Заплатите на всички служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана”(ГДО) ще бъдат увеличени с по 300 лева.

Това обяви днес правосъдният министър Надежда Йорданова при посещението си в затвора във Враца и поясни, че вчера Министерският съвет е приел постановлението за увеличение на възнагражденията на служителите в двете дирекции. По думите ѝ то е станало възможно благодарение на реорганизиране и оптимизиране на дейността в ГДИН и ГО.

„Очакваме в следващите дни да приключим изчисленията за всеки един служител, така че този месец колегите да получат своите увеличения. Планираме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек“, обясни министър Йорданова.

До решението се стигна след дълги преговори със синдикатите на служителите в затворите и протести. Наскоро Надежда Йорданова обяви след среща с финансовия министър Асен Василев, че има заделени пари за увеличение на заплатите, но срещу тях трябва да бъдат предложени амбициозни реформи. От Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) обаче реагираха преди дни, че реформата не трябва да се изразява постоянно в натиск за съкращения и икономии.

„В този смисъл, не отричаме оценката ни за необходимост от промени и съпротива срещу пороците, които организацията ясно формулира от много години насам. Ни най-малко обаче, последното не означава, че сдружението следва да носи отговорност за това, че винаги се прави най-лесното – съкращаване на персонал, обикновено на най-незащитените позиции и с най-ниските възнаграждения, което по никакъв начин не решава толкова комплексни проблеми и е лош атестат за предлагащия“, заявиха в позиция от ССЗБ и поискаха да бъдат запознати с плана за реорганизация и оптимизация.

При посещението си във врачанския затвор днес министър Йорданова е констатирала проблеми с течове и неефективна дезинсекция. Тя припомни, че наскоро Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила нарушения в 21 обществени поръчки за десетки милиони лева, свързани с дезинсекция и деритаризация, облекла и изхранване в затворите, за което е сигнализирана и прокуратурата.

„Битовите проблеми може би звучат незначително, но именно заради лоши условия българските данъкоплатци плащат обезщетения за неспазване на международните стандарти“, каза още Йорданова.

Тя посети и Поправителния дом за непълнолетни към затвора и провери строителството на ново общежитие. То ще бъде с капацитет за 250 лишени от свобода и ще отговаря на всички европейски изисквания. В него ще бъдат настанени лишените от свобода, които допреди месеци бяха в т.нар. „Керамична фабрика“. Лошите битови условия там години наред бяха критикувани от национални и международни институции, а в свои доклади нееднократно омбудсманът препоръчваше неговото закриване. В момента затворниците от „Керамична фабрика“ изтърпяват присъдите си в Бойчиновци.