Липсата на позиция на Висшия съдебен съвет (ВСС) за деградацията на независимостта на съда и на правовата държава в Полша е тревожна. Това заяви днес в декларация Съюзът на съдиите.

Повод за нея е решението на ВСС от вчера неговите представители в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) да гласуват „въздържал се“ за предложението на Изпълнителния борд на организацията временно да бъде прекъснато членството на полския Националния съвет на съдебната власт в нея. Повод за замразяването на участието на Полша са реформите в страната, които според ръководството на Европейската мрежа на съдебните съвети, накърняват независимостта на съдебната система и погазват разделението на властите.

„Искаме да изразим нашето безпокойство от очевидното нежелание на мнозинството от членовете на ВСС ясно и открито да заявят мнение относно нарушаването на основни принципи и ценности като независимост, несменяемост на съдии и правова държава в Република Полша“, заявяват днес от Съюза на съдиите. И припомнят, че предходният състав на съвета също реши да не заема позиция, когато Европейската мрежа на съдебните съвети замрази членството на висшия кадрови орган на съдебната власт на Турция. ССБ посочва, че по закон ВСС осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт в България, но освен това я представлява и зад граница.

„Липсата на позиция на лицето на българската съдебна власт в ЕМСС относно деградацията на независимостта на съда и правовата държава в Полша е тревожна. Ако искрено сте твърдели при кандидатирането Ви за членове на ВСС, че ще се борите за независима съдебна власт, тогава буди недоумение Вашето равнодушие относно следните резултати на така наречената полска „съдебна реформа“, заявяват от съсловната организация.

И изброяват до какво са довели промените в Полша: предсрочно прекратяване на мандата на членовете на предходния състав на съдебния съвет и пълен контрол на изпълнителната и законодателната власт върху новия състав на съдебния съвет, тъй като на практика всички негови членове вече се избират не от полските съдии в пряк вот, а от парламента; предсрочно прекратяване на мандата на председателя на полския Върховен съд; предсрочно пенсиониране на 27 от 72 съдии от полския Върховен съд; даване на възможност на министъра на правосъдието, който е едновременно и главен прокурор, да уволнява и назначава председатели на съдилища; образуване на наказателни и дисциплинарни производства срещу полски съдии, които открито са заемали позиция против съдебната „реформа“.

„За щастие, живеем в мирно време, което не изисква от Вас драматични прояви на смелост и героични действия за защита на нечии живот или здраве. От Вас се иска нещо много по-лесно, постижимо дори от хора, които не отговарят на високите изисквания на чл. 17, ал. 1 от ЗСВ за член на ВСС (високи професионални и нравствени качества) – да кажете ясно, открито и искрено какво мислите за проблемите на нашите колеги съдии в Полша, страна с толкова близко минало и култура до нашата и как приемате факта, че след промените в законодателството, в новия НССВП няма нито един член избран от полските съдии. Отговаря ли това на европейските стандарти за независима съдебна власт?“, посочва Съюзът на съдиите.

И пита членовете на ВСС: „Ако тези проблеми са Ви безразлични, можем ли да бъдем сигурни, че ще имате друго отношение тогава, когато се напада независимостта на българската съдебна власт?“.

От организацията изразяват безпокойство, че преди да реши каква позиция да заеме за членството на Полша в ЕМСС съветът се допитал до министерствата на правосъдието и външните работи. Като припомнят, че как да гласува в Европейската мрежа на съдебните съвети може да реши единствено българският ВСС, а не представител на изпълнителната власт.

В декларацията Съюзът на съдиите изразява солидарността си към полските съдии и подкрепа на тези от тях, които вече са обект на дисциплинарни мерки заради изразяваните от тях позиции в защита на общоприетите в правовите държави принципи.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:15
Гост

­­Г­о­­­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­е­­­т­­­а­­ ­­­в­и­­ ­­о­­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?14737

Алена
Алена
14 септември 2018 12:19
Гост

ВСС да палят свещи да не им се случи същото като с полските им колеги. Не е толкова невероятно. Да ги видим тогава как ще постъпят.

Антон
Антон
14 септември 2018 12:46
Гост

Сигурно ще имат нужда от подкрепа, но е малко вероятно да я получат при тяхното поведение.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2018 10:12
Гост

Как ще постъпят – ще пишат декларации… но на кого му пука затова.
Председателката има вид на чиновничка в нашата държавна администрация – често срещано явление в посттоталигарните държави като нашата…

Общественик
Общественик
14 септември 2018 12:17
Гост

ВСС следва държавната политика на снишаване и избягване на взимане на отношение и решения. Много жалко.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 11:33
Гост

ВСС наистина се изложиха. Пълно безхаберие.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 11:35
Гост

Когато корабът потъва, мишките първи го напускат.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 12:34
Гост

Напротив. Това е тяхната позиция. Защо трябва да се водят от чуждото мнение.