Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов заведе дело в Европейския съд за правата на човека заради нарушено право на справедлив процес. Лалов е изпратил жалба до съда в Страсбург заради делото, което заведе след неизбирането му за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През пролетта на миналата година се проведоха изборите за членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота. Методи Лалов беше един от 27-те кандидати за кадровици от съдебната квота, но не беше сред шестимата, получили най-голям вот.

От 21 отпаднали, само той подаде жалба срещу избора на членове на ВСС. Бившият шеф на СРС поиска отмяна на избора с мотив, че системата за електронно гласуване не е защитена, тя може да е била атакувана и да не е отчела правилно вота на съдиите, а ВСС така и не дал гаранции за надеждността ѝ.

На 2 октомври 2017 г. смесен петчленен състав от съдии от ВКС и ВАС отхвърли претенцията му и обяви, че няма нарушения при избора за членове на ВСС от съдийската квота.

Два са основните моменти в жалбата на Лалов до съда в Страсбург.

Първият е липсата на изрична регламентация за процесуалния ред, по който се разглеждат жалби срещу изборите за ВСС. В съдебния закон е посочено само, че това става от петчленен състав от трима магистрати от ВКС и двама от ВАС. Самият ред беше определен от този смесен състав – по правилата на ГПК и АПК.

Липсата на изрична уредба относно процедурата по разглеждане на жалбата или съответно препращане към съответен процесуален закон създава неяснота относно основни положения в производството – вид на обжалвания акт, допустими доказателства и доказателствени средства, искания и преклузии, доказателствена тежест, разноски, призоваване, срок за разглеждане. Празнотата в закона макар да може да бъде преодоляна чрез прилагане на разпоредби, които се отнасят до подобни случаи (analogia legis), а когато такива разпоредби липсват – чрез прилагане на основните начала на правото в Република България (analogia juris), то тя създава възможност за субективно, произволно, репресивно, избирателно и нееднакво правоприложение, каквото съдът извърши по дело № 34/2017 г. на ВКС и ВАС, образувано по жалба на Методи Лалов срещу изборите за членове на ВСС“, се казва в жалбата на бившия председател на СРС.

Той изтъква, че липсата на ясен регламент го е поставила пред невъзможност да планира своето процесуално поведение и защита и да предвижда процесуалните действия на съда. Освен това смята, че определеният от съда ред не само не е преодолял празнотата в Закона за съдебната власт, но е създал и несъществуваща процедура.

В процеса на правоприлагане съдът следва да отстрани непълнотите в нормативните актове чрез аналогия на закона или чрез аналогия на правото, като няма забрана процесуалните норми да бъдат прилагани по аналогия (както на закона, така и на правото), каквато забрана е въведена за обосноваване на наказателната, административната и дисциплинарната отговорност. Забраната се отнася до материален въпрос, а не до процесуален такъв (и в правната теория, и в съдебната практика няма спор по този въпрос, поради което изричното посочване на правна литература и съдебни решения е ненужно). Така на практика съдът приема, че няма да приложи съществуваща нормативна уредба, а приема, че е допустимо сам да създаде нормативни правила без да има законодателна функция. Липсата на предварително ясен ред нарушава правото на Лалов на справедлив съдебен процес, съгласно чл. 6, т. 1 от КЗПЧОС“, се казва още в жалбата.

И продължава, че това на свой ред, както и липсата на възможност за обжалване на решението, създава опасност от съдебен произвол, какъвто, според него, е бил осъществен от съда.

Лалов твърди още, че е нарушен принципът на случайния подбор на съдебния състав. Той възразява срещу изключването от разпределение на съдии от ВКС, които са били избрани за членове на ВСС и които са участвали в Избирателната комисия, ответник по делото пред смесения състав. Според Лалов това е недопустимо стесняване на състава от страна на председателя на ВКС, защото суверенно право на всеки съдия е да реши дали да си направи отвод. „Налице е незаконосъобразно въздействие върху условията за формиране на независим и безпристрастен съд“, пише още бившият шеф на СРС.

Вторият момент в жалбата му е оплакване от поведението на съда по време на делото. То беше разгледано от състав с председател зам.-шефката на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова и членове Бойка Стоилова, Зоя Атанасова, Илиана Славовска и Любомир Гайдов. Лалов изброява оплакванията си: не е била дадена възможност на него и адвоката му свободно и спокойно да правят искания, бележки, възражения, да изразяват становища, да поставят въпроси и да разпитват експерти и свидетели; немотивирано определяне на вещи лица, без доказани по делото образование, квалификация и опит; необоснован отказ на съда да бъдат събрани допустими, относими и необходими доказателства, когато той и адвокатът му не могат да се снабдят с тях поради ограничен достъп; флагратно пренебрегване и необсъждане на всички оплаквания в жалбата и незаконно стесняване на предмета на жалбата; липсата на безпристрастност у съдебния състав и тенденциозно отношение към Лалов и неговия адвокат; неуважително и неравнопоставено отношение към него и адвоката му в сравнение с ответната страна; неразглеждане на делото в разумен срок и др.

Посочени са и претърпените вреди – вследствие на неизбирането му за член на ВСС, той няма да може да участва в работата на кадровия орган и няма да получава съответното възнаграждение, което е по-високо от това на районен съдия. Лалов сочи още, че, ако беше станал член на съвета, това най-напред би било своеобразно продължение на кариерата му, а и във ВСС той би бил полезен за цялата съдебна система с натрупания опит като административен ръководител.

Решение на съда в Страсбург по въпроса ще доведе до дисциплинирането на публичната власт в посока създаване на адекватна правна рамка, съдържаща реални и ефективни средства за защита срещу незаконосъобразен избор на членове на ВСС, се изтъква в жалбата.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:27
Гост

­Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­м­о­м­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­о­ч­­­а­к­­­в­­а­­­т ­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?6769

Българин
Българин
02 април 2018 19:58
Гост

Поздравления съдия Лалов!! Истина и справедливост .

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 11:45
Гост

Пиши му във фейса! Той харесва такива като тебе.

Анонимен
Анонимен
03 април 2018 11:50
Гост

и като тебе

Ех, Лалов
Ех, Лалов
02 април 2018 18:01
Гост

На теб разчитаме да ни прославиш пред света.
Изначално беше ясно, че имаш потенциал да станеш световна звезда…

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 13:57
Гост

Е как да се разгледа делото в разумен срок? Нали Георги Чолаков обясни, че административните съдилища са свръхнатоварени.

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 13:51
Гост

Методи, защо не си стоя в СРС, а тръгна да запълваш празнотите в законите?

Анонимен
Анонимен
02 април 2018 13:22
Гост

Смятам, че електронното гласуване наистина е несигурно, защото може да се манипулира.

Минувач
Минувач
02 април 2018 13:48
Гост

Глупости, Методи си търси повод.

Съдия
Съдия
02 април 2018 13:04
Гост

Адмирации, Господин Лалов. С Вас сме.

Минувач
Минувач
02 април 2018 12:50
Гост

Пълен цирк