Любомир Димитров-Гребеца от групата за отвличания „Наглите“ няма да излезе предсрочно от затвора. Това стана ясно от определението на състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев, който окончателно отказа да уважи молбата на Димитров. След произнасянето на съда, осъденият има право на ново искане след 6 месеца. В случая на Димитров това означава, че дори да направи трето искане, докато то бъде разгледано и решено от съда, наказанието му ще е изтърпяно.

Преди две седмици градският съд отказа предсрочно освобождаване на Гребеца, което той обжалва пред САС. Димитров е осъден на 10 години затвор за участието си в групата за отвличания „Наглите“ и е задържан от декември 2009 г. Въпреки че му остава да изтърпи само 8 месеца от наказанието, затворническите власти са категорични, че той не се е поправил в достатъчна степен. Акцент в становището на директора на затвора, взето предвид и от съдилищата, е, че не е констатиран напредък в отношението на Димитров към извършеното престъпление. Според експертните становища за осъдения, той не е нарушавал реда и дисциплината, работи доброволно и рискът от рецидив е с ниски стойности, но това не е отчетено като достатъчно.

Миналата година становищата на началника на затвора и на експертите бяха противоположни и през май градският съд беше уважил жалбата на Димитров. След това обаче апелативният съд прие, че поправянето му е само формално и го демонстрира единствено в затвора, а на свобода водел хищнически и манипулативен начин на живот, поради което го остави в затвора.

Тогава казуса с предсрочното освобождаване на Димитров и на другия от осъдените от групата за отвличания Ивайло Евтимов-Йожи, предизвика множество коментари и лично правосъдният министър Цецка Цачева нареди на затворническата администрация да подкрепи след това протеста на прокуратурата.

Сега Димитров е обърнал внимание на противоположните изводи на администрацията, на което съдът е отговорил, че те се отнасят до поведението му през минал период, а и решаваща е оценката на съда.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
fixveteran
fixveteran
03 април 2023 13:58
Гост

Тези първи въпроси към съда в Люксембург хвърлят светлина върху действието на регламента за нас. basket random