Парламентът ще разгледа проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, отнасящи се до механизма за разследване на тримата големи в съдебната система, през септемврийската сесия. Това прогнозира правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Той поясни, че дотогава трябва да се проведе широко обществено обсъждане на промените.

Кирилов за пореден път отрече предложенията да имат нещо общо с конкретни лица. „Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос, който беше визиран в предходните доклади на ЕК. Така, че надявам се да започне един широк подробен дебат в тази връзка, включително и по въпроса дали мерките да обхващат „тримата големи“ или да се отнасят само и единствено за главния прокурор – така, както се тълкува решението на Европейския съд за правата на човека. Това не означава обаче, че не трябва да коментираме статута на „тримата големи“, който е установен еднакво в Конституцията“, посочи правосъдният министър.

Той уточни, че макар функциите на тримата големи да са различни, те имат сходен статут. „Трябва и основанията за прекратяване на 7-годишния мандат, ако приемем, че това е възможно да се урежда със закон, да бъдат еднакви. Затова и първото ни предложение е в този смисъл“, уточни Кирилов и добави: „Специално за Лозан Панов – ние даваме свръх защита на Лозан Панов с мерките, които сме предложили“.

Правосъдният министър за пореден път каза, че и сега е възможно провеждането на разследване срещу председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, „стига да има кой да го направи“. В тази връзка Кирилов коментира, че някой назад във времето не е представял добре позицията на българската държава.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кога?
Кога?
01 юли 2019 16:41
Гост

А механзмът за разкарване на Данаил Кирилов от всякакви властови позиции кога ще го задействат?

m.i.b.
m.i.b.
28 юни 2019 14:11
Гост

Решение по делото Колеви : „190. Правителството представи писмено становище от г-н В. Първанов, Заместник-главен прокурор, от 23 април 2009 г., в което се признава, че за определен период от време е било конституционно невъзможно да бъде повдигнато наказателно обвинение срещу Главния прокурор.Освен това, според Заместник-главния прокурор, въпреки измененията в Конституцията от 2003 г. и 2007 г., все още било практически невъзможно да се повдигнат обвинения срещу Главния прокурор, тъй като в съответствие с „вътрешния йерархичен ред” в прокуратурата, както е предвидено от закона, „никой няма[л] правомощието да издаде окончателна заповед за започване на разследване срещу него”.“

Синьо лято
Синьо лято
28 юни 2019 13:35
Гост

Наесен с песен. Те и без това ще излязат в една дълга лятна ваканция.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 13:34
Гост

За едно е прав Кирилов-не е представена добре позицията на българската държава.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 13:31
Гост

Мако ме съмнява, че предложенията нямат нищо общо с конкретни лица.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 13:32
Гост

Защо? Това го има и в докладите на ЕК. А нали знаеш какво се случва, когато не се спазват препоръките.

advocat
advocat
30 юни 2019 7:23
Гост

Ще изразява верноподаническите си чувства към султана-тиква още броени месеци, а след това ще го скрият каkто Мецка.