Правната комисия в парламента подкрепи връщането на гласуването и с хартиена бюлетина. Очаквано за промените в Изборния кодекс (ИК) гласуваха инициаторите от ГЕРБ, ДПС и БСП, които ги подкрепиха и на първо четене в парламента. С тях се въвежда смесено гласуване, като избирателят решава дали да гласува с машина, или с хартиена бюлетина. Нещо повече, същото мнозинство реши разписките от машините да се броят ръчно и така на практика премахна автоматичното отчитане на вота с тях, заличавайки едно от основните им предимства, заради което на последните няколко избори резултатите излизаха буквално за часове.

Между двете четения на проекта на БСП за връщане на хартията бяха внесени над 100 поправки в ИК, заради което от „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) настояваха заседанието на правната комисия да бъде отложено, тъй като новите предложения са направени преди по-малко от 24 часа и дори депутатите не бяха се запознали с тях. Освен това в голямата си част те не са свързани с връщането на хартиената бюлетина. Вносителите обаче имаха мнозинство и комисията гласува да бъдат разгледани всички предложения. Най-радикалното от тях беше на ДПС и с него от движението предложиха да бъде премахнато електронното гласуване, като се гласува само с хартия, а единствено отчитането на гласа върху бюлетината да става чрез машина с оптично устройство за сканиране.

„Практикува се в редица държави, времето за гласуване е едно и също. Спестяване на време има при протокола, който дава машината. Машините са в пъти по-евтини и методът се прилага в редица държави“, каза Хамид Хамид от ДПС, но предложението не беше подкрепено от останалите членове на комисията.

От ПП предложиха изцяло да отпаднат промените за промяна в начина на гласуване, но имаха и алтернативно предложение, според което във всяко населено място се разкриват и секции за гласуване само с хартиени бюлетини, но те да не са повече от 15%. Мотивите им бяха, че така ще се отговори на аргументите, че трябва да се даде избор на хората как да гласуват, а в същото време ще се улеснят секционните комисии и застъпниците. И тяхното предложение обаче не беше прието.

Мнозинството в правната комисия подкрепи с 12 гласа „за“ и 11 „против“ предложението за „хибридно“ гласуване с избор между машинен вот и хартиена бюлетина, което беше и най-критикувано от представителите на ПП и ДБ.

Според Мирослав Иванов от ПП това обещава „брутални вечери“ като миналите случаи с хаоса при отчитане на бюлетините в зала „Арена Армеец“, като той разказа, че е участвал тогава в изборната нощ и е станал свидетел на викани линейки, лежащи хора по земята, които хвърляли бюлетини по улицата от гняв, а след това ги събирали отново. Според Иванов при въвеждането на смесено гласуване този хаос ще се завърне.

„Целта е да се ползва този инструмент за манипулация на изборните резултати. Хибридната система обединява всички негативи“, допълни и Милен Матеев от ПП.

Надежда Йорданова от ДБ каза, че истинската цел на предложенията е всъщност да се ликвидира изцяло машинното гласуване заради одобреното предложение за ръчно броене на всички разписки от машините. До него се стигна, след като депутатите решиха секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели да  се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така членовете на секционните комисии ще преброяват бюлетините, а сумирането няма да се прави от машините.

„Аргументите за повече избор са една димка за истинските намерения. Превръщате машините в едни устройства за отпечатване на бюлетини и на всичкото отгоре после ще се затруднява броенето“, каза Йорданова и посочи, че сега има контролно броене на разписки от машините, които потвърждават вота от тях. Експертът на Асоциация „Прозрачност без граници” Ваня Нушева също предупреди, че най-опасно е смесеното гласуване и най-вече отчитането.

„Миналата година видяхме до какво доведе – хаос в секциите, натоварване на 70 000 души, които освен че работят цял ден, започват вечерта да броят всички разписки и бюлетини, да сумират и преписват числа. Това е предпоставка за изключително много неволни и волни грешки“, каза Нушева.

Основни защитници на смесеното гласуване бяха от ГЕРБ, като председателят на правната комисия Радомир Чолаков каза, че искат да върнат хартиените бюлетини заради липсата на доверие в машините.

„Смятате ли, че нормален човек може да има доверие в процес с такива машини и целия ужас, с който не знаем какво се случва с гласовете на хиляди граждани. И до ден днешен никой не може да обясни какво става! Има една идеология и една реалност, държавата не беше и не е готова. Не искам да ми казвате, че съм мафиот! Обиждате ме лично, аз искам честни избори не по-малко от вас“, каза Чолаков, който на няколко пъти по време на продължилото над 18 часа заседание обяснява и как държавата трябва да се върне в изборния процес. По думите му, в последните години той е бил „аутсорснат“, а държавата е абдикирала и разкъсана между IT фирми и неправителствени организации.

Много и от останалите предложени изменения предизвикаха остри спорове между депутатите, като първото от тях беше на Десислава Атанасова и депутати от ГЕРБ, което касае изборните райони. Миналата година мнозинство от представители на ИТН, ДБ и „Изправи се БГ“ въведоха изборен район „Чужбина“, но така и не беше приета методика за определяне на броя на мандатите от гласувалите извън България. Сега от ГЕРБ внесоха поправка в чл.7 от ИК, с която единствено се казва, че се образуват изборни райони само на територията на страната. Така, без да се премахва изрично район „Чужбина“, той на практика става невъзможен.

Отделно от това, депутатите на ГЕРБ предложиха избирателни секции в чужбина да се образуват при наличие на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление за гласуване. В момента изискването е за 40 избиратели.

От ПП и ДБ обвиниха вносителите, че закриват район „Чужбина“, защото имат малко гласове от българите зад граница и без да е проведен дебат.

„Връщаме се към най-лошите практики да се приемат разпоредби между две четения. Нямаше и дума, че ще се обсъждат изменения, които да ограничат правата на сънародниците ни в чужбина. Защо го правим? Можем да обърнем с хастара всичко, можем да променим и системата на мажоритарна? Трябва да създадем условия за приобщаване на сънародниците ни зад граница, а не за изключване“, каза Надежда Йорданова от ДБ.

Мирослав Иванов от ПП пък посочи, че с предложенията се ограничава изконно право на глас. „И не давате дори две изречения като аргумент. Това е грозно и ще ограничи правата на гласоподавателите в чужбина“, каза Иванов. След като никой от ГЕРБ не пожела да мотивира предложенията, Бранимир Балачев от партията все пак взе думата, за да каже, че и сега в кодекса пишело, че районите са само в България. Наложи се други депутати да му напомнят да отвори актуалния Изборен кодекс, за да види, че в него е записано само, че се образуват изборни райони, но без уточнения къде. Според Балачев обаче „винаги се е говорило за територията на страната“. Председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) припомни, че с предложението само се връща старото положение. Без повече дебати комисията прие предложението.

След това беше прието и предложение на „Възраждане“ и на БСП, с което пък членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) се увеличават от 15 на 25. Освен това съставът на комисията трябва вече да отразява пропорционално разпределението на партиите в парламента.

Правната комисия прие и предложение на ГЕРБ да бъде закрит общественият съвет към ЦИК.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стига
Стига
17 ноември 2022 11:20
Гост

Мафията иска да се върне на власт. По добрия стар отработен начин, по който стояха във властта 12 години. Но вече ни писна.

Манипулатор
Манипулатор
17 ноември 2022 11:10
Гост

Този парламент се очертава като опасен за правовия ред и законността, и настоявам и изисквам немедленно да се отива към предсрочни избори. А президентът да прекрати нарушаването на Конституцията (алоооооу-месеци и половина минаха от изборите, а се задържа законна процедура, уредена в Конституцията-нещо ми се вижда върло незаконно-както казват в шоплука)и да отпочва процедурата по връчване на мандат за съставяне на редовно правителство, с цел целия цирк да се приключи, да се извърви процедурата набързо, и избирателят отново да си каже думата. офтопик(паразитен израз) И да-докато не гласувате правилно, ще ходите на избори! Ако трябва и няколко пъти годишно. Както… Покажи целия коментар »

избори до дупка!
избори до дупка!
17 ноември 2022 11:23
Гост

И престанете с мантрата,че избори стрували пари. Демокрацията струва пари, и това не е аргумент да не се отива към законни и легитимни предсрочни избори-колкото може по -бързо.

Георги Ат.
Георги Ат.
17 ноември 2022 9:06
Гост

СРАМОТА!

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
16 ноември 2022 21:41
Гост

Наиграха ги много яко, президента им каза, ако не направите реформите империята ще отвърне на удара и така и стана. Осем месеца пълно безействие за каквото и да било, само ПР на гърба на украинците, насаждане на омраза към Русия и така. Най-големите реформатори на съдебната власт тотална катастрофа, айде сега на другите избори като вдигнат Герб и ДПС резултата и забрави за главен, забрави за всичко, ама така е празен ПР 8 месеца без нищо съществено, ДБ е най-смешното нещо като партия, претендираща за съдебна реформ! Затова така съм се и кръстил, толкова некомпетентни хора, толкова общи прикази и… Покажи целия коментар »

Фредо
Фредо
17 ноември 2022 10:15
Гост

Че ти до сега не беше ли забравил за главния. Още ли се надяваше, че ще мръднете Гешев. Наивнико, сбъркан, не се иска много акъл, за да си разбрал отдавна, че Гешев ще си изкара мандата. Не се иска много, но ДеБилите явно хич нямате.

Щерев
Щерев
16 ноември 2022 21:34
Гост

Въобще не ми пука за гласоподавателите в чужбина.

Адвокат
Адвокат
16 ноември 2022 21:32
Гост

Ако няма недействителни бюлетини, ще е ОК, но то има. Изобщо в България сме изобретателни. А аз така и не разбрах – защо трябва да има тайна на вота – пускат на скенер вече гласуваната бюлетина и компютър утвърждава – нещо елементарно.

Всеки ден бабите и пенсионерите натискат копчето на асансьор, на дистанционно за сериала, на какво ли не – обаче – не можели да гласуват.

Всичкото е – за да напълнят чувалът с бюлетините и по пътя да обяват половината за надраскани. При електронното това го няма.

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 5:28
Гост

То и в Европа го няма машинното гласуване, но ние държим да сме други. Защо ли?

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 8:01
Гост

Бутан, Индия, Бразилия и Венецуела.

Заки
Заки
16 ноември 2022 21:28
Гост

Не вярвам, че тези подкрепят фалшифицирането на изборите.

Симо
Симо
16 ноември 2022 21:30
Гост

По стар обичай на правителството на Боко.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:20
Гост

Подготовка за фалшификация на местния вот. Това направиха

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:19
Гост

Ей, едно удобно нещо да има и ще го съсипят

анонимен
анонимен
16 ноември 2022 21:16
Гост

Никакъв Шенген, Евразийски съюз за тази пасмина. Да ни гонят от ЕС и да се знае, че тази държава няма да прокопса. Само крадци искат властта, ПП се доказаха като малограмотни курумпета също като ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
17 ноември 2022 11:21
Гост

ПП са против тази порочна практика.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:14
Гост

Мъка, мъка, черен етикет…

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:13
Гост

Машините, дето ги предлага ДПС, са поредната им далавера, перфоратор за фалшиви бюлетини.

анонимен
анонимен
16 ноември 2022 21:18
Гост

Дааа, тяхната далавера. И как питам аз гражданинът ще си пуска бюлетината в тяхната машина и никой нямало да види как е гласувал. Нон сенс за дебили!

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2022 21:22
Гост

И ако някой си мисли, че така ще се гласува по-бързо, жестоко се лъже. Поредната измама

лош пророк
лош пророк
16 ноември 2022 21:13
Гост

Чака ни нещо много лошо, помнете ми думата. Тези хора са се самозабравили. И нека не се лъжем, правителство ще има, тяхно, но целият зор е за местните избори. Точно там с най-сложната бюлетина да направят големите мазаляци

мафия
мафия
16 ноември 2022 21:10
Гост

Мафия – това е думата! Коалицията е ясна – тройната, известна на всички. Най-тежко ще го отнесе Корнелия! Трябва да бъде изхвърлена от политиката ЗАВИНАГИ!

Чичо Сам
Чичо Сам
16 ноември 2022 21:09
Гост

Ако не бяха машините ГЕРБ и ДПС можеха да си осигурвят мнозинство. Предполагам това са им аргументите, които не могат ачик-ачик да споделят с обществото.

Отврат
Отврат
16 ноември 2022 21:08
Гост

Ах, колко жалко е да си гербер…

Стоил
Стоил
16 ноември 2022 21:32
Гост

И удобно.