На второ поредно заседание днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да проведе избори за председатели на съдилища поради наложения от Народното събрание мораториум върху действия на държавните органи с цел да спре правителството в оставка да раздава концесии и да назначава хора в администрацията и в регулаторите.

Днес трябваше да бъдат избрани ръководители на районния и окръжния съд в Монтана, както и на районния съд в Пирдоп. Трима съдии се бяха явили днес във Висшия съдебен съвет – Милена Бранкова е кандидат за шеф на ОС-Монтана, Десислава Миланова – на РС-Монтана и Симеон Гюров – на РС-Пирдоп.

Но както „Лекс“ писа, мораториумът на практика блокира всички назначения на съдии, прокурори и следователи до избор на нов кабинет или назначаването на служебно правителство.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за разпускането на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет, което се очаква днес, но в по-късен час.

Заради това Съдийската колегия насрочи извънредно заседание на 20 май, на което да избере председатели на тези три съдилища.

Десислава Ахладова бе възстановена на работа в Административен съд София-област

Десислава Ахладова бе възстановена като съдия в Административен съд София-област (АССО). Преди да стане заместник-министър, а впоследствие министър на правосъдието, Ахладова беше председател на административния съд в Перник. Но е изявила желание да се върне в АССО.

Решението бе взето с 8 гласа „за“ на днешното заседание на Съдийската колегия след продължителен спор за това дали разглеждането на заявлението ѝ за възстановяване е преждевременно.

Ставаше дума за това, че когато колегията започна дебат по въпроса, все още нямаше указ на президента за назначаване на служебен кабинет (той бе обявен вече след гласуването в колегията). И на практика Ахладова продължаваше да бъде министър на правосъдието, макар и в оставка.

Мнозинството прие, че не е преждевременно и реши днес да разгледа заявлението. Следващият момент в спора беше на кое свободно място да бъде възстановена Ахладова – дали на някое двете бройки в АССО, обявени за заемане чрез конкурси за повишаване и първоначално, или да се разкрие специално място за това. Бе засегната и темата, че не се знаят бъдещите ѝ планове, т.е. дали ще остане в съдебната система, или отново ще се впусне в „някаква дейност“ (по думите на Красимир Шекерджиев).

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и Шекерджиев застъпиха позицията, че двете места в АССО трябва да се запазят, докато Атанаска Дишева заяви, че Ахладова временно може да встъпи на някое от тях, а когато наближи краят на конкурсите, тогава да се мисли за осигуряване на бройка. Но мнозинството възприе тезата на Чолаков и Шекерджиев. Така Ахладова ще отиде на работа в АССО, след като Пленумът на ВСС разкрие допълнително място там.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мария
Мария
11 май 2021 13:49
Гост

https://novite30.bg7.eu/616359/?fbclid=IwAR0hUruRpvTtxzBCx7iOkz8pXUoLqWBsh2DtZxxDEw2dDXMz2eWHIV16efw

„Офнюз: В последния момент Каракачанов купува луксозни коли за 2,5 млн. лв. с ДДС“

Как става това?
Защо става това?
Докога ще става това?
А в момента се чудим дали да закупим медицински хеликоптер за спешни нужди!!?!!!

Мария
Мария
11 май 2021 13:45
Гост

Като гледам – бездруго не са се разбързали. Няколко дни повече е просто изкуствено създаден проблем.

Ole
Ole
11 май 2021 11:22
Гост

Ей, дано сега с машинното гласуване ГЕРБ да не съберат нужните гласове.

Джунов
Джунов
11 май 2021 10:09
Гост

По-важно е да не се оставят да назначават и раздават държавно имущество на ишлеме преди да се махнат и да създават проблеми на следващото правителство. По-важно е от това дали е назначат ръководители на районния и окръжния съд в Монтана и Пирдоп.

Нешев
Нешев
11 май 2021 10:08
Гост

Подкрепям решението на Парламента.

Anonimen
Anonimen
11 май 2021 11:10
Гост

Би било безумие да оставят това правителство да взема решения.

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 10:08
Гост

Монтана и Пирдоп ще устискат още няколко седмици. Не е такава драма.

fiki
fiki
11 май 2021 11:15
Гост

Теябва да се подредят приоритетите. Може да се изчака още малко в крайна сметка.

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 10:07
Гост

И все пак говорим за решение, което е за няколко месеца. А и не знам дали служебния кабинет не може да отмени това решение.

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 10:07
Гост

Не съм изненадан. Определено много спъват работата им.

Темелкова
Темелкова
11 май 2021 10:07
Гост

Някой да не си мисли, че кабинета в оставка не си назначава техни хора?

Englishman
Englishman
11 май 2021 10:06
Гост

Според мен е правилно решението на парламента да се спрат изявите на ГЕРБ.

Диди
Диди
11 май 2021 11:17
Гост

За толкова време те ясно ни показаха какво НЕ могат да правят.

Попов
Попов
11 май 2021 10:06
Гост

ГЕРБ по бързата процедура дадоха плаж Велека на концесия. Само това казвам.

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 10:11
Гост

Има си хас. Трябва и там да дойде бизнесмен да „чисти и стопанисва“ плажа. Да опъне чадъри през метър и да се отвори капанче за бира, скара и цаца и картофи, като порцията да е от 5лв. нагоре. Лукс ти казвам. И сега има заведения за крафт бира, тя не е евтина, но е далеч по-цивилизовано от централния плаж на Синеморец. Преди 15 години и централния плаж на Синеморец беше кротък и хубав. А плаж Велека дори не се посещаваше от никого. Сега на централния е свинщина. Има 4 грамадни хотела до него.

Анонимен
Анонимен
11 май 2021 10:05
Гост

Ако нещо не им изнася да се оплачат на ГЕРБ. Не бе нужно докато са в оставкки да назначават хора и да раздават концесия.

Qki
Qki
11 май 2021 11:20
Гост

Като за последно такива поеазии направиха…