Арестантите Миню Стайков и Димитър Желязков-Митьо Очите, които по здравословни причини в момента са в затворническата болница в София, са превърнали тамошната „Реанимация“ в хранителен склад и аптека.

Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура за резултатите от извършена проверка в спалните на вътрешното отделение на болницата към Софийския затвор.

Полицаите открили в помещението на Желязков и Стайков десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество шоколади, вафли, десерти, колбаси, плодове, олио и други малотрайни продукти. От прокуратурата подчертаха, че към момента на извършване на претърсването Стайков вече е бил обявил гладна стачка.

В помещението са открити още медикаменти и хранителни добавки, за които не са им издавани рецепти.

В шкаф, ползван от Митьо Очите, били намерени: „Конкор“, „Селеногин“, препарат „Сладки сънища“, „Ексфордж“, „Валсартан“, „Терафлу“, „Роватинекс“, „Небилет“, „Нурофен“, „Хамацинк крем“, „Авирон“, аминокиселини, „Витабиотикс“, „Простамол уно“, „Валидол“, „Алора“, „Флуанксол“, изброяват от държавното обвинение и посочват, че за тях на името на Желязков няма издадени рецепти, поради което медикаментите са иззети, а други осем му били върнати, тъй като му били предписани.

В шкафа на Стайков проверяващите намерили „Синелан“, „Прополки“, „Хексоралетен Ен“, „Нурофен“, „Деприм Депресион“, „Простамакс“, „Валидол“ и препарат за инсектициди „Айкън“. На Стайков били предписани пет от намерените лекарства, които са му били върнати. Отделно в спалнята на двамата видни арестанти били открити 59 CD, карта за цифрова телевизия и разтегателен колан.

Акцент в проверката са откритите мобилни телефони при някои от задържаните. При извършения личен обиск на Митьо Очите, полицаите открили iPhone, който Желязков извадил от колана на кръста си и го ударил в земята в опит да го счупи, посочиха от прокуратурата. Телефони са били открити в още трима арестанти, между които затворникът Янко Ваташки.

„Иззетите мобилни телефони дават възможност на задържаните под стража за нерегламентирани (забранени от закона) контакти с трети лица, което от своя страна създава опасност да се влияе на свидетели, както и на нормалния ход на събиране на доказателства по досъдебни производства“, заявиха от държавното обвинение.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е бил уведомен за резултатите от проверката, за да вземе мерки за решаването на проблема.

Днес Специализираният наказателен съд трябваше да даде ход на делото за рекет и изнудване срещу групата на Митьо Очите, но началото на процеса беше отложено заради отсъствие на един от подсъдимите. Става дума за Юмер Мехмед, който е на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева, но той беше обявен за издирване и ако бъде открит, да бъде откаран в Софийския затвор.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
----
----
22 май 2019 13:58
Гост

Аз съм възмутена кой и на какво основание изнася тези данни ? Толкова ми прилича на елементарна поръчка . А както става ясно , част от вещите са върнати.

Инфилтратор
Инфилтратор
22 май 2019 13:29
Гост

Ами сега задръжте и повдигнете обвинения на тези, които са ги вкарали там. Охранители и/или медицински персонал. Тези продукти и медикаменти не са се материализирали от нищото и не са метнати през прозореца.

Хигиенист
Хигиенист
21 май 2019 17:19
Гост

Голямо чудо! Мини маркет и някое друго лекарство. Те хората оръжия на части си вкарват.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 16:24
Гост

И все пак, което не се купува с пари, се купува с много пари. Даже и лекарства в затвотра.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 15:52
Гост

Тези са си се разположили като в къщи.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 17:07
Гост

Имат по- добре заредена аптечка от моята в къщи.