Въпреки строгите ограничения за напускане на градовете заради коронавируса и особено в София, където хората могат да влизат и излизат само по работа, МВР прави и компромиси. Това стана ясно на пресконференция на вътрешното министерство за мерките, които полицията ще вземе за предстоящите три почивни дни.

От думите на зам.-шефа на столичната „Пътна полиция“ комисар Любомир Костадинов стана ясно, че родители, които карат децата си при бабите и дядовците им, могат да разчитат на компромиси от страна на униформените, въпреки че забраната за подобни пътувания е тъкмо, за да не бъдат поставени в риск най-възрастните.

„Разбираме гражданите, че и те са изнервени. Имайте предвид, че на много хора влизаме в положението. За много хора прескачаме някои от изискванията, за да можем да им влезем в положение. Има малки деца, които предпочитат да ги заведат при родителите, за да ги гледат, защото детски градини и училища не работят. Не сме връщали нито един, въпреки че в заповедта го няма. Не сме застанали там, за да сме чучело“, каза комисар Костадинов.

След това обаче той изрично подчерта, че компромисите със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев не се правят, за да ходят хората на вилите си извън града. Според Костадинов има много хора, които си играят на „котка и мишка“ с полицията, включително велосипедисти, които минавали покрай КПП-тата.

„Не сме застанали там, за да се заяждаме с хората, а изпълняваме заповеди и оттам идват конфликтите“, каза още Костадинов.

Шефът на „Охранителна полиция“ Веселин Младенов разкри, че до момента са проверени над 55 000 декларации на шофьори, като са установени над 3400 несъответствия за хора, които казвали, че отиват на работа, а в същото време нямали трудов договор и дори получават помощи за безработица.

За неверни данни вече са образувани около 200 досъдебни производства, а за неспазване на мерките изобщо – около 1300.

Близо 20 000 пък са написаните актове за нарушения, като най-много са за неносене на предпазни маски – 14 628. В София глобените са 2400, а само вчера са били съставени 105 акта.

От МВР признаха, че вече има нарушения и при посещенията на парковете, които бяха частично отворени в началото на седмицата, като и там най-често става дума за хора, които не носят маски.

За почивните дни полицията ще следи основно за рисково поведение на пътя, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и за неправоспособни. Засилен ще бъде и контролът на скоростта с камери, както и за поведението на пътя на мотористите.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:32
Гост

­Г­о­­­р­е­щ­­­и­ ­м­о­м­и­­­ч­­е­­т­­а­­ ­­в­­и­­­ ­о­­­ч­­а­­­к­в­­­а­­­т ­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?41168

Горки
Горки
30 април 2020 19:34
Гост

КПП-тата са простотия и трябва да се премахнат ! Вижда се , че основният „заразител“ у нас са болниците и заводите с много хора , визирам случаите във Видин и Плевен . Не е установено след „голямото пътуване“ на Великден да има „пик“ , а се напикаваме от излишен страх . Не се установява заразяване в паркове , нито от ходене по улицата . ТРЯБВА ДА СЕ НАУЧИМ ДА ЖИВЕМ С КОВИД , а не да се крием като лалугери . Повече лична отговорност и реални мерки , а не антинаучни измишльотини . Съчувствам да хората , които си водят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 14:22
Гост

Колко спекулации ще има сега. Бедна ми е фантазията.

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 14:20
Гост

Крайно време беше полицията да следи основно за рисково поведение на пътя.

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 14:19
Гост

Точно сега въобще не биваше да правят компромиси.

Анонимен
Анонимен
30 април 2020 14:18
Гост

До вчера бяхме благодарни на кучетата, че можем да се поразходим из парка. А вече ще караме и децата на село. Има вратички значи.

Лимоновски
Лимоновски
30 април 2020 13:53
Гост

Пълен потрес – пълен шок.
Що се криеш бе мишок!

Саламаджия
Саламаджия
30 април 2020 13:53
Гост

Те тия се говори, че пускат по КПП-тата и срещу пари бе. Айде моля ви се.

Христо
Христо
30 април 2020 14:16
Гост

Мен даже не ме провериха. Пазят дръжки!

Сервет
Сервет
30 април 2020 13:52
Гост

Успех. Ще има шмантаджии, които ще бягат както намерят за добре.

Кано Кейн
Кано Кейн
30 април 2020 13:52
Гост

Гола вода е полицията, гола вода е народа. Сега тръгнали да следят за пияни и друсани шофери. Щото преди 3 месеца не следяхте ли>?

Мирчева
Мирчева
30 април 2020 13:51
Гост

МВР няма какво да направи в лсучая. Защото хем има закон и забрана, хем се правят изключения. Според мен това е потресаваща глупост. Трябва да не се допуска никой освен пренасящите стоки да излизат! Точка. Или съответно да пуснат всички да излизат и поне да работи туризма

Барни
Барни
01 май 2020 1:04
Гост

Като са затворени детските градини и училищата ти ли ще гледаш децата на хората, които ходят на работа ма ?

Кирчева
Кирчева
30 април 2020 13:50
Гост

Според мен тарикати пак ще има. И пак няма да ги спре МВР.

Vasniarek
Vasniarek
30 април 2020 13:49
Гост

Слушах ги какви ги бращолевчат. Ама то това, ама то онова. Ма влизали им в положението. На кого в положението влизате? Семейства от 6-7 човека излязоха по Великден от София уж да водят децата при баба им, а после се прибраха след 1 седмица в София обратно. И при това в отделни коли за да не кажат, че са заедно. Но реално си празнуваха Великден с родителите в друг град. Какво да говорим. И са пуснати през едно КПП пък после земат, че влязат през друго. Докато не се направи дигитално проследяване няма да ги хващат.

Абагард
Абагард
30 април 2020 13:50
Гост

Ами той Новият Световен Ред ще дойде именно заради нас самите и тарикатщината ни. Иначе не би имало нужда при спазване на мерките и при дисциплина. Ма нали всеки си кара през просото. Реално става така, че те се измъкват както им дойде от София и големите градове.

Емилиева
Емилиева
30 април 2020 13:47
Гост

Мисля, че хората пак ще злоупотребяват

Мавродиева
Мавродиева
30 април 2020 13:46
Гост

Е да де. Шефовете ми така направиха. Ма после след 5 дни се върнаха обратно. Щото решили, че ще връщат децата. Това са пълни глупости. Или ги пускате или не ги пускате. Не ги пускате сега на излизане от София заради баба му на детето, после се връщаме заради нещо друго.