Членове на Прокурорската колегия не биха промениха вота си, ако има нова процедура за подбор на европейски делегирани прокурори (ЕДП). Това беше заявено категорично на днешното ѝ заседание, на което беше обсъдено постъпило на 25 февруари писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с искане за допълнителна информация за седем от българските кандидати.

Колегията е изготвила десетки страници, в които отговаря на всички поставени от Кьовеши въпроси. Калина Чапкънова обясни, че информацията най-общо може да се раздели на две части. В първата се акцентира върху досегашната работата на всеки от номинираните за европейски делегирани прокурори. Във втората се обяснява каква е нормативната база, която регламентира  процедурата за подбор за ЕДП, както и каква е структурата на съдебната власт и какъв е статутът на магистратите у нас. Наред с това, ще бъде изпратен и пълният стенографски протокол от днешното заседание на колегията.

На Европейската прокуратура ще бъде изпратено и становище от тримата следователи, одобрени от Прокурорската колегия за ЕДП. В него те заявяват, че предварителното определяне, че следователите не могат да бъдат европейски делегирани прокурори или много трудно биха изпълнявали задълженията, поставено в хода на една висяща процедура, е дискриминационно. Следователите призовават Прокурорската колегия да не предоставя допълнителна информация за самите тях, защото са на мнение, че всички документи са били дадени при откриване на процедурата.

Миналата седмица стана ясно, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за седем от десетте излъчени от страната ни европейски делегирани прокурори.

На 13 февруари Прокурорската колегия избра 10 кандидати за европейски делегирани прокурори. Това са Светлана Шопова-Колева, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Бисерка Стоянова, Венцислав Фердинандов, Димитър Беличев, Мая Ковачева, Преслава Петкова и Христо Крачунов.

За трима от тях – Светла Шопова, Димитър Беличев и Бойко Калфин, Кьовеши не е поискала още данни.

Забележките, според публикации, са по отношение на останалите. Едно от възраженията е по отношение на тримата номинирани следователи – Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева и съмненията, че притежават необходимата квалификация, защото досега не са пледирали пред съд.

За излъчения съдия Христо Крачунов също бяха изразени опасения дали ще се справи като ЕДП, защото почти не е гледал наказателни дела и никога не е ръководил разследване.

Забележките към другите трима кандидати – обвинителите Божидара Ганева-Димова, Вероника Трифонова и Венцислав Фердинандов, пък са заради много малкия или никакъв опит в разследвания по дела, свързани със злоупотреби с еврофондове.

Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация на основание чл. 1 от правилата за подбор на ЕДП, приети с решение на Европейската прокуратура на 16 ноември 2020 г. Въпросната разпоредба гласи: „ Европейският главен прокурор преценява дали номиниран европейски делегиран отговаря на критериите за допустимост, предвидени в член 17, параграф 2 от Регламента за Европейската прокуратура въз основа на документите, предоставени от съответната държава – членка и след консултация с заместник-европейския главен прокурор и европейския прокурор от съответната държава Ако предоставените документи не са достатъчни за извършване на оценката, Европейският главен прокурор трябва да поиска от държавата-членка допълнителна информация“.

Дискусията днес в Прокурорската колегия започна с изказване на главния прокурор Иван Гешев, който отбеляза, че част от кореспонденцията с Европейската прокуратура е конфиденциална и кадровиците трябва да бъдат внимателни в изразяването на мнение, за да не нарушат служебната тайна.

Гешев категорично заяви, че процедурата все още не е приключила и това става ясно и от изявление от самата Европейска прокуратура, в което се напомня, че европейските делегирани прокурори окончателно се избират от нейната колегия.

Но по думите му Прокурорската колегия дължи публичен отговор и то не заради ВСС или държавното обвинение, а заради съдиите, прокурорите и следователите и най-вече тези, които участваха в подбора.

Според Евгени Иванов становището на Европейската прокуратура е преждевременно, то е изказано преди там да бъде изпратен пълният стенографски протокол от над 400 страници от четиридневното изслушване и избиране на ЕДП. Освен това са били изпратени и множество други документи за качествата на кандидатите.

Малко е странно това напрежение, което се появи. Не мога да си обясня това процедурно нетърпение от страна на Европейската прокуратура. И силно се надявам това да е плод на нетърпение за по-бързото приключване на избора, а не на нещо друго. От 22 държави, само в осем е приключила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори. Направихме всичко по силите си да приключим бързо и качествено“, каза още Иванов.

И допълни: „Бих гласувал по същия начин, ако трябва да извървя отново тази процедура. Но това ще има негативен ефект върху колегите – как ще бъдат мотивирани в бъдеще да се включат в подобно нещо“.

Иванов добави, че трябва да се отчете, че Прокурорската колегия е работила „в недокомплект“, имайки предвид липсата на двама членове. Както е известно, през януари м.г. Пламена Цветанова беше назначена за заместник-главен прокурор и повече от година Народното събрание не избра член на Висшия съдебен съвет на нейно място.  Неотдавна пък почина Евгени Диков и изборът на член на ВСС от квотата на следователите предстои.

Гергана Мутафова също беше категорична, че ако се наложи отново да гласува, изборът ѝ ще бъде същият. Тя изрази разочарованието си от неверните интерпретации, че част от номинираните са отхвърлени, „включително и изнасянето на имена на колеги с безупречна репутация, които не са били одобрени и едва ли не са втора ръка“.

Продължавам да стоя на позицията, че ние проведохме обективна и безпристрастна процедура“, каза на свой ред Калина Чапкънова. Тя отбеляза, че е изготвен отговор до Европейската комисия, в който има информация за нормативната база у нас във връзка с подбора на европейските делегирани прокурори, какъв е статутът на магистратите и структурата на съдебната система, както и „много лична информация за работата на всеки един от кандидатите, защото именно това е най-добрият начин да се направи визитка на всеки от тях и да се защити тезата за качествата, които притежават“.

На 11 януари българският европейски прокурор Теодора Георгиева (която беше административен съдия преди да бъде избрана) е изпратила писма до всичките окръжни прокуратури в страната, в които обяснява правилата за подбор на европейските делегирани прокурори. Това пък отбеляза Огнян Дамянов. Във въпросното писмо Теодора Георгиева посочва, че съгласно регламента всеки съдия, прокурор и следовател може да се кандидатира и е отправила молба тази информация да бъде предадена на съдилищата и на следствените отдели. В тази връзка Огнян Дамянов съобщи и за становището на тримата номинирани следователи, които възразяват срещу опитите да се наложат ограничения към кандидатите в хода на висяща процедура.

На финала Прокурорската колегия единодушно прие изготвения отговор, като реши да изпрати на Европейската прокуратура и протокола, и писмото на следователите.

 

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Реалист
Реалист
12 март 2021 15:38
Гост

Някой хейтър би си помислил, че вече са похарчили каквото трябва да връщат, ако си променят избора 😀

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 12:23
Гост

Гешев нещо се е объркал коя точно кореспонденция била конфиденциална? Неговата кореспонденция с полускритите български феодали може да е конфиденциална, но европейската прокуратура обяви публично и буквално, че иска нови кандидати. Прокуратурата в България дори не става за затвора, психодиспансер й е необходим.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 0:20
Гост

Когато си така откъснат от реалността, спасение отникъде! Тия от П.К не са в час амилите, ама това си е техен проблем

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 19:02
Гост

Разбира се. Нали каскета вече е утвърдил кандидатурите, след съгласуване с ГЕРБ, има си хас прокурорската колегия да си сменя становището.

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 17:42
Гост

Една от основните критики към кандидатите за европейски прокурори е, че без 3-ма, останалите нямали достатъчен опит в съдебната зала. Но всъщност основната функция на прокурорите в Европейската прокуратура е да имат възможност самостоятелно да направят разследване без да се опират основно на националната полиция и национните следователи. Защото полицията е най- зависима от политическата власт. Затова трябва да има както бивши следователи, така и прокурори с опит в съдебната зала. Малко възраженията са на институционно противопоставяне, а не толкова на лични качества.
Но ако някой кандидат не владее добре чужд език – естествено, че трябва да бъде сменен.

Блажени вярващи
Блажени вярващи
10 март 2021 17:15
Гост

Явно с евро шамари работата не става! Сега какво следва, евро ритници? Хубавото на ситуацията е, че на европейците най-накрая ще им се изясни с каква шайка си има работа! Нищо чудно и трите приемливи кандидатури да бъдат отсвирени! Просто балканските номера с ориенталски привкус не се понасят в онази Европа!

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 16:18
Гост

Плюят ги, а те викат дъжд вали. Неземна наглост, нямам думи просто.

Коко Роко
Коко Роко
10 март 2021 15:48
Гост

Значи те им го набиха и сега нашите се въртят, от това само ще направят по-голям кеф на тоя дето им го е набил! Абе, хора, замълчете си, посвийте се малко пък като отшуми пак си карайте вашето, ама те не, ще се дуят и ще се съпротивляват. Жалка работа!

Тодор Р
Тодор Р
10 март 2021 15:45
Гост

Не се изненадвам. Не се изненадвам!

ЬрВьн
ЬрВьн
10 март 2021 15:45
Гост

Нищо ново пдо слънцето

Щефан
Щефан
10 март 2021 15:45
Гост

За мен е ясно, че тука има далавера при избора. И сега са гузни, че в Европа ги разкриха

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 15:44
Гост

Излагация. Поредна излагация

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 15:44
Гост

Е как ще променят. Нали пари са взели за да гласуват за тях

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 15:43
Гост

Е хубаво, ама те не стават!

Дани
Дани
10 март 2021 15:43
Гост

Ето поради тази причина трябва да се направят сериозни промени в съдебната система!

Занев
Занев
10 март 2021 15:43
Гост

Това е безпардоние!

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 15:43
Гост

Е да де ама аз на Лаура Кьовеши вярвам повече, отколкото на тия наглеци

Анонимен
Анонимен
10 март 2021 15:42
Гост

Наглост

Смях
Смях
10 март 2021 15:32
Гост

Изумителна наглост от страна на прокурорската колегия!