Мобилно приложение ще събира доброволно данни за коронавируса от гражданите, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Апликацията чака одобрение от „Гугъл“ и „Епъл“.

Разработилите я представители на няколко ИТ компании обясниха, че в нея всеки гражданин, ако желае, може да въведе данни за това какви симптоми има, а те ще достигат до личния му лекар. Той ще може да верифицира информацията и съответно да предприема мерки.

В специален регистър са данните за всички заболели и поставени под карантина

Освен това в системата са въведени всички данни от Гранична полиция за българите, които са се прибрали от чужбина.

„Най-голямата полза е за тези, които си идват от чужбина. След 14 дни всеки от тях автоматично ще получи съобщение, че не е в карантина и няма да се обяснява, ако го спрат полицаи. Тази апликация ще облекчи тефтерите, хартиите, писаниците“, каза Борисов и подчерта на няколко пъти, че използването на приложението е доброволно.

Той каза, че подобни приложения се използват в Южна Корея, Сингапур – държави, които показват много добри резултати в предотвратяването на заразата от коронавирус.

Един от разработчиците – Пламен Цеков, посочи, че чрез приложението всеки гражданин ще може да споделя своя здравен статус с оперативния щаб, личния си лекар и здравните  власти, така че те да могат да знаят превантивно какво се случва и как се развиват при него симптомите.

То доброволно събира и геоданни, за да може щабът да прави анализи къде и как могат да бъдат здравно обслужени хората, когато се превърнат в пациенти – къде например има нужда от легла, каза Цеков.

По думите му човек ще въвежда имена и ЕГН и от това приложението само ще прави извод за възраст и пол. Добре е да се въведат хроничните заболявания. Тези данни се предават в Министерството на здравеопазването и във всеки един момент потребителят може да ъпдейтва симптомите си.

Цеков заяви, че разработчиците нямат достъп до данните.

Премиерът пък специално подчерта, че за разлика от Израел, където се използва подобно приложение, у нас то няма да е свързано със службите за сигурност.

Системата за коронаворуса ще има две части. В едната ще се въвежда официалната информация за болни, поставени под карантина, оздравели и починали. В другата ще са данните, които идват от гражданите.

„Трябва ни обективна информация за ситуацията. Именно въз основа на обективни и ясни данни можем да вземем решение за разхлабване на ограничителните мерки“, каза шефът на Националния оперативен щаб ген. -майор проф. Венцислав Мутафчийски.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
OMG
OMG
04 април 2020 12:25
Гост

Представям си как джипитата през пет минути отговарят на мейли, щото на някой му потекли сополи, ама след два часа спрели, обаче пък кашлицата някак по-различна…

123
123
04 април 2020 12:17
Гост

Ще се изпишат сума глупости в това приложение и доброволната статистика ще е доста безсмислена. Останалото обаче ще е от полза, поне на първо четене.

Скептик
Скептик
04 април 2020 12:14
Гост

Добър замисъл, но изпълнението не ми се вярва да се получи.

Fredy
Fredy
04 април 2020 12:18
Гост

To вече е изпълнено, но не вярвам достатъчно много хора да се вържат.

Коце
Коце
04 април 2020 12:12
Гост

Много от личните лекари са дигитално неграмотни и не знам как ще се оправят с поредната технология

emmasto
emmasto
04 април 2020 12:11
Гост

Тоест, добре е и личните лекари да са по-внятни, защото си мисля, че има много такива без електронни пощи, камо ли да са наясно с приложения.

DPO
DPO
04 април 2020 12:11
Гост

А как ще се пазят тези чувствителни и лични данни, как и кой ще ги използва, кога ще бъдат унищожени?

Анонимен
Анонимен
04 април 2020 12:09
Гост

Безсмислено, защото куцо, кьораво и сакато ще пише и брише в апа без реална полза за общата картина.

999
999
04 април 2020 12:07
Гост

Интересно, колко хора биха си харизали така личните данни.

Hristova
Hristova
04 април 2020 12:08
Гост

Като изтекоха от НАП, какво толкова стана? Сега поне може да има и някакъв смисъл от споделянето им доброволно.