Магистрат, получил най-високата по степен оценка от атестацията, няма правен интерес да обжалва определените му точки и да иска повече. Това постанови петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърждава определение на първата инстанция, с което е оставена без разглеждане жалба на съдийка срещу отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) да ѝ увеличи точките от атестацията.

Става дума за Силвия Георгиева от Софийския районен съд. Помощната атестационна комисия ѝ е определила оценка „много добра“ – 95 т. от периодичното ѝ атестиране. Комисията за атестирането и конкурсите към СК на ВСС е завишила точките на 97 като оценката остава, разбира се, „много добра“. Силвия Георгиева е възразила, но Съдийската колегия остави без разглеждане несъгласието ѝ и подкрепи предложението на КАК за оценка „много добра“ – 97 т.

Силвия Георгиева обжалва решението на колегията като изтъква, че „цифровата оценка от 97 точки е част от диспозитива на обжалваното решение на СК на ВСС и индивидуализира атестацията на конкретния магистрат, поради което е основа за сравняване с други магистрати в рамките на една и съща комплексна оценка и това формира правния интерес от оспорването“.

Най-напред тричленен състав, а сега и петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата ѝ.

Върховните съдии отбелязват, че в Закона за съдебната власт (ЗСВ) няма разпоредби, които да предвиждат и при които да се взема предвид цифровото изражение на определената комплексна оценка. ВАС посочва, че във всички случаи, където тя е елемент от фактическия състав на нормите, е предвидено единствено наличието на нейното словесно изражение. „Последното не може да бъде преоценявано и преразглеждано, тъй като се ползва от стабилитета на породилия правни последици, влязъл в сила административен акт“, изтъква петчленният състав на ВАС с председател Ваня Анчева и членове Мариета Милева, Тодор Тодоров, Весела Андонова (докладчик) и Светлозар Рачев.

Те добавят, че чл. 204а, ал. 3 от ЗСВ предвижда, че комплексната оценка от атестирането може да е положителна или отрицателна. Степените на положителната комплексна оценка са задоволителна, добра и много добра.

В случая с оспореното решение СК на ВСС е определила най-високата по степен положителна комплексна оценка, поради което този акт е позитивен за жалбоподателя. В резултат на оспорването не би могъл да се постигне друг, по-благоприятен резултат, тъй като с решението на СК на ВСС е определена максималната по степен комплексна оценка.

След като оспореният акт е благоприятен за жалбоподателя, то нейните права и законни интереси не са засегнати от решенията на СК на ВСС. С тях не се създават и задължения за съдия Георгиева. Правен интерес би бил налице в случай, че СК на ВСС е приела по-ниска по степен комплексна оценка от предложената от помощната атестационна комисия“, се посочва в определението на ВАС, което е окончателно.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Pany
Pany
08 юни 2023 13:08
Гост

Even I have a boring day, I still appreciate this papa’s burgeria game.

Да ги спират тези конкурси
Да ги спират тези конкурси
30 декември 2022 16:36
Гост

Най- добре да се отменят и спрат тези конкурси ! Видно е, че само каши забъркват и нищо добро не донесоха. Толкова са объркани и объркващи , че никой не знае какво точно се изисква . Да го спират тоя експеримент и край. Безумно е тече един конкурс с години и после безкрайни и безсмислени обажлвания .

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 10:51
Гост

От къде ВАС ще могат да разберат правния интерес да обжалваш решението на СК ВСС, когато са оставили възражение без уважение за повишаване на точките по отделни критерии, при оценка „много добра“!? Никой от съд.състав, който се е произнесъл сега по казуса на колегата, нито някой друг от ВАС са се явявали на конкурсите и реално им се е налагало да бъдат оценявани и класирани, както повечето от нас. Постановяват това, което им е по-лесно, защото са свикнали да им е лесно. Само, че идеята на закона и наредбата е справедливо оценяване и ако ПАК, КАК и СК ВСС по… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
30 декември 2022 10:05
Гост

Е, ако сте дупе и гащи с разни кариеристи от ВСС под много добър няма да имате на атестацията Ви. Ако не сте – възможно е и кусур да Ви намерят – може да паднете и под “Много добър”. Всичко зависи от връзките Ви с ВСС.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2022 9:04
Гост

Напълно съм съгласен, че няма значение точки, знания, опит, авторитет, а има значение родословието, интимните отношения и приятелствата. Понякога обаче, е изключително дразнещо да няма по критериите и показателите по тях в ЕФ отрицателно становище на ПАК и накрая да те оценят с 97 точки. Колегата, която знаеш кой й пише и подсказва, кой на кого е, тя има 100 точки. Изключително дразнещо е да възразиш пред СК ВСС и някой К. да ти повиши точките на 98, обаче да напише, че в един от 379 обжалвани и проверени от горната инстанция, където не са съзряли терминологична неточност, той видял… Покажи целия коментар »

Бъдете щастливи
Бъдете щастливи
30 декември 2022 0:08
Гост

Ако приемем, че коментиращите тук са съдии и атестирането ги засяга, учудващо е колко много от тях не са наясно каква е връзката между атестирането и конкурсите. Това пънене за точки е напълно ненужно. Ако атестацията ти е много добра, цифровата оценка няма значение, защото много добрата атестация винаги се приравнява на 6 при класирането. Обаче тази 6-ца е само единият компонент. В действителност единствено значение в конкурсите има как са оценени шестте акта, с които участвате. И оттам идват разликите в крайните оценки. Така че излишни драми с тия точки

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 23:53
Гост

Отпадъци!!!

Гнусно!
Гнусно!
29 декември 2022 23:25
Гост

От тази ДПС клоака, т.н.ВАС се носи само воня, непоносима смрад на тотална корупция!

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 19:01
Гост

Това не е нова практика. Такава е и досегашната.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 15:12
Гост

Защо тогава “ приятелите“ имат 100 точки, а магистратът има право на възражение срещу цифровото изражение на отделните критерии пред СК на ВСС!? Защо точките имат значение при определяне на оценката от конкурсите, където е заложено да се взема предвид „резултата от атестирането“ при равни др.условия, след като на всички оценката е много добра!? Тогава да атестират без точки по критериите, а само с оценка, например „много добра“ за всеки отделен критерии, а не ПАК и КАК да си измислят и смучат похвали за някой техни хора, а на всички останали, само да броят отменени, изменени и потвърдени актове, без… Покажи целия коментар »

Коко
Коко
29 декември 2022 14:13
Гост

Не може да бъде. Отново двоен аршин!

Симо
Симо
29 декември 2022 14:13
Гост

За кой ли път!

Лазар
Лазар
29 декември 2022 14:11
Гост

Нормално! При положение, че СК на ВСС не е приела по-ниска по степен комплексна оценка от предложената от помощната атестационна комисия

Кирил
Кирил
29 декември 2022 14:11
Гост

За мен това решение е безумно.

я па тая
я па тая
29 декември 2022 14:09
Гост

Конкурсите са нагласени. Колкото и точки да имаш от атестацията, като решат да те резнат, има откъде да вземат за оценката, а ако са ти по-малко – могат да добавят. Всичко в тази система е порочно. Напълни се с кариеристи и лизачи, които за едната точица са готови на всичко. Тъпаци има по всички нива, които не разбират от право, но са оплетени като свински черва по разнообразни интереси. Просто да правят основната заплата за всички съдии еднаква, заплащането за ранг – еднакво и някакъв бонус в рамките на 100-200 лв. месечно за всяка една от горните инстанция и проблеми… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:47
Гост

В последните години ВАС произвежда само безумия

с новим годом
с новим годом
29 декември 2022 13:48
Гост

Всъщност си има хора за всичко – и за безумия, които безспорно са факт, и за качествена правна работа. Нека Новата година да е по-добра за всички ни и за практиката на ВАС!

АгентОтКозяк
АгентОтКозяк
31 декември 2022 1:41
Гост

Тези, от ВАС също са точкувани някога и събирани там с конкурси.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:45
Гост

А сега де. А какво правим с конкурсите

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:44
Гост

ВАС пак си е изсмукал от пръстите някакви мотиви, които нямат общо с правото и действителността

санта
санта
29 декември 2022 13:46
Гост

Чета коментарите и се питам, ама наистина ли искате те да ви се произнасят за една точка вповече?!

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:48
Гост

След като Съдийската колегия отказва, към кого точно да се обърне магистратът

Слънце
Слънце
30 декември 2022 10:13
Гост

ВСС многократно е изтъквал броя на точките и се е позовавал на него, примерно при конкурси за назначавена на административни ръководители.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:41
Гост

Въобще не са прави. Точките са важни в конкурсите. А и всички знаят, че се дават по определени критерии и магистрат трябва да може да ги обжалва, когато му определят по-ниска заради безумните сметки за върнати дела, например

зума
зума
29 декември 2022 13:44
Гост

Нашта система е 4-4-2 и ВАС има финалната дума…

хайде стига безумия
хайде стига безумия
29 декември 2022 13:38
Гост

Застъпената от двата на състава на ВАС позиция е напълно неадекватна! Тези хора съвсем са забравили как се извършва класирането при конкурси и дали този, който има 98 точки, няма да е класиран по-напред от този с 97, въпреки че и на двамата оценката словом е „много добра“

Анонимен
Анонимен
29 декември 2022 13:39
Гост

Колега, съгласен съм с вас, но от друга страна – ще се обезсмисли атестирането, ако и за точки се стига до съд.

атестацията атестационна
атестацията атестационна
29 декември 2022 13:40
Гост

те целите конкурси се решават от ВАС, защо не и атестирането 😉