Млад мъж претърпява трудова злополука – чупи си крака на няколко места, в продължение на една година получава обезщетение за временна нетрудоспособност, а след това предявява иск срещу работодателя си за неимуществени вреди от инцидента. Работникът претендира 45 000 лв. за болките и страданията, които е претърпял, но съдиите в Монтана – и районните, и окръжните, определят, че справедливото обезщетение е 25 000 лв. Те обаче не му присъждат тази сума, а вадят от нея парите, които мъжът е получавал, вместо трудовия си доход, от Националния осигурителен институт (НОИ) и така работодателят е осъден да плати само 7500 лв.

Правното основание, на което стъпват съдиите в Монтана, за да направят тази редукция на обезщетението на работника е чл. 200, ал. 3 от Кодекса на труда (КТ). Разпоредбата предвижда: „Работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда – неимуществена и имуществена, включително пропуснатата полза, и обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване“ (пълния текст на разпоредбата виж в карето).

Дали правилният ѝ прочит означава, че обезщетението за неимуществени вреди трябва да се намали с полученото от НОИ заради временна нетрудоспособност? Оказва се, че по този въпрос не са единодушни и върховните съдии. Това е установил съставът на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), който трябва да се произнесе по казуса на мъжа от Монтана (пълния текст на определението по гр. дело № 2618/2022 г. виж тук).

Върховните съдии Албена Бонева (председател на състава), Боян Цонев (докладчик) и Мария Христова са констатирали, че в решенията си колегите им застъпват различни виждания.

В първата група актове (ВКС изброява пет решения, едно от тях виж тук) се приема, че дължимото обезщетение за вреди от трудова злополука се определя от сбора на претърпените имуществени вреди – претърпени загуби и пропуснати ползи, и неимуществени вреди. Имуществените вреди се установяват по вид и размер и се кумулират, неимуществените вреди се определят по справедливост, и от получената обща сума се изважда полученото обезщетение и/или пенсията по общественото осигуряване, съгласно разпоредбата на чл. 200, ал. 3 от КТ. В някои от решенията изрично се заявява, че когато разпорежда, че работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда – неимуществена и имуществена, законът не предвижда намаляването да се извършва само в случаите на предявени претенции за имуществени вреди.

Други върховни съдии обаче изтъкват, че чл. 200, ал. 3 КТ цели да не се стигне до неоснователно обогатяване на работника. „Един от случаите на неоснователно обогатяване е, когато се плаща два пъти за едно и също нещо, респективно два пъти се задоволява един и същи интерес. В случая доколкото конкретната норма (чл. 200, ал. 3 от КТ) не допуска неоснователно обогатяване, то тя не допуска два пъти да се обезщетяват едни и същи вреди – веднъж от работодателя, и втори път от общественото осигуряване“, сочат те.

И обясняват, че когато обезщетението от общественото осигуряване компенсира загубата на трудовото възнаграждение, то следва да се приспадне от присъденото обезщетение за пропуснати ползи, причинени от трудовата злополука. Причината е, че само в този случай неприспадането на сумата би довело до двойно плащане и съответно до неоснователно обогатяване.

„Обезщетението за неимуществени вреди компенсира причинените болки и страдания чрез предоставяне на други блага. Това обезщетение, съответно неимуществените вреди нямат връзка с обезщетението по общественото осигуряване, което компенсира загубата на трудовото възнаграждение, представляваща имуществена вреда от вида на пропусната полза. Поради това получаването на двете обезщетения – за неимуществени вреди по чл. 200 от КТ и обезщетението от общественото осигуряване, компенсиращо загубата на трудовото възнаграждение, не е двойно плащане и не води до неоснователно обогатяване, а напротив – до пълно и справедливо обезщетение на причинените видове вреди“, мотивират се застъпниците на това виждане. Решение в този смисъл е постановил състав на Гражданската колегия с председател Симеон Чаначев и членове Александър Цонев и Филип Владимиров през 2019 г. (пълния му текст виж тук).

Затова сега върховните съдии Бонева, Цонев и Христова предлагат Гражданската колегия на ВКС да се произнесе с тълкувателно решение по въпроса: „При определяне размера на дължимата от работодателя разлика съгласно чл. 200, ал. 3 от КТ, следва ли и обезщетението за неимуществените вреди от трудовата злополука или професионалното заболяване да се намали с обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване?“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хахахах
Хахахах
10 март 2023 8:34
Гост

Общественото осигуряване покрива САМО материални загуби, а не и причинени неимуществени вреди.
Очевидно маса върховни съдии ГРАМ не разбират за какво е общественото осигуряване.
Няма нужда от Тълкувателно решение, за да се прогласи ОЧЕВАДНОТО!
И във ВКС са се намърдали ПУЦаджии

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 март 2023 11:02
Гост

Това е да си върховен съдия- търсиш си занимание, за да не се намираш на работа ей така, пък може и да е желание на някои от тях да изпъкнат с различно мнение.

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 10:39
Гост

Т.нар. „обезщетение за временна нетрудоспособност“, както е написано в статията, е компенсация от НОИ и частично заместващ доход на трудовите ти доходи, които иначе щеше да получиш, ако не бе станала злополуката, при която си пострадал. Сиреч, тя има компенсаторен ефект единствено и САМО за имуществените вреди, които търпиш от инцидента, но няма нищо общо с неимуществените вреди от събитието, които се преценяват от съда по справедливост и за които отговаря единствено работодателя /освен ако не е застраховал отговорността си за този риск при застраховател – тогава трябва да плати застрахователя/. Ако това не се знае от върховни съдии и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 9:13
Гост

Бабите от ВКС са вече пред умирачка и е нормално да са мръднали…

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 9:03
Гост

Толкова е ясно всичко, не разбирам как може въобще да има различна практика. Но нали във ВКС са големи мозъци… всичко е възможно

Z.Z
Z.Z
09 март 2023 9:02
Гост

Това е тотален абсурд, не мога да повярвам, че във ВКС е възможно да има различна практика. Парите от НОИ никога и по никакъв начин не обезщетяват неимуществени вреди и това е ясно не само за студентите по право, а и за всеки работещ човек.

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 9:03
Гост

Taka, така и тук идва въпросът: Работещи хора ли са всички във ВКС и най-сетне, що за съдии са?

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 8:48
Гост

Тази разпоредба е приложима само при обезщетение на имуществени вреди – при пропусната полза (загуба на сигурен доход). Именно това репарира обезщетението от НОИ при настъпване на осигурителният социален риск „трудова злополука“. Това обезщетение е компенсаторно, каквото е за имуществените вреди, за разлика от това за неимуществените. И тази разлика трябва да се разяснява?! Нивото, нивото…?!

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 9:06
Гост

Нещата са ясни за другите, но не и за ВКС

dixit
dixit
09 март 2023 8:35
Гост

Неимуществените вреди се определят по справедливост. Справедливо ли е редуцирането на обезщетението за тях с обезщетението за временна нетрудоспособност от ДОО – не. Dixit

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 8:34
Гост

Преподавателят по трудово и осигурително право, ас. Миролюб Топалов имаше подобна статия, много добра.

Гледам и не вярвам на ушите си
Гледам и не вярвам на ушите си
09 март 2023 8:33
Гост

Изумявам се какви елементарни, повтарям елементарни от правна гледна точка въпроси водят до противоречива практика и то на ВКС. Мани Монтана и други РС и ОС. Гледам и не вярвам на ушите си

Анонимен
Анонимен
09 март 2023 8:27
Гост

Как ако не си присъдил обезщетение за изгубен доход, след това ще намалиш с такова? По-малки ли стават болките и страданията от трудовата злополука от това, че общественото осигуряване е изплащало заместващ доход?

сиско
сиско
09 март 2023 8:28
Гост

Повечето решения на ВКС, цитирани в определението обаче са именно в първата група

сиско
сиско
09 март 2023 8:29
Гост

Прегледах ги набързо и не виждам при тях казус, като по спряното сега дело – т.е. да са претендирани само неимуществени вреди. То тогава лъсва несправедливостта на изваждането на обезщетението за временна нетрудоспособност

Пенчо
Пенчо
09 март 2023 10:50
Гост

Със сигурност има решения, с които обезщетението за неимуществени се намалява. Нашият състав има такова отменено, мисля, че от четвърто гр.отд.

всичко е ясно
всичко е ясно
09 март 2023 8:25
Гост

Законовите разпоредби трябва да се четат с разум – в този смисъл втората група актове е правилна, тъй като осмисля логиката на чл. 200, ал. 3 КТ. Първата група е плод на буквоядство!