Възрастните хора над 65 години ще бъдат допускани до хранителните магазини и аптеките само от 8 до 10 ч. Това става ясно от новата заповед за ограничителни мерки на здравния министър Костадин Ангелов.

В нея той разяснява, че магазините и аптеките трябва така да организират работата си, че възрастните да не бъдат допускани извън тези часове, а в определения за тях часовия пояс пък не трябва да бъдат допускани по-млади.

Заповедта влиза в сила от днес и ще важи до края на месеца.

Това означава, че ако общопрактикуващият лекар на човек над 65 години приема пациенти следобед, пациентът няма да може да си купи лекарства веднага, а ще трябва да чака следващия ден. Фармацевти изтъкнаха и друг проблем – немалко аптеки отварят в 9 ч. и това „изяжда“ един час от времето на възрастните хора да си купят лекарства. Освен това в много от малките населени места хората над 65 години са голям процент от населението и двата часа ограничение ще доведат до струпване пред магазини и аптеки и ще увеличи риска от заразяване.

Здравният министър обясни, че до решението за тази мярка се е стигнало след задълбочен анализ и обсъждане на различни варианти. Първоначалното предложение било да има два тричасови „коридора“ за възрастните – предиобед и следобед. Следващата идея била за един „зелен коридор“ от 9 до 12 ч., който също не бил приет. Предложението за два „коридора“ от по два часа било отхвърлено от магазините, защото щяло да затрудни организацията.

Така се стигнало до това решение, което според министъра обаче може да бъде и преразгледано.

„Наясно сме какво предстои – дни, в които ще има занижаване на температурите, мъгли, заледяване“, каза Ангелов и обясни, че при такива обстоятелства коридорът ще да бъде изместен следобед от 14 до 16 ч.

Има възможност времето за пазаруване на възрастните хора да бъде и увеличено с един час, ако се окаже, че пред магазините и аптеките се образуват струпвания, но Ангелов поиска време, за да се види как действа мярката.

Очаква се да има и изключения от наложените ограничения за някои населени места, където хранителни продукти се доставят веднъж дневно и то след 10 ч., и при актуалната заповед възрастните не биха могли да пазаруват.

Днес за първи път здравният министър Костадин Ангелов изложи публично плана на властите за справяне с вируса. Той се яви в парламента, където каза, че следващата стъпка в него ще е обособяването на болници, в които се лекува само COVID-19, както и „чисти“ болници, които да поемат всички останали заболявания.

Това ще се случи, когато у нас заболеваемостта на 14-дневна база достигне 600 заразени на 100 000 души. В момента 14-дневната заболеваемост у нас е 580 заразени на 100 000 души, т.е. доста близка до заложения в плана праг.

С влязлата в сила от днес заповед на министъра се ограничава работното време на всички ресторанти, кафенета, сладкарници и барове от 6 до 23,30 ч. Затворени пък остават дискотеките и нощните заведения.

Учениците от 5 до 12 клас минават на дистанционно обучение в областите с 14-дневна заболяемост над 119,9 на 100 000 души население и 15% отсъстващи заради симптоми на коронавирус.

Всички непълнолетни пък ще могат да посещават молове и големи търговски центрове само с придружител.

Миналата седмица здравният министър обяви, че и поликлиники в големите градове вече ще имат зони за лечение на COVID-19. В тази връзка столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че от вчера работят кабинети за диагностика на пациенти с грипоподобни симптоми в 3 общински ДКЦ-а. Това са 11, 12 и 17 ДКЦ в районите „Възраждане“, „Люлин“  и „Оборище“, а от днес кабинети отварят в още 3 поликлиники. Става дума за 8, 20 и 22 ДКЦ в „Надежда“, „Красно село“ и „Слатина“, а от утре отваря кабинет и 18 ДКЦ в район „Подуяне“.

На редовната седмична пресконференция министър Ангелов каза още, че България е заявила интерес към три от разработваните ваксини за COVID-19, които бъдат одобрени от Европейския съюз. Ангелов каза, че когато има ваксини, те ще бъдат безплатни, ще се поставят доброволно и няма да влизат в имунизационния календар.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 20:23
Гост

Да вземат и пенсионерите да се включат в протестите, за да изметем най-после малоумната управляваща сган

Four=
Four=
12 ноември 2020 12:37
Гост

Позорище.
Чл. 6 от Конституцията

Любител
Любител
12 ноември 2020 12:02
Гост

Любимото упражнение на всяка власт, да противопоставят едни групи от населението на други, та да има кой да е виновен за глупостите, които са натворили. Като знам колко хора над 65 години работят от зори до мрак, и като се приберат, е незаконно да си купят хляб? Но те сами са си виновни, правителството им е дало тлъсти пенсии, ама те от лакомия се блъскат за още някой лев, вместо да си харчат пенсиите от курорт на курорт. Или сме виновни всички, че гласуваме за лъжепророци , или за това , че въобще не гласуваме ? Ха сега, кое е… Покажи целия коментар »

Николина
Николина
12 ноември 2020 11:14
Гост

Това е абсурдно. Нека има зелен коридор, но не и крайно ограничение. Точно преди час се скарах с един як българин и жена му мечка стравница за това, че в 10.10ч. имаше все още 4 възрастни баби на касата е магазина. Орева света и ходи от служител на служител да се жалва. Пълен идиот.

Vazelin
Vazelin
12 ноември 2020 10:31
Гост

Всякакви ограничения извън пълен локдаун, което пък е безумие, са противоречиви и неработещи: до еди кой си клас присъствено, след еди кой си – дистанционно; в час без маска, в коридора с маска; възрастни в магазини от 8 до 10 ч.; край на плановите операции с малко изключения; и т.н. Тези ограничения винаги включват повече или по-малко произвол, противоречивост и невъзможност за изпълнение, защото, бидейки сами изключения, сами произвеждат безброй изключения, които не могат да предвидят. Като всяко извънредно законодателство то е несправедливо и трудно работещо – създава неравнопоставености, влиза в противоречия със здравия разум и отваря безброй врати за… Покажи целия коментар »

Chico
Chico
12 ноември 2020 10:10
Гост

Тази мярка е безумна, защото ще се струпат много хора на едно място, все в застрашената група. А за аптеките да не говорим, не може да имаш достъп само за два часа.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 9:31
Гост

Ами за мен ще е трудно това да се спазва, но се прави в името на старите хора

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 9:30
Гост

Кой ще го спазва това бе? Старците? Същите старци, които са завършили 7ми клас и са отишли в завода да извършват едни и същи действия механично цял живот, не са прочели и 4 книги и сега интелекта им е доста лимитиран? Същите, на които искаш да помогнеш, а те сумтят, защото не могат да ти кажат Благодаря, няма нужда момче? И те ще спазват тия правила? Успех! ЩЕ идат да псуват пред магазините защо не ги пускат и че са им Е**** роднините и на продавачите и на магазините и на тоя Ковид и на Бойко Борисов!

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 9:29
Гост

На сила хубост не става. Да се спасяват сами, като не спазват мерките

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 9:25
Гост

Ние сме се карантинирали с годеницата ми. Звъни домоуправителя. Човек на 65 години. Пари да събира. Викам под карантина сме. Казва ми – не се крийте. Викам под карантина сме бе човек, заради тебе не излизам. Той се хили. Е какво да кажа? Той не иска да се пази, аз да го пазя така ли?

Warrezz
Warrezz
13 ноември 2020 15:17
Гост

Ами много ясно, че ще ти се смее. Заради едни смешни 10лв за вход не смееш да си отвориш вратата, че да не хванеш настинка… Човека на 65 не го е страх, но теб те е.. Поредния Ковид Идиот.

Златимир
Златимир
12 ноември 2020 9:24
Гост

Да видим. Аз съм сериозно скептичен, че ще се спазва дословно това правило. Колкото за маските в заведения и други подобни. Ако няма глоба – българина си пита ушите

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2020 9:22
Гост

Да видим как ще обяснят на старците, голяма част от които не се пазят изобщо и неглижират тоя вирус, да ходят точно от 8 до 10

Севделина D.
Севделина D.
12 ноември 2020 9:22
Гост

Самите възрастни хора няма да спазват това и ще вдигат голям джомбуш пред магазинните мрежи, защото искат да влязат и да си напазаруват. А и как да го спреш да си купи хляб в 14 часа? Какво да прави вечерта? Да гладува ли?

Englishman
Englishman
12 ноември 2020 9:23
Гост

Ами като не иска някой да се пази сам, няма кой да го пази. Значи ако иска да си влиза в 14 часа в магазина е ясно, че ще бъде пуснат. То и тук е ясно, че българина ще такова мамата и на този закон и на който и да било друг. Обаче после да не пискат защо толкова жертви има и старците са заразени. Те се отнасят с насмешка.

Деница Р
Деница Р
12 ноември 2020 9:21
Гост

САМО? Ето това е ново. После няма да пускат такива хора ли?