Назначен е още един български европейски делегиран прокурор (ЕДП), а други двама са отхвърлени. Това съобщиха от Европейската прокуратура (ЕПр) днес. Така българските европейски делегирани прокурори са четирима.

Одобрена е Вероника Трифонова, а двамата други кандидати – Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова, са били отхвърлени след задълбочена оценка, защото не отговарят на всички необходими критерии за допустимост, предвидени в член 17, параграф 2 от Регламента за Европейската прокуратура за назначаване на европейски делегирани прокурори, се казва още в съобщението (виж тук и тук).

България предложи десет кандидати за ЕДП. В началото на април стана ясно, че трима от тях – Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от окръжната прокуратура в Пловдив и Бойко Калфин от ОП-Кюстендил са одобрени. Тогава бяха отхвърлени следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачунов, защото не отговарят на изискванията (виж повече тук и тук).

За останалите трима кандидати – обвинителите Божидара Ганева-Димова, Вероника Трифонова и Венцислав Фердинандов беше съобщено, че все още продължава оценката на техните качества. Днес вече стана ясно, че само един от тях е назначен, а другите двама са отхвърлени.

В писмо до Прокурорската колегия отпреди месец европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска от България да излъчи нови четирима кандидати за европейски делегирани прокурори (виж повече тук). Но тогава Прокурорската колегия на ВСС реши да изчака окончателното приключване на процедурата. Това вече е факт и сега се чака реакцията на колегията. Въпросът, който трябва да бъде обсъден е дали ще има нова процедура за подбор на нови шестима кандидати, или България засега ще остане с четирима европейски делегирани прокурори.

От 22 страни в Европейската прокуратура, само три още не са представили кандидати. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа от 1 юни.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 май 2021 18:02
Гост

Четете, бе тикви! Отказват за съдия, а не на Гешев креатурите, но кой да гледа първо, а после да се пльока на плочките! Или ще кажете, че съдията е човек на Гешев? Тъпо, ама много тъпо с тия опорки. За следващата номинация явно не трябва да има нито един съдия! Защо не се пробва Лозан Панов? Неговото царстване и без това приключва да 3-4 месеца.

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 10:17
Гост

Точно така, с назидателен тон им го кажи! Направо кажи на Ива да тества за наркотици целия народ и всички юристи, който знаят, че Гешев е бухалка на властта и опитва да пробута свои некадърни, но верни хора при Кьовеши.

николай Д
николай Д
08 май 2021 2:21
Гост

Абе хора. Нормални ли сте. Откъде ще ги изкопаем тези прокурори. По добре да си наемем от вън такива. У нас прокурор и престъпник са тъждествено равни. Като пример ще дам варненският зам. пр-р Нина Величково Величкова. Седем месеца вече тя не може да направи проверка за състав на престъпление в изходящи частни документи от престъпник ЧСИ Людмил Станев под №712. Същият събира неустановени от съд публични общински вземания.. Има данни за влизане със взлом във жилището ми и рекет. За какво ги храним тези престъпни паразити на държавата ни. Такива престъпници при пенсиониране , трябва да им изчисляват пенсията… Покажи целия коментар »

llllllllll
llllllllll
12 май 2021 19:53
Гост

ЧСИ има право да събира общински вземания, изпълнителното основание е акт, а не изпълнителен лист, тоест не минава през съд. ЧСИ има право да отваря помещения на длъжника и да провежда принудително изпълнениие, това не е „взлом“ и „рекет“. Плащай си данъците бе човек.

Долу ЧСИ ЛЮДМИЛ СТАНЕВ
Долу ЧСИ ЛЮДМИЛ СТАНЕВ
22 ноември 2021 9:50
Гост

Людмил Станев е измамник и долен подкупен престъпник който събира пари от гражданите,както царя каза всичко с времето няма да си вечен .Спиш ли спокойно мародер сам ще се закопаеш с тази стресова работа

Добринка
Добринка
07 май 2021 12:38
Гост

Ето това е качествена проверка на качествата, а не като при нас-явява се Фешев за главен и го избират, тъй като е изключително етичен, морален и т.н.т.

Ananieva
Ananieva
07 май 2021 11:48
Гост

И да се репчи Гешев тия дето ги предложиха стават само за родните стандарти. В Европа са гола вода.

Гъливер
Гъливер
07 май 2021 11:47
Гост

Кьовеши показа на Гешев и приближените му на какво ниво ни е прокуратурата.

Мики
Мики
07 май 2021 12:33
Гост

Той обаче или не разбира, или се прави, че не разбира.

Десислава
Десислава
07 май 2021 11:47
Гост

Определено не си взеха поука от това, че Лаура не хареса никой от всички предложени. Хайде почти никой.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:34
Гост

Нормално е за този пост цедката да е доста ситна.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:47
Гост

Това направо си е постижение. Не мислите ли.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:46
Гост

С триста зора още един

Anonimen
Anonimen
07 май 2021 12:34
Гост

Голям срам.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:39
Гост

И да има втора, няма да се променят нещата. Пак ще е про форма, пак ще опитат да пробутат свои хора, между другите, и пак ще берем срам като ги отхвърлят. Викам да спрем дотук.

Филип
Филип
07 май 2021 12:35
Гост

Обаче тези наистина нямат спирка с нелепите си предложения.

Главен каскетолог
Главен каскетолог
07 май 2021 11:28
Гост

Никакви допълнителни процедури! Половин човек да беше одобрила Кьовеши – достатъчен е. Че да не стане някой сакатлък да харесат някоя не-калинка, вярна на хунтата и Догансарай, която да тръгне да рови кюлчета и разни други благинки.

Джанго
Джанго
07 май 2021 11:15
Гост

Защо не казва кой е одобрен и с какви мотиви е прието, че другите не стават? Като изискват качество, добре е и там да бъдат принципни, прозрачни и обосновани при решаването на такива въпроси.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:21
Гост

Казват ги, когато подпишат решението. Тогава го и качват на сайта си

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:13
Гост

Интересно в коя група е съпругата на Радослав Димов – на отхвърлените или назначените. Приемам залози 🙂

Кирил Спасов
Кирил Спасов
07 май 2021 11:11
Гост

Четирима души са малко. Трябват още хора, защото броят на делата е голям. Прокурорската колегия няма какво да се куми, а да стартира нова процедура.

Наблюдател
Наблюдател
07 май 2021 11:14
Гост

Да бе, точно от България трябва да са 10…Това е абсурдно. Напълно достатъчно са си и тези.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:20
Гост

Може да се изчака, да започнат работа четиримата назначени и да се види как върви. Ако бъдат затрупани с работа, тогава да се открие втора процедура. Това също е вариант

Николай
Николай
07 май 2021 12:36
Гост

Е, дори да стартират, пак ще си предложат свои хора. Всичко е пунта-Мара.