Румънката Лаура Кьовеши спечели гласовете в комисиите на Европейския парламент (ЕП) в процедурата за избор на главен прокурор на Европейския съюз (ЕС).

Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи днес Кьовеши, а решението беше взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини, съобщи БТА. След края на гласуването беше съобщено, че от 50 подадени гласа, Кьовеши получава подкрепата на 26 евродепутати от комисията, за френския кандидат Жан-Франсоа Бонер са постъпили 22 гласа, а за германския кандидат Андрес Ритер – само един глас. Една бюлетина е била празна.

Снощи комисията на ЕП по бюджетен контрол също подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора. Преди седмица обаче Съветът на ЕС постави на първо място Бонер. Той спечели в гласуването на посланиците на държавите от ЕС, които влизат в Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС. Преди това бившата шефка на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния Кьовеши беше фаворит след препоръката на комисията за подбор. Миналата година тя беше уволнена от правосъдния министър Тудорел Тоадер, което предизвика и протести в Румъния. След фаворизирането на Кьовеши за главен прокурор на ЕС, Тоадер се закани да направи всичко възможно, за да саботира избора ѝ.

„В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от Кьовеши, когато водеше Националната дирекция за борба с корупцията. Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си“, каза Тоадер наскоро.

След двете последващи гласувания за Кьвеши в комисиите на европарламента, предстои председателят на ЕП Антонио Таяни и останалите представители на ръководството на институцията да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала. Ако ЕП и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина и да разследва случаи, свързани с престъпления срещу бюджета на ЕС – измама, корупция и данъчни злоупотреби.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
28 февруари 2019 13:42
Гост

Интересна статия. Професионална! Ще следя с интерес развитието.
Преди време разговарях с колеги от Инспектората на Румъния и имаха идеи и тези, които представляват интерес за нашата правна общност. Та, в този смисъл, медията добре е отразила случая.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 14:12
Гост

Според мен Жан-Франсоа Бонер е най-подходящият кандидат.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 14:02
Гост

Правосъдният министър Тудорел Тоадер добре напомни за злоупотребите, извършени от Кьовеши. Все пак за този пост трябва да си с чисто досие.

Lina
Lina
27 февруари 2019 21:18
Гост

Какви злоупотреби е направила ?? Че е вкарала МАФИЯ в затвора ??

Христомил
Христомил
28 февруари 2019 7:34
Гост

Злоупотребите? Комай само човека, който я е уволнил, само той говори за злоупотреби. Нещо не чувам друг да го поддържа.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 13:58
Гост

Някой очакваше ли друго становище на Комисията на ЕП по граждански свободи?