МВР е обявило за издирване 1126 души с влязла в сила присъда. Това заяви днес от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев и поясни, че броят на издирваните е към 15 януари т.г. По думите му, статистиката е за осъдените на затвор, които са успели да се укрият след влизане на присъдите в сила.

„Дали е голямо, или малко числото? Аз също се питам. Разпоредил съм да ми направят сравнение. Трябва да го сравнят със стари периоди и с цифрите в останалите държави“, каза Радев.

Той уточни, че миналата година са били издирени и задържани 563 престъпници, които е трябвало да влязат в затвора. „Дано това е добро число. Очаквам анализа“, допълни Радев.

МВР-шефът припомни и промените в НПК, според които осъдените на затвор може да бъдат задържани веднага след произнасяне на присъдата, като каза, че очаква укриващите се от правосъдието да станат по-малко.

Отново във връзка с бегълците от правосъдието, промените в Закона за съдебната власт и в НПК от края на миналата година забраниха публикуването на окончателните присъди на ефективен затвор, докато не бъде получено уведомление от прокуратурата, че наложеното наказание е приведено в изпълнение.

Пленумът на Висшия съдебен съвет поиска обаче от депутатите автентично тълкуване на две от разпоредбите, тъй като не става ясно кога трябва да се публикуват невлезлите в сила ефективни присъди – дали след произнасянето им, но преди изтичане на срока за обжалване, или след подаване на жалба и протест, или едва след окончателното им влизане в сила.

Темата с бегълците от правосъдие периодично става актуална покрай някои от обществено значимите дела, които дори и да са завършили с осъдителни присъди, накрая се оказва, че извършителите не могат да бъдат открити, за да влязат в затвора. Това се случи преди години с Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, след това с Илиян Тодоров, който беше осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред клуб „Соло“, а преди 3 години изчезнаха Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, които бяха осъдени за убийството на студента Стоян Балтов.

След шесторното убийство в Нови Искър в новогодишната нощ и изнесената информация, че самоубилият се след това и сочен за извършител Росен Ангелов, е бил обявен за издирване още през 2008 г., темата отново излезе на дневен ред. Главният прокурор Сотир Цацаров назначи проверка за сроковете и ефективността на мерките за привеждане на присъдите в изпълнение, когато осъдените се издирват. След това от прокуратурата заявиха, че става дума за над 500 издирвани бегълци от правосъдието, но данните не бяха пълни и изнесената статистика от вътрешния министър показва, че избягалите са два пъти повече.

Коментирайте

avatar