Да се наложи мораториум върху актуализирането на заплатите в съдебната система през 2020 г., предлага главният прокурор Иван Гешев.

Той е поискал от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за „налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в Прокуратурата на Република България“. В предложението си Гешев включва и възнагражденията на тримата големи, членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите.

 „Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение“, аргументира предложенията си главният прокурор.

Затова още днес той ще предложи Прокурорската колегия да внесе извънредна точка на утрешното заседание на Пленума, която да гласи следното: „На основание чл.30, ал.2, т.10 от ЗСВ, ВСС да вземе решение да не се актуализират до 31.12.2020 г. основните месечни възнаграждения на лицата по чл.29, ал.2, по чл.51, ал.1 и ал.2, и по чл.218, ал.1 от ЗСВ. Същото да важи и за основните месечни работни заплати, определени от 01.01.2020 г. с Таблица №1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, както и за основните месечни работни заплати на съдебните служители, определени от 01.01.2020 г. с Класификатора на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, на основание чл.30, ал.5, т.5 във вр.чл.341, ал.1 от ЗСВ“.

В края на януари 2020 г. ВСС увеличи заплатите с 10% на всички, а на върховните нива – с още 2 на сто.

Наред с това Иван Гешев настоява да се препоръча на ръководителите на съдилища и прокуратури да се възползват от правомощията си по чл.7, ал.2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на магистратите и съдебните служители и без тяхното съгласие. Това може да стане с утвърден график, а целта е осигуряване на нормалното протичане на работния процес в съдебната власт.

Главният прокурор дава предложение и за още една препоръка – там, където има възможност, да се предостави целият платен годишен отпуск на всички магистрати и съдебни служители, на които предстои пенсиониране до 31 декември 2020 г.

„Висшият съдебен съвет е органът, в чиито правомощия е вземането на решения за изпълнението на бюджета на съдебната власт и за даване на принос в усилията на българската държава за ограничаване и преодоляване на неблагоприятните последици от разрастващата се пандемия от COVID-19“, казва Гешев.

Предложението му бе единодушно прието и без дискусия от Прокурорската колегия и утре ще бъде внесено за обсъждане във ВСС. На заседанието стана ясно, че мораториумът върху заплатите на магистратите, ако бъде одобрен, ще влезе в сила от датата на взимане на решението. Т.е. размерът на възнагражденията ще се запази на сегашното ниво до края на годината. Същевременно на служителите в прокуратурата от днес до края на 2020 г. са замразени.

Същевременно днес колегията актуализира заплатите на служителите в Бюрото по защита при главния прокурор. Предложението за това е на Иван Гешев.

С 8% се увеличават възнагражденията на служителите от специализираните структури в бюрото, назначени по ЗМВР, както и на хората, работещи на трудови договори. С 3 на сто се вдигат заплатите на служителите на ръководни и експертни длъжности, които пък са назначени по Закона за държавния служител.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:34
Гост

­Г­­о­­­р­е­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­м­и­ч­­­е­т­а­­­ ­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­­в­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?40145

Бесен
Бесен
09 април 2020 9:52
Гост

Не знам какво замразяват , след като си ги увеличиха в началото на година и следващата ще е така – нека върнат парите за дрехи , които получиха и да замразят заплатите със следващото увеличение !

Анонимен
Анонимен
09 април 2020 12:30
Гост

Забравяте, че жертва на приятелски огън ще са и съдебните служители, тези които сега са в отпуск и тези които след рестарта на системата доста ще поработят извънредно, без заплащането на този труд естествено, без да имат някаква сигурност по какъв точно план и без да имат възможност до края на година да си вземат почивка. В замяна на този разкош от около 800 до 1500 лева месечно за обикновените служители, искате да замразяваме, да връщаме прословутите пари за дрехи, които не знам защо са такъв трън в гъза на населението, пропускате и парите за очила 120 лева и мизерните… Покажи целия коментар »

Николова
Николова
09 април 2020 9:48
Гост

Моят мъж е съкратен. Имам две деца. Аз с моята заплата храня четири гърла. Хайде стига с този популизъм! Много хора са като в ситуацията, в която съм аз – единият от семейството поема грижата за всички. Който иска като си вземе заплатат да си я дари – ще получи данъчни облекчения в края на годината!

Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 април 2020 2:16
Гост

Писна ми от дребните селски номерца на този популист, който очевидно страда от комплекси,след като непрекъснато иска да е в центъра на вниманието. Не случайно много отдавна се поставя въпроса при всички назначения в съдебната власт и периодично (на 3 или 5 г) всички да минават на преглед при психиатър. Ако това бе сторено преди назначаването на гешефтаря сега нямаше да има такива циркове

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 23:24
Гост

Тия, дето все чуждата паница ви изглежда по-пълна, пропускате, че магистратите поначало нямат право да работят по друго правоотношение и да реализират страничен доход.
Най-Главният да решава възнаграждението на всички магистрати, е, честито.

Запознат
Запознат
08 април 2020 22:38
Гост

ВСС да гласуват да си даряват заплатите по 9000 изцяло за борба с коронавируса, а не да се правят смешни пиар акции на гърба на нормално трудещите се в системата, които продължават да работят на място за разлика от тези избраните.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 21:12
Гост

А мен друго ме вълнува Гешев, нещо за Мавродиев дали ще предприемете?

---
---
08 април 2020 20:50
Гост

Хахаха, нали имаше писма за подкрепа от всяка прокуратура – и прокурори и служители…. Те един акт не му бяха прочели, но подписаха, че е единствен… А иначе, така и така работят „на смени“ – заплатата трябва да се намали. Прокурорите не са изключение от правилата.

Закон и ред
Закон и ред
08 април 2020 14:51
Гост

Това с намаляването на заплатите в държавния сектор съм го мислил…..и според мен не е добра идея , въпреки , че на озверелите сервитьори , бармани и таксиджий им звучи добре . Ако при свиваща се икономика намаляваш заплатите , това ще доведе до още по-малко потребление и до още по-голямо свиване на икономиката плюс убийствена дефлация . Класическият отговор на Кейнс би бил точно обратния – да се увеличат държавните разходи и да се стимулира потреблението . А и доста държавни служители ще си отработят „ваканцията“ с по-голямо натоварване до края на годината . Явно в Магнаурската школа не… Покажи целия коментар »

за сведение
за сведение
08 април 2020 14:59
Гост

В бюджентия сектор,след вчерашното решение на НС ЗАПЛАТИТЕ СА ИЗЦЯЛО СПРЕНИ-на лица, които са с ръководни позиции , и се секвестират в ползна на здравеопазването. https://dnes.dir.bg/politika/i-shefovete-na-agentsiya-po-zaetostta-dans-i-nsi-ostanaha-bez-zaplati

Закон и ред
Закон и ред
08 април 2020 15:08
Гост

Противоречи на Конституцията . „Трудът е възмезден“ е основен принцип в КТ , реципиран от ред Конвенции на Международната организация на труда /МОТ/. Иначе се отива в пряко противоречие с Конвенции на ООН за забрана на робството . Т.е. главният санитарен инспектор д-р Кунчев може да се оплаче в ООН , че е държан като роб от българското правителство и е принуждаван да работи без пари …..Не е правилно и за депутатите , тъй като те също работят доста – по лични впечатления го казвам , защото съм присъствал за техни заседания .

секвест на заплати
секвест на заплати
08 април 2020 15:15
Гост

Че противоречи-това ясно .и за десетокласник. Но решението за секвестиране на заплатите се прилага, докато изрично не бъде облявено от КС за противоконституционно. така,че към момента има ме решение за секвестиране на заплати. То трудът си е възмезден, заплата си има, но тя се секвестира за по-благородни цели-за здравето. Освен това решение на КС би имало действие за в бъдеще арг. чл. 151, ал. 2, изр. 3 КРБ, т.е. занапред. Тоест имаме секвест по силата на акт на парламента. С други думи-лицата с намалени заплати да се радват,че изобщо оплучават нещко, защото веча има решение за масов секквест на заплатите… Покажи целия коментар »

Закон и ред
Закон и ред
08 април 2020 15:20
Гост

Ха-ха , ще постъпим като теб по многобройните ти дела за невърнати кредити . Ще се позовем на европейското право , което има примат и спрямо Конституцията . И за разлика от теб….ще спечелим делата .

Тъп
Тъп
08 април 2020 15:53
Гост

И на колко човека са спрени, бе? На цели трима човека,смешки…

въпрос
въпрос
08 април 2020 14:13
Гост

А парите за дрехи ще бъдат ли върнати? 2600 лв по 15 000 инсталирани са към 40 млн лв. Ако бъдат върнати тези пари, ще са от ползва на здравеопазването.

Закон и ред
Закон и ред
08 април 2020 14:17
Гост

Ще ти е от полза да си „инсталираш“ повечко рам-памет и да си подобриш процесора между ушите . И по-добре си върни кредитите , с които си известен в цяла България и така помогни на банковата система .

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 14:26
Гост

Много късно! Отдавна са похарчени.

Kostof
Kostof
08 април 2020 15:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Закон и ред
Закон и ред
08 април 2020 12:58
Гост

Тоя Гешев не спря да се натяга . Умира от мъка , че корона-вирусът му „открадна шоуто“ . Тъкмо се беше активирал да гони всички видове престъпност …..спряха да го дават всеки ден по телевизията ….Ужас….Все едно да секнеш ранния Бойко да не ходи с черния шлифер ….. Сега пък се прави на Касандра за заплатите . Много ясно , че едва ли ще има увеличение в цялата бюджетна сфера . Това е най-лесното и Горанов е подготвил секирата . По-трудното е да се измисли как ще се работи след изтичане на извънредното положение . Но затова трябва акълът да… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
08 април 2020 12:56
Гост

Ега ти популиста. Има много други начини да се свият разходите в бюджета. И този, не знам вече как да го нарека, посяга първо върху заплатите на хората. Да си дарява своята и да се скрие някъде.

Анонимен
Анонимен
08 април 2020 14:16
Гост

В съдебната система това не са заплати, а са заплатища и свърхзаплати-да напиша ли на апелативно ниво заплатите-и то необложени с осигуровки? Рог на изобилие, по време по чумаво време.
Заплатите трябва да бъдат редуцирани, и спестеното дадено на здравеопазването. В добавка -и съкращения, като временна и изключителна мярка, до излизане от неизбежната икономическа криза

Петко 2
Петко 2
08 април 2020 16:39
Гост

Такива гешевски предложения показват кой живее от една заплата и кой не. Тоз цървул цял живот е бил на държавна заплата- следовотел-отличник, прокурор-отличник, главен … С какно ще си купи хляб, ако се лиши от заплата? Ей ти законен повод да се съберат данни за извънтрудови доходи на гешевчето. Проверката тяма да е трудна. Всички знаят Кой му е началник и спонсор.

Гражданин
Гражданин
08 април 2020 12:53
Гост

Макар да звучи като популизъм, в това предложение има резон, защото заплатите в съдебната власт са едни от най-високите в бюджетната сфера, непрекъснато се увеличават, но не на базата на резултати и ефективност.

ГигенВиген
ГигенВиген
08 април 2020 12:41
Гост

Все пак много сектори работят по домовете си. Мисля, че може да се оправим после що годе бързо с кризата. А и тези, които работят и нямат финансови затруднения сега, то после ще имат спестени пари за пътувания и мисля, че ще излязат на почивки в страната и чужбина, като отвързани. Няма да смогнат с полетите авиокомпаниите. Аз лично чакам да свърши всичко за да посетя Атина и Италия.

Любенов
Любенов
08 април 2020 12:40
Гост

Да се стягат хората. Няма да е лесно положението след кризата.

Тошков
Тошков
08 април 2020 12:40
Гост

Всички трябва да се мобилизираме. Има служители на държавата, които мрънкат, че ще им вземат ДМС-то, но в крайна сметка това не е най-важното сега.

Дън ха кафе
Дън ха кафе
08 април 2020 12:39
Гост

Обичам, докато си закусвам да гледам Мутафчийски. Този не ми е приятен, докато обядвам.

Христолов
Христолов
08 април 2020 12:39
Гост

Този не го харесвам, но предлага не лоши идеи. Но те са общи. Да видим след година, две какво е е свършил.

Тома неверни
Тома неверни
08 април 2020 14:11
Гост

Нищо и половина. Бас държа !

Мавродиева
Мавродиева
08 април 2020 12:38
Гост

Твърдо съм за това да се спре с увеличенията на заплатите, докато видим какви ще са икономическите последици за държавата и бизнеса.

Руменов
Руменов
08 април 2020 12:37
Гост

На много не им е приятно да си го признаят, но сега герой са лекари, полицай и всички на първа линия. Логично е те да получават по-големи заплати. Затова на много не им е приятно, защото тяхната работа сега не е толкова важна. Пак е важна. Важно е да се работи и да се плаща на държавата. Всеки е герой в условията на криза да работи. Изпитание е за всички, въпреки, че не е война, всеки си работи от дома, но все пак си е изпитания. Да не можеш да си вземеш отпуска, защото няма смисъл, да не можеш да… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
08 април 2020 14:23
Гост

Героите днес са ПРОДАВАЧКИТЕ В ХРАНИТЕЛНИТЕ МАГАЗИНИ. Смели героини, на първа линия, работещи при огромен риск, за никакви пари-често около 800 лв. Като тези пари се облагат с данък и осигуровки, няма никакви бонуси. Без хранителните магазини нали разбираш какво средновековие би настанало. Категорично продавачките в магазините са недооценените героини.

Nota bene
Nota bene
08 април 2020 21:51
Гост

Руменов, пишеш с груби правописни грешки!
Пише се героИ и полицаИ, тъй като определено имаш предвид мн. число!

Сен Жак
Сен Жак
08 април 2020 12:35
Гост

Няма да е приятно, но щом се налага. Няма начин.

анонимен
анонимен
08 април 2020 12:58
Гост

Кое го налага. Защо някой не помисли за служителите. Техните заплати не са като магистратските. Как не го е срам да реже от парите на тези хора, които освен всичко друго, имат и много по-пряк контакт с външни лица. ДГД

наивен
наивен
08 април 2020 14:14
Гост

А защо пък някой да не помисли за свободните професии ? Ясно е, че тиквата на самодържеца-Тиква е празна, обаче и тикветата около него ли нямат мозък ?

до служител-недоволните да напускат!
до служител-недоволните да напускат!
08 април 2020 14:19
Гост

Имаш право да напуснеш. Веднага ще те назначат в хранителните магазини-на първа линия-в днешно време трябват герои, където заплатите са 800 лв, и от сумата се взима и осигуровка.

Давидков
Давидков
08 април 2020 12:35
Гост

На всеки ще се отрази негативно създалата се ситуация, но аз вярвам, че ще излезем от тази криза.

обективен
обективен
08 април 2020 18:12
Гост

Eдни ще излязат от кризата, други ще влязат в списъците на кредиторите, а трети ще влязат под земята. Друг въпрос са бройките. Песимизмът и оптимизма са две еднакво вредни крайности на които човека робува от край време.

Цветков
Цветков
08 април 2020 12:35
Гост

Напълно го разбирам и подкрепям предложението

Ивето
Ивето
08 април 2020 17:01
Гост

Ти го подкрепяй, но хората в системата и особено служителите в нея, които и без това са с ниски заплати на общия фон не го подкрепят и кълнат тия дето го предлагат, защото имат кредити, издръжка за деца….