Мъж, променил пола си, не може да бъде задължаван да развали брака си, за да се пенсионира на по-ранна възраст като жена. Това най-общо заяви Съдът на Европейския съюз в решение от днес.

То е по казус на британец, който с сменил пола си преди родината му през 2013 г. да признае еднополовите бракове.

Във Великобритания, както и у нас, жените се пенсионират по-рано от мъжете. Пенсионната възраст за дамите, родени преди 6 април 1950 г., е 60 години, а за господата, родени преди 6 декември 1953 г. – 65 години.

Случаят, който стига до СЕС, е на родения през 1948 г. с мъжки пол МВ, който през 1974 г. се оженил. През 1991 г. той започнал да живее като жена, а четири години по-късно се подлoжил на операция за промяна на пола. MB обаче няма окончателно удостоверение за признаване на промяната на пола, чието издаване според националната правна уредба изисква унищожаване на брака ѝ. МВ и съпругата ѝ желаят да запазят брака си по религиозни съображения.

MB навършва 60 години през 2008 г. и подава искане за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. То обаче е отхвърлено, защото тя няма окончателно удостоверение за признаване на промяна на пола и не може да бъде третирана като жена по отношение на определянето на възрастта за пенсиониране.

MB оспорва и казусът стига до Върховния съд на Обединеното кралство, който отправя запитване до СЕС дали това положение е съвместимо с Директива 79/7/ЕИО на Съвета от 19 декември 1978 г. относно постепенното прилагане на принципа на равното третиране на мъжете и жените в сферата на социалното осигуряване.

В днешното си решение съдът в Люксембург най-напред подчертава, че в случая не е сезиран по въпроса дали за правното признаване на промяната на пола може да се изисква унищожаване на брака, сключен преди това. Той обаче констатира, че макар правното признаване на промяната на пола и бракът да са въпроси от компетентността на отделните държави, те трябва да спазват правото на ЕС, и по-специално принципа на недопускане на дискриминация, когато упражняват компетентността си в тази област.

Съдът потвърждава практиката си, според която директивата се прилага и за дискриминацията в резултат от промяна на пола на заинтересованото лице. И подчертава, че за целите на прилагането на директивата трябва да се счита, че тези, които са живели през значителен период от време като лица от пол, различен от този по рождение, и които са преминали операция, са променили пола си.

В решението си съдът констатира, че условието бракът да бъде унищожен, за да може да се отпусне държавна пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на законоустановената пенсионна възраст за лицата от съответния пол, се прилага само за хората, променили пола си.

Поради това СЕС стига до заключението, че британската правна уредба третира по-неблагоприятно променилия пола си, след като е сключил брак, отколкото този, който го е запазил и е сключил брак.

Съдът в Люксембург установява, че пенсионната система на Обединеното кралство предоставя на заинтересованото лице пенсия в зависимост от вноските, които е правило по време на професионалния си път, независимо от семейното му положение.

„Целта на условието за унищожаване на брака (да се избегне бракът между лица от един и същ пол) не е свързана със схемата за тази пенсия за осигурителен стаж и възраст“, пише той в решението си.

И заключава: „Тъй като разглежданата по делото разлика в третирането не попада в нито една от допустимите съгласно правото на Съюза дерогации, британската правна уредба води до пряка дискриминация, основана на пола, и поради това е забранена от директивата“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:20
Гост

­­­Г­­о­­р­е­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­­­и­­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­­и­ ­о­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?11009

Човек
Човек
26 юни 2018 12:11
Гост

Правилно решение, разтрогването на брака е формалност при наличието на всички останали условия за пенсиониране.

Петя
Петя
26 юни 2018 11:35
Гост

Правилно. Като се е оженил за жена и се чувства като такава е редно да се пенсионира като лице от женски пол. Няма значени като какъв се е родил, защото това не е негов избор. Всеки човек има право на личен избор.

Георгив
Георгив
26 юни 2018 11:32
Гост

Това решение трябва да е на отделната държава, а не да излиза от СЕС, имайки в предвид различията в религия, традици и т.н.т.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2018 11:28
Гост

Много шум за нищо. Или по скоро много внимание се отделя на тези нестандартно полово ориентирани.