Нито един човек не може да бъде лишен от правосъдие, защото няма пари, защото е болен, защото е под запрещение. Но за да не остава казаното само на хартия, трябва да има места, където нуждаещите се да могат да се среща с онзи, които могат да им предостави правната помощ“. Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при откриването на нов Регионален център за консултиране в Силистра към адвокатската колегия в града.

Помещението е осигурено от общината в града като възможността местните власти да предоставят стаи за регионални центрове за консултиране беше уредена с последните промени в Закона за правната помощ, предложени от МП.

Центърът е 16-ият поред в страната, останалите са към адвокатските съвети – София, Велико Търново, Варна, Стара Загора, Видин, Сливен, Хасково, Кърджали, Перник, Пазарджик, Габрово, Плевен, Ловеч, Благоевград, Асеновград.

Министър Зарков припомни, че с последните промени в ЗПП бе разширен кръгът на хората, които могат да ползван безвъзмездна правна помощ, финансирана от държавата.

Сигурен съм, че новият център ще е живо място за правна консултация, благодаря на адвокатите, които вече са изявили желание да дават консултации тук, на добър час!“, каза още министър Зарков.

Общо 12 адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ, ще предоставят първична правна помощ на гражданите от силистренския регион. Те ще осъществяват правни консултации, съдействие за попълване на документи, изискуеми от съда, прокуратурата, МВР и администрацията. Към тях ще могат да се обръщат граждани от уязвимите социални групи –  хората под прага на бедност, деца в риск, пострадали от домашно насилие, от трафик на хора, търсещи международна закрила, поставени под запрещение, и тези, чието запрещение се иска, хората с увреждания, чийто месечен доход не е достатъчен да си позволят адвокат.

Регионалният център бе открит от председателя на Адвокатската колегия в Силистра Димчо Кьосев, който благодари на председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева за доброто сътрудничество.