Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори, съобщиха от правителствената информационна служба като не уточняват какви са мотивите към нея.

Данаил Кирилов е министър на правосъдието от април 2019 г. Преди това беше депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия. През времето, през което той е министър, има няколко момента, които следва да бъдат отбелязани.

В последните дни стана ясно, че той е един от авторите на проекта на новата Конституция, което беше признато и от него.

Една от последните „изяви“ на Данаил Кирилов обаче доведе до това, че беше смъмрен от премиера. На 15 юли т.г. министър-председателят Бойко Борисов забрани на Кирилов да пише във Фейсбук. Това стана заради реакция на Кирилов във „Фейсбук“ срещу акцията на Христо Иванов в „Росенец“. Тогава правосъдният министър определи Иванов на „Спондж Боб квадратни гащи“.

Сюжетът около анимационния герой обаче беше развит само преди два дни.

След националното съвещание на прокуратурата за отстояване на независимостта ѝ, на което присъства и Кирилов, той беше попитан от журналисти как приема забраната да пише във Фейсбук и дали не е обиден на премиера.

„Не съм се обиждал от тази забрана, уважавам мнението на премиера и то е правилно в конкретния случай. Приемам неговата теза, че конкретни лица са се почувствали лично засегнати. Ако съжалявам за нещо е, че не развих тезата си във втория и третия пост, тъй като се спекулираше за правните тези, но защитната теза не търпеше възражения“, обясни тогава Кирилов. Той добави, че „ограничението на свободата на словото му не е от премиера, а от тези протестиращи“.

Относно това как е избрал именно този герой – Спондж боб, Кирилов заяви: „Сюжетът беше морски и иде реч за морска гъба. Няма да коментирам някои графични съответствия между конкретните герои“.

„На мен ми викат година и половина напоително Барни Ръбъл (анимационен герой от филмчето „Семейство Флинстоун“) всички членове на една партия. Аз за няколко часа нарекох колега политик „Спондж Боб“ и виждате каква е реакцията – колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та… Имам списък от 250 члена, които ме наричат така, а интересното е, че получавам по три покани на ден от тях. Не мога да ги разбере, хем ме иронизират, хем гняв“, каза Кирилов.

Последните думи на правосъдния министър – за списъка от 250 души, предизвика вълна от недоволство като някои хора заявиха, че официално ще питат дали е законен този списък.

Същевременно във Фейсбук се появи „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл“, в която членуват над 18 000 души.

Според публикации в медиите разрастващата се група, чиято цел е да се осмива Кирилов, както и негов пост отпреди няколко месеца, но станал достояние вчера, са причината той да подаде оставка. Във въпросния пост министърът отговаря на коментар на критикуваща го дама като казва, че му е жал за нея и още: „Сега може да напишете колко сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да Ви е съпричастна“.

Само няколко месеца след като пое министерството, Кирилов заяви, че ще подаде оставка, ако до октомври 2019 г. не отпадне мониторингът върху България от страна на Европейската комисия. Докладът беше положителен като в него се препоръчваше мониторингът да отпадне.

Макар да има правомощие по закон да предлага кандидати за главен прокурор, миналата година той отказа да стори това, защото, по думите му, това би означавало намеса в независимата съдебна власт.

Данаил Кирилов отиде на проверка във Върховния касационен съд, за да види как работи системата за случайно разпределение на делата. Излезе неубеден и изрази съмнения, че тя може да бъде манипулирана.

Той е и един от авторите на проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който се предлага шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи нов статут и правомощие да разследва главния прокурор и заместниците му. Той беше наречен от премиера Бойко Борисов „абсолютно независим прокурор“. Проектът предвижда той да бъде избиран с квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за мандат от 7 години. Освен това с промени в НПК се изключва надзорът за законност над действията на този прокурор от страна на обвинител №1 и това накара много специалисти по наказателно право да коментират, че подобни изменения нарушават Конституцията. Все още не се е стигнало до приемането на предложението. Най-напред правителството поиска от Конституционния съд да тълкува чл. 126, ал. 2 от Конституцията, според който главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Наскоро КС каза, че надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Очаквайте подробности

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 август 2020 0:28
Гост

Дани Кирилов стана първият юрист в световната история, който е написал собственоръчно проект за нова конституция в рамките на един уикенд. Той е прославил България, повече от всеки друг юрист последните 50 години (нищо, че я е прославил като най-срамната и незачитаща правото “демокрация”). Категорично не подкрепям оставката му. Нека си остане на позицията и продължи да слави държавата ни. И нека след това си прекара останалата част от мизерния живот в затвора, заедно с боклуците, на които служи.

Джони
Джони
26 август 2020 20:06
Гост

Добро начало, хайде сега оставка на Тиквата и Каскета.

ббbbb
ббbbb
26 август 2020 16:00
Гост

Аз пък имам списък от 250 000 дето му викат Барни Ръбъл, като му гледат физиономията и акъла. Други освен тези 250 000 нито са го чували нито искат да го знаят. Петоразреден адвокат с квадратен мозък. Прочие, интересното в тая афера е дали ще повлече и другата „конституционалистка“ – Захариева. Вероятно Бойко е бесен дето тия са му набутали тъпата идея да сменя Конституция. Те под миндера го гонят, то се качва отгоре. Жалко само за елитните ни юристи в Европа, които берат срамовете от тъпоглвите идеи у нас.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 14:04
Гост

Започна се и от нас зависи дали ще продължи! Да изметем мафията и слугите на задкулисието от съдебната ни система! Искаме качествени закони и справедливи съдебни процеси, а не оцветяване на книжки с надпис „Конституция“ и селско-каскетен туризъм, вместо борба с корупцията по високите етажи на властта!

Кики
Кики
26 август 2020 13:16
Гост

Бойко може да го е накарал да си подаде оставката.

Мики
Мики
26 август 2020 13:16
Гост

Нищо чудно. Той обича да поднася изкупителни жертви.

Ицо
Ицо
26 август 2020 13:15
Гост

Разгеле! А дано повлече крак и за други недоразумения като него.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 13:55
Гост

Като да речем цялото правителство и Гешев

Йорист на годината
Йорист на годината
26 август 2020 12:43
Гост

Кой ще пише Конституцията? Силно съм притеснен и озадачен

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 13:41
Гост

Малкия Маджо- Христо Иванов!

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 13:59
Гост

Маджо е ортак на ББ, а не на Христо Иванов, г-н Пеевски трол. Освен това Христо Иванов е брилянтен юрист, който имаше отлична концепция за реформа в съдебната система, но тази реформа дълбоко бъркаше някъде на господарите ви, които ви плащат да пишете глупости в опит да дискредитирате всички опоненти на управленската мафия. И затова реформата така и не се състоя и затова юристите имаме „щастието“ да бъдем управлявани и наставлявани от жертви на природна гавра като Барни Ръбъл и Кухия каскет. И всички силно се надяваме след 2 септември това да се промени.

Мирела
Мирела
26 август 2020 12:43
Гост

Подал е оставка, за да се върне като депутат и да твори Конституция в Народното събрание:) 😀😜

Жоро
Жоро
26 август 2020 13:18
Гост

Това даже като шега ми звучи страшно.

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 12:41
Гост

Каквото и да си говорим този се изложи потресаващо много

Харалампи
Харалампи
26 август 2020 12:41
Гост

Е, може би най-умното решение на тоя човек

Oblena
Oblena
26 август 2020 12:40
Гост

Опредленео смятам, че това не е лошо решение на него и дано Борисов приеме

Тошков
Тошков
26 август 2020 12:40
Гост

Това вече е добра новина за българската демокрация

Zeta
Zeta
26 август 2020 12:39
Гост

Чакаме да си я подаде и Гешев!

Мишо
Мишо
26 август 2020 13:19
Гост

О, с нетърпение и то!

Димитриева
Димитриева
26 август 2020 12:39
Гост

Нали пиешеш тоя каун конституция

Анонимен
Анонимен
26 август 2020 13:20
Гост

А, бе и той е един творец, да откършиш от него, ама нейсе.

Олександра
Олександра
26 август 2020 12:39
Гост

Спомням си издънките му. На никого няма да липсва

Цветков
Цветков
26 август 2020 12:38
Гост

Еми остана и да не е така. То време си беше

Drob4ev
Drob4ev
26 август 2020 12:38
Гост

Браво. Ура. Още трябва да успеят да подадат

Филипа
Филипа
26 август 2020 12:38
Гост

Сега и Гепев