И двамата не стават за тая работа. Не може ли просто човек да има мнение, че и двамата не стават, без да е определян като трол? И не беше ли по редно да реформират спецправосъдието, като махнат простотии те от там, а не да го закрият? Нещата не са черно бели и не винаги решението е Осанна или Разпни го.

Схсхсхсфсф
Схсхсхсфсф
23 март 2022 19:33
Гост

Разгеле!
Сега наред е трол-полицията – най-излишната служба у нас!

Питам аз
Питам аз
23 март 2022 19:13
Гост

И с какво съдиите от Специализирания съд (бившия) са по-добри и компетентни от колегите си в СГС?! Че аз познавам един възрастен съдия от СГС, на който тия от Специализирания (бившия) не са му на малкия пръст по компетентност…

Обяснявам
Обяснявам
23 март 2022 20:13
Гост

Колега, не четеш кафяви сайтове… целта е лайнометите на Пеевски да омаскарят СГС, за да може спецовете да изпъкнат и да реват троловете как СГС едва ли не е най-некомпетентния съд в цяла България и какъв апокалипсис ще настъпи, ако делата на спецовете отидат по подсъдност в СГС.

878
878
23 март 2022 22:55
Гост

Какви колеги от СГС бе?!
Титани ли са, извънземни ли са?
Или пък са умни и красиви-т.нар.съвременни джендъри!!
В СГС е тотална смрад,всичко там ВОНИ НА КОРУПЦИЯ!
Този съд изначално е некомпетентен да гледа дела за организирани престъпни групи и корупция,тъй като най-голямата корупция,след Административен съд-София град,е именно там.
Това и малките деца го знаят.
Още от сега ми е ясно как още в разпоредителните заседания ще катастрофират делата на т.нар.европрокуратура,като знам какви „титани на правната мисъл“ се инсталираха там.

Тикво-трол с каскет на силни хапчета
Тикво-трол с каскет на силни хапчета
23 март 2022 18:19
Гост

Скъпи сънародници, звездите и Pi ar Sevi Boiko ми говорят, че император Тиквоний I Банкянски ще се върне начело на държавата на бяла джипка, а Кирчо и Кокорчо ще бъдат позорно арестувани лично от Кьовеши, която публично ще целуне ръка и благодари на своя ментор Иван Каскетски, в чест на който ще бъде създадена нова международна мерна единица за справедливост!

Не!!!!!!!!!!!!!!!!
Не!!!!!!!!!!!!!!!!
23 март 2022 18:22
Гост

хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха ох не сълзи ми излязоха!!!!!!!!!!!!!!!

Марин
Марин
23 март 2022 18:31
Гост

Смейте се ама не знаете за какви полуидиоти става въпрос… особено онези с фланелките с лика на Бойко Борисов… толкова са ограничени в мисленето си, че вярват дори на по-големи дивотии

Дамаджаната
Дамаджаната
23 март 2022 19:49
Гост

Eй, бастун!

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 20:08
Гост

хахахаха, най-доброто описание на гербаджия с две изречения, което съм чел хахахаха

Дамаджаната
Дамаджаната
23 март 2022 22:58
Гост

Разпозна се,нали?
Не е лесно да си тъп…

mmm
mmm
23 март 2022 22:56
Гост

На какви наркотици си,пич??

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 18:00
Гост

Дежа вю. За трети път на първо четене. Познайте какво ще се случи?

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 18:08
Гост

Бай Ставри ли пита? Предайте му, че търпеливостта му ще бъде възнаградена. Само ако може обща двойна килия да подготви със закачалка за каскети и чекмедже за тикви.

Андре
Андре
23 март 2022 16:38
Гост

Простокировците могат само да закриват, да теглят заеми и да обличат неграмотността си с ПР. Голяма реформа направиха – излекуваха болния пациент като го убиха. Дано си идат скоро.

Pi ar Sevi Boiko
Pi ar Sevi Boiko
23 март 2022 17:26
Гост

Какво против ПР-а имате?! Ако не сме ние да мислим опорни точки, които троловете да разпространяват, всички ще си мислят, че шефа е тъп кат гьон, с байганьовско излъчване, не знае грам чужд език и има диплома от Горнонанадолнищкия университет. Не че целия народ не го знае, ама друго си е троловете да напишат, че Кирчо е по-прост от Бойко…

plebs
plebs
23 март 2022 16:16
Гост

Айдеее, пак „цацата и Чайка“… От
„Но колеги пак казвам, ние внесохме законопроект за промяна също на ЗЗВ и на НПК, виждам че най-голям интерес е относно делата за корупция по високите етажи на властта. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски съд и съответно Апелативен, но не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос, който… “
извадиха
„не пипайте организираната престъпност“

plebs
plebs
23 март 2022 16:19
Гост

Цацата и Чайка“ – Дневник от 2008г.:
„Руският генерален прокурор забрави, че е в България
„Извинявам се, помислих, че говоря пред руска аудитория“, поправи се Юрий Чайка след триминутно слово на руски, което остана без превод …
„Даваме си сметка, че България и Русия имат сходни проблеми в противодействието на организираната престъпност и руският опит в това отношение е значителен и достоен за уважение“, добави Велчев, след което двамата подписаха и споразумението.“

анонимен
анонимен
23 март 2022 15:53
Гост

Моля, като падне това правителство, да не назначаваме веднага ново. Да поживеем малко, да си отдъхнем.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 15:59
Гост

Дотогава има време, Тиквата и Каскета ще са си излежали присъдите.

Тиквените мечти са безплатни
Тиквените мечти са безплатни
23 март 2022 16:06
Гост

…и една тиква се завива с одеало, дадено му от бай Ставри за няколко години

Дамаджаната
Дамаджаната
23 март 2022 19:50
Гост

А Корчо и приятелката му Кокорчо готвачки ли ще са в зандана?

анонимен
анонимен
23 март 2022 15:08
Гост

Хайде на отводите“ Топли, парят…

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 15:16
Гост

Хайде на исканията от Европрокуратурата до СГС за задържане под стража на членове на тикво-каскетната мафия! Топли, парят вече под краката и задниците на въпросните престъпници!

111
111
23 март 2022 19:51
Гост

Xaxa,и очакваш СГС да задържа под стража?
Там, където всичко се купува 6 пари?!
Хаха, наивник!

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:43
Гост

Целия тролетариат на Правен свят по обективни причини се преместил тук.

Каскетна забава
Каскетна забава
23 март 2022 14:56
Гост

Шшшшт, не ги провокирай, че и тримата ще се влеят във всенародния митинг-контрапротест на шепата орки, които оня ден чакаха тиквата пред ареста в Младост! хахааххахахах

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:39
Гост

Аз съм против да слагат бан на спамерката. Форумът е забавен с нея. Чета и се забавлявам с коментарите, ако я изгонят ще настане скука из форума.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:43
Гост

Спам сте всички политически проксита- нямате понятие от право, не сте с ОКС “магистър“, нямате специалност “Право“, но заради това, че ви плащат от определени партии, публикувате чужди, вече написани коментари. Няма и как да имате професионално правно становище, защото такова имаме само правоспособните юристи, каквито вие не сте.

хахаха
хахаха
23 март 2022 14:46
Гост

Така става при един пропуснат прием на хапчетата!

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:37
Гост

Лекс.бг, видно е, че вие не желаете в този сайт да пишат коментари правоспособни юристи, давате шанс на политическите платени тролове да затрупват коментарите на правоспособните юристи и с това сами указвате дали сте юридически или политически сайт. Затова и тук коментират 99 процента политически проксита и 1 процент юристи. Скоро съотношението ще стане 100 процента политически тролове и тогава какво ще правите…

Чичо
Чичо
23 март 2022 14:47
Гост

Абе, какви 99% говориш! Твоите политически коментари са не повече от 70% от всички коментари във форума!

Обнадежден
Обнадежден
23 март 2022 14:23
Гост

Време беше. Промяната към по-добро продължава. За съжаление бавно и трудно, но продължава.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:26
Гост

Няма промяна. Както отдолу ви го написаха-при това закриване ще преназначават, а няма да уволняват. Е какъв е смисъла на упражнението?

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:28
Гост

Гешев, четеш ли? Няма промяна, защо тогава решеш като вдовица за …?

Дамаджаната
Дамаджаната
23 март 2022 19:53
Гост

Кофти ли ти е?
Трол

анонимен
анонимен
23 март 2022 15:51
Гост

Оценка 3.57 си е голямо постижение, при условие че изборите пак чукат на вратата.

въпрос
въпрос
23 март 2022 14:22
Гост

Тази година колко е сумата за пари за дрехи.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:19
Гост

Аз лично съм за талиона. Като ще е война омнес контра омнес- така да бъде. За какво са ни закони, юристи, съд, следователи, нотариуси, адвокати- изобщо юристи- ние ставаме излишни в уравнението, особено, когато не сме послушни изпълнители на полтиическата воля на политиците, нали… О.К. Оправяйте се- семейството ми има начин да се защити дори с талион, от всеки, който припари в домът ни непоканен- вие, останалите, които нямате такива възможности и способности- се оправяйте сами, БЕЗ действащи нормални закони- изобщо не ме засягате. Фрагментацията и разпада на обществото ни в такъв случай е напълно закономерно явление- бедните , славите… Покажи целия коментар »

въпрос
въпрос
23 март 2022 14:24
Гост

Днес си направо в стихията си. Дано поне ти плащат за коментарите, защото имам съмнение ,че пишеш с неистов ентусиазъм безплатно.
Да питам-ти ли беше адвокатът, завършил медицина?

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:25
Гост

До “въпрос 23 март 2022 14:24“ С платени политически проксита като теб не водя комуникация. Сбогом.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:29
Гост

Така като го гледам не е завършил медицина, а е обект на медицински изследвания на 4-ти километър

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:09
Гост

Всеки народ си заслужава и “качеството“ на управниците си. Да ви е честито овладяването на прокуратурата от изпълнителната власт. Сега е наред съдът- защото “народът така иска“- емиии- тогава народът да се самоизбива, да няма съд, прокуратура, да няма наказателни закони, а народът да си го кара съгласно вендетата или съгласно талионното право. Дерзай, народе от 47НС- правото да реставрираш талиона или едноличната диктатура е твое.

Юрист
Юрист
23 март 2022 14:22
Гост

Прокуратурата беше овладяна от предишните управляващи чрез поставянето на Гешев за главен прокурор. Настоящите управляващи искат както смяна на главния прокурор, така и модела, който в момента по образец на СССР. Всички колеги подкрепяме тази инициатива.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:23
Гост

До “Юрист 23 март 2022 14:22“ Вие сте политическо прокси. Не ми се четат политически лозунги и политически опорни точки. Нещо по същността на темата имате ли да споделите и ако не- защо използвате моя коментар, за да прокламирате политическата опорка на възложителят ви.

до трола от САК
до трола от САК
23 март 2022 14:26
Гост

Троле, точно ти говориш за „овладяването на прокуратурата“, което си е чиста проба политическо изказване. Знаем, че на вас платените политически тролови ви плащат точно за това, но е малко нелепо точно в правен форум крадеца да вика „дръжте крадеца“.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 март 2022 14:38
Гост

До “въпрос 23 март 2022 14:24“ Имам само една фраза за платените политически тролове като теб- къш от коментарите ми. Сбогом.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:54
Гост

Закриването трябва е свързано с уволнение, без изплащане на обезщетение-както е при частника. А не с преназначаванки. Каква съдебна реформа ще се прави, ако инсталираните след закриване на звено от съдебната система са преназначавани!
Това може да стане с промяна в Конституцията с приблизителен текст-несменяемостта не важи при закриване на звено в съдебната система.
А в ЗСВ да се запише,че при тези условия няма и обезщетение-къде го има при частника да те уволнят и да ти дадат 20 заплати. Че то далавера да те уволнят, ако е така!

333
333
23 март 2022 19:54
Гост

Бате,ти тъп ли си,или си олигофрен?
Или и двете?!

Баба Ванга от ЮФ на СУ
Баба Ванга от ЮФ на СУ
23 март 2022 13:50
Гост

Виждааам, голяяма каша в следващите няколко месеца, считано от днес, чада мои

Баба Ванга с каскет
Баба Ванга с каскет
23 март 2022 13:55
Гост

Още по-страшно ще е! Безредици ще има като онези с опашките за бензин и олио, организирани от ГЕРБ – младежи, ГЕРБ – лели или ГЕРБ – обикновени олигофрени!

9876
9876
23 март 2022 19:55
Гост

Ще стане страшно за на баба ти м…..та

plebs
plebs
23 март 2022 13:45
Гост

Хм, първо четене… и

„Главният прокурор внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание“

Войната е в разгара си. Стайков, Арабаджиеви и подобни дали вече черпят, или чакат?

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:49
Гост

Колкото са тъпи троловете с каскети, толкова са тъпи и опорните им точки. Първо на първо делата се доглеждат от започналите да ги разглеждат съдии. И второ на второ не се закрива спецправосъдието, а поръчкивия спецсъд, в който работеха 10-20 послушковци, лично подбрани на кастинг в Доган сарай.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:26
Гост

Първо на първо всички спецсъдии казаха, че ще си направят отвод и няма да довършат делата, второ на второ това означава всички!!! дела да тръгнат отначало, и трето на трето това означава по 90% от тях да изтече давност – а сегаааа кой има най-голям интерес от закриването на спеца.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:35
Гост

И на какво основание ще си направят отводи, ей така на пук или като форма на протест? Това би било грубо дисциплинарно нарушение и основание да бъдат окончателно отстранени от съдебната система тези спецсъдии – изпълнители на мокри поръчки на прокуратурата! Това би бил отчаян опит за саботаж от страна на Гешев и присъдружния му съд и ако наистина последват отводи, точно Гешев ще е виновен, а не накой друг!

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:45
Гост

На какво основание ли?? Ами на това, че закриват органа, в който си работил, защото бил неефикасен. След като от законодателната власт са ти лепнали, че ако не ги осъдиш си неефикасен всяка присъда ще бъде отменена на това основание – липса на непредубеденост и независимост на съда, никой съдия няма да довърши такова дело. Хайде да следим дали някой съдия ще бъде наказан (ха ха ха), защото си е направил отвод на това основание. ВСС не играе по свирката на т.нар. промяна (разбирай подмяна).
Ох, какво ли не правят адвокатите да отърват подсъдимите от спеца.

Каскетна забава
Каскетна забава
23 март 2022 14:52
Гост

Така е, така е! В Каскетно-процесуалния кодекс това е напълно валидно основание за отвод! Само че той се прилага единствено в поръчковия спецсъд, който съвсем скоро няма да го има в този му вид.

Дамаджаната
Дамаджаната
23 март 2022 19:58
Гост

Явно си бил доста мачкан от спецовете!
Хак ти е,трол!

Красимир
Красимир
23 март 2022 13:42
Гост

Много добра новина.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 14:46
Гост

….за организираната престъпност.

Каскетна забава
Каскетна забава
23 март 2022 14:53
Гост

Напротив, организираната престъпност тепърва ще разбере какво означава истинско правосъдие и справедливост, когато Кьовеши започне да внася искания за арест в СГС, който хунтата не успя да овладее.

9999
9999
23 март 2022 19:59
Гост

Хаха,СГС и правосъдие!
Това е някакъв оксиморон!

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:41
Гост

Народе прост, подкрепящ закриването, ще си останеш в корупцията и в простотията си и там ще си живееш.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:44
Гост

Точно прокуратурата и съда за специализирани поръчки на мафията помагаха за прикриване на корупцията у нас, така че народът не е никак прост и очаква нещо вече да се случи

Малоумни каскетни тролове
Малоумни каскетни тролове
23 март 2022 13:51
Гост

Народът е прост, а каскета е най-умния! Евала, троле, нагъл и тъп си като началника ти!

Кики
Кики
23 март 2022 13:41
Гост

Eй, доживяхме.

Милен
Милен
23 март 2022 13:39
Гост

Много важно

Милен
Милен
23 март 2022 13:43
Гост

Изключително важно е тези поръчкови спецове да се разкарат вече.

Иван
Иван
23 март 2022 13:38
Гост

Очаквам да се атакуват тези решения, като противоконституционни

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:42
Гост

Откакто братиньото не е шеф на КС нещата не са същите. Ей на Гешев какво ли не оспорва пред КС, ама всеки път му показваха най-дългия от петте пръста като доказателство, че е изключително тъп и нагъл

Станислав
Станислав
23 март 2022 13:38
Гост

Интересно ще стане сега.

Авраам
Авраам
23 март 2022 13:38
Гост

А на ГЕРБ защо им е специализирана прокуратура или е така – за да правят сечено?

Дичо
Дичо
23 март 2022 13:44
Гост

Защото са лоялни към тях.

Jordan
Jordan
23 март 2022 13:37
Гост

То се очакваше това решение.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:38
Гост

И целия народ го искаше с изключение на крадците от герб и дпс, които най-много ще пострадат след закриването на поръчковия специализиран съд.

Бай Ставри чака
Бай Ставри чака
23 март 2022 13:37
Гост

Опалянкаааа… По исканията на Кьовеши съвсем скоро ще се произнася СГС. А бай Ставри току-що завърши ремонта на южното крило на Централния софийски. Случайност???

Красимир
Красимир
23 март 2022 13:46
Гост

Тамън ще им е уютно на баровците.

Пешов
Пешов
23 март 2022 13:37
Гост

Беше върпос на време.

Герасим
Герасим
23 март 2022 13:47
Гост

Най- накрая.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:36
Гост

Добре ги насадиха. Браво

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:30
Гост

А каква беше ползата от тия спец неща някой ако може да каже.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:34
Гост

Че кой друг поръчков съд ще държи обвиняеми с мярка „Задържане под стража“ няколко ГОДИНИ с ясното съзнание, че обвинението не е годно и делото ще бъде прекратено?

Сидеров
Сидеров
23 март 2022 13:48
Гост

Докато истинските престъпници се разхождат спокойно.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:28
Гост

Определено мисля, че сега ще се надигне вой до небето от страна на Гешев

Смешко
Смешко
23 март 2022 13:50
Гост

Направо да сезира КС. И без това му стана навик.

Анонимен
Анонимен
23 март 2022 13:28
Гост

Ми време беше

Вярващ в общото правосъдие
Вярващ в общото правосъдие
23 март 2022 13:28
Гост

Добър повод за празнуване довечера!