Димитър Желязков-Митьо Очите е бил арестуван снощи в Истанбул. Той беше обявен за издирване от Интерпол, след като преди два дни в Бургас беше задържана престъпна група, която се е занимавала основно с рекет и изнудване и според прокуратурата е ръководена от Желязков. Той обаче е напуснал страната още в понеделник. Според БНР операцията по задържането му от страна на турската полиция е след сигнал от българските власти, че вероятно Желязков се намира в града.

„Турските власти са уведомили Министерството на вътрешните работи и оттук насетне следва процедура по екстрадиция на лицето“, каза пред „Фокус“ говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

От прокуратурата обясниха вчера, че са знаели предварително, че Желязков е напуснал страната, но не са искали да отлагат акцията по задържането на членовете на престъпната група, за да не изтече информация.

Обвинени и задържани в България са петима участници в групата, за които днес Специализираният наказателен съд ще реши дали да останат за постоянно в ареста. Показания срещу групата са дали шестима пострадали, като някои от тях ще са защитени свидетели.

Основната дейност на групата е била да набелязва фирми с успешен бизнес и да ги рекетира с изнудвания и заплахи да плащат т.нар. „такса спокойствие“. Целта била да се установи и монопол върху бизнесите с погребални и таксиметрови услуги, автомобили под наем и кафе автоматите.

Издирват се още двама обвиняеми, като един от тях е общинският съветник в Несебър Пейко Янков. Той е от местната коалиция „Сила“ и е син на разстреляния през 2007 г. тогавашен шеф на общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

Шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева каза, че участието на Янков в групата на Очите показва срастването на престъпността с властта. Разследващите са открили банкова касета на общинаря, в която имало 60 000 лева.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 август 2018 12:47
Гост

Сега разбрахте ли защо Бойко предаде турските бегълци на Ердоган…
Ако перифразираме Чърчил, правилото е, че държавата му е по-скъпа от един човек

Цветан
Цветан
05 август 2018 21:19
Гост

А още по – скъпи са му магистралите.

Анонимен
Анонимен
04 август 2018 18:52
Гост

Не виждам защо ще се притесняват нашите от изтичане на информация. Хората им да много точни.

Менте
Менте
04 август 2018 15:09
Гост

Притеснявам се дали си е доял дюнера като са го арестували. Все пак е болен човек…

Цирк
Цирк
04 август 2018 18:54
Гост

Той човекът просто е сменил климата с лечебна цел. Сега в БГ сигурно пак ще му прилошее.

сандокан
сандокан
04 август 2018 11:54
Гост

този май всеки път се споразумяваше с прокуратурата… сега се питам – сделка или не?

Mila
Mila
04 август 2018 11:32
Гост

Ми той господин премиерът каза още вчера, че ще го хванат и да сте спокойни. Май беше говорил вече с авера си Тайпи