Не съм усетил политически натиск над Конституционния съд (КС), не усетих дори механизми за осъществяването му. Точно обратното, усетих способността на КС да оказва натиск над политическите институции със своите произнасяния – видях как Народното събрание променяше закони след сезираното му, още преди съдът да се произнесе.

Това заяви пред бТВ конституционният съдия проф. Атанас Семов в първото си интервю след встъпването си на новата длъжност през есента на миналата година.

Помолен за коментар на изказването на бившия член на КС Румен Ненков, който преди два месеца в медийна изява заяви: „За съжаление, има решения на Конституционния съд, които са изцяло политически. Такива примери за решенията за Истанбулската конвенция и по делото „Пеевски“, Семов каза: „Разбира се, че КС трябва да проявява политическа чувствителност, но едно е да има отговорност пред съдбата на държавата и друго – да има решения, взети под политически натиск. Второто е практически невъзможно“.

И разясни какво има предвид: „КС се състои от 12 съдии, всеки от които е безспорна фигура. Има бивш министър-председател, бивш главен прокурор, бивш председател на върховен съд, петима зам.-председатели на върховен съд, професори по право. Освен това, КС действа единствено като колективен орган. Ролята на отделния съдия е много ограничена. Също и тази на квотите – заради деветгодишния мандат“. Семов припомни, че заради бавното обновяване на състава на съда, предвидено в Конституцията, в момента в него има съдии, излъчени от различни парламентарни мнозинства и от различни президенти.

„Има четирима конституционни съдии, излъчени от трима различни президенти – Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Румен Радев и четиримата работим изключително добре“, каза той, визирайки председателя на КС проф. Борис Велчев, проф. Мариана Карагьозова, Филип Димитров и себе си.

Проф. Семов отхвърли твърдението, че да си конституционен съдия е голям комфорт. „Искам да ви уверя, че да си интелигентен и отговорен човек, не е комфорт. Това е отговорност. В КС властва очевиден професионализъм и етика на отговорността“, каза той.

Попитан дали е човек на президента Румен Радев, който го назначи в КС, Атанас Семов заяви: „Ако съм сериозен човек, ще съм човек на отечеството, на конституционализма и законността. Признателен съм на президента Радев, че даде ясен знак с моето назначение, че в КС трябва да има значимо академично присъствие“. И подчерта, че неговото присъствие в КС е показателно и за значимостта на правото на ЕС за българския конституционализъм, тъй като той е първият професор в тази дисциплина, който влиза в съда.

Проф. Семов посочи, че България няма да стане истинска правова държава, докато не спрем да мислим, че „законът е врата в полето, докато отношението към Конституцията е като към нещо на документи, а законността е досадна подробност от пейзажа, която пречи да си подредим живота индивидуално“. „Този проблем е свързан и с Конституцията, знаете колко често политици говорят за нея без да я познават, използват правни фигури, които не съществуват или я четат по начин, който им е удобен и нямащ нищо общо с нейния дух“, заяви конституционният съдия.

Той коментира и прокурорската проверка на създадената от него магистърска програма по Право на ЕС в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, възобновена дни преди да се закълне в КС и завършила отново с мнение за прекратяване месец по-късно и заяви, че не вижда политическа намеса в нея.

„Това беше една спонтанна, малко стихийна, проява на волята на прокуратурата да пази законността във всички етажи на властта. Ако имаше политически интерес от едно подобно упражнение, то щеше да се разгърне във времето, а приключи само след един месец“, каза Семов.

При напомнянето, че през 2011 г., като кандидат за президент, той издигна лозунга „Аз ще уволня Бойко Борисов“, конституционният съдия заяви: „Минаха 8 години от 2011 г.  Аз не си промених позициите, не отидох да целувам ръка на никого. Работата ми в КС не е да уволнява, но ще бъда категоричен, когато всяка власт пристъпва ценностите на Конституцията“.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:04
Гост

­­­Г­­о­­р­­­е­­щ­и­ ­м­­о­­­м­и­­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­и­ ­о­­ч­­а­­к­­­в­­­а­­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?20998

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
25 януари 2019 10:52
Гост

Този е някакъв гений. Значи политическият натиск трябва да бъде упражняван, съответно усещан непрекъснато, за да го има.
Отива на работа в КС. Усеща политически натиск кога да си изпие кафето и кога да отиде до тоалетната. И ако за 2 месеца и половина не усети друг – значи политически натиск няма.
Г Е Н И А Л Н О

Чувствителен
Чувствителен
25 януари 2019 11:40
Гост

Явно не всички сетива са му достатъчно обострени. 🙂

Обективен
Обективен
25 януари 2019 10:49
Гост

Тепърва започва кариерата му в КС. Естествено, че ще говори позитивно. Дори не пропусна да направи комплимент на Б. Велчев за работата му.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 10:44
Гост

Би било интересно да видя дебат по този въпрос между Румен Ненков и Атанас Семов.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 10:32
Гост

Дано да е прав. Ще го видим в каква степен ще прояви политическа чувствителност като конституционен съдия.

Не че нещо
Не че нещо
25 януари 2019 10:13
Гост

Още от началото си знаех, че този човек не е за тук.