Бившата шефка на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния (DNA) Лаура Кьовеши, която стана първият в историята европейски главен прокурор, спечели делото си пред Европейския съд по правата на човека. Миналата година тя подаде жалба срещу румънската държава заради свалянето ѝ от поста начело на DNA, а днес съдът в Страсбург прие, че управляващите са погазили правото ѝ на справедлив съдебен процес и свободата ѝ на изразяване.

Съдът не присъжда обезщетение на Кьовеши, тъй като не е и търсила такова.

Тя оглави дирекцията за борба с корупцията през 2013 г., а през 2016 г. президентът я назначи за втори мандат, който трябваше да изтече през май 2019 г.

През декември 2016 г. обаче правителството в Румъния се смени и предложи серия от промени в законодателството, които предизвикаха остра обществена реакция и масови протести. DNA започна разследване. Така през февруари 2018 г. министърът на правосъдието предложи Кьовеши да бъде отстранена от длъжност, изтъквайки като основание решения на Конституционния съд за дейността на DNA и публичните изявления на Кьовеши срещу предлаганите от правителството промени в законодателството.

Прокурорската секция на румънския съдебен съвет отказа да я освободи и отхвърли критиките на министъра, че управлението на Кьовеши е било неадекватно. А след това през април 2018 г. президентът на страната отказа да подпише указ за освобождаването ѝ. Министърът на правосъдието обаче подаде жалба до Конституционния съд и през май 2018 г. той нареди на президента да подпише указа. Така Кьовеши беше отстранена от поста си през юли 2018 г. и подаде жалба до съда в Страсбург.

Днес ЕСПЧ постанови, че е било нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес. В решението си той казва, че не е убеден, че Кьовеши е разполагала с вътрешно правно средство да оспори причините за отстраняването ѝ от длъжност. Правителството е твърдяло пред съда в Страсбург, че тя е можела да подаде жалба пред административен съд срещу указа за освобождаването ѝ, но ЕСПЧ изтъква, че и румънският КС е посочил, че контролът там би бил само формален и по процедурата по приемане на указа на президента, а оплакванията на Кьовеши изискват да се проверят основанията и законосъобразността на указа по същество.

Съдът в Страсбург припомня и че граждански организации са опитали безуспешно да атакуват в съда доклада на министъра на правосъдието, дал началото на процедурата по освобождаването на шефката на DNA. На практика на същински съдебен контрол би подлежало само решението на прокурорската секция на съдебния съвет, но пък него Кьовеши няма правен интерес да обжалва, тъй като е в нейна полза.

В решението си ЕСПЧ заявява, че Съветът на Европа и Европейският съюз придават все по-голямо значение на справедливостта при отстраняването или освобождаването на прокурорите и на ролята на независим орган, извън законодателната и изпълнителната власт. И заключава, че Румъния е погазила самата същност на правото на достъп до съд в случая на Кьовеши.

Независимостта на прокурорите и правото им да обсъждат и да изразяват мнение по промени в законодателството са два от основните акценти, които съдът в Страсбург поставя в решението си за Кьовеши. И припомня, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа е признавал правото на прокурорите да участват в публични дискусии по въпроси, свързани със закона, правораздаването и насърчаването и защитата на правата на човека. И е подчертавал, че трябва да не срещат пречки, когато преследват държавни служители за престъпления и по-специално за корупция.

Причината ЕСПЧ да коментира всичко това е, че Кьовеши на практика е освободена от антикорупционната дирекция заради критиките си към промените в законодателството на новоизбраното тогава правителство и започнатото от нея разследване срещу негови членове.

Това кара съда в Страсбург да заключи, че преждевременното ѝ отстраняване от поста е сразило основната цел, поради която трябва да се пази независимостта на съдебната власт. И той подчертава, че независимостта на прокурорите е ключов елемент от независимостта на съда.

„Тежестта на мярката (освобождаването на Кьовеши – бел. ред.) трябва да е имала и „смразяващ ефект“, като възпира не само нея, но и други прокурори и съдии от участие в публичен дебат относно законодателните реформи, засягащи съдебната система и по въпросите, свързани с независимостта на съдебната власт“, пише ЕСПЧ в решението си.

И заявява, че е нарушена свободата на изразяване на бившата шефка на румънската антикорупционна дирекция.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:32
Гост

­­­Г­­о­­р­е­щ­­­и­ ­м­­­о­м­и­­­ч­­­е­­­т­­­а­ ­в­­­и­­ ­­о­­­ч­а­­­к­­в­­а­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?41297

pattra
pattra
06 май 2020 7:48
Гост
тикволог
тикволог
05 май 2020 21:43
Гост

Радвайте се, но и плачете за робската си участ при управлението на султана-Тиква.

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 16:02
Гост

Тя е последната ни надежда за справяне с все по-изнагляващата мафия в родната ни съдебна система! И дано някой ден видим няКОЙ с раирана униформа като Драгня в Румъния!

наблюдател
наблюдател
05 май 2020 21:26
Гост

Има пословица, че крушата не пада по-далече от дървото. И ти, както пра-пра дядо ти е чакал дядо Иван да го освободи от османците, чакаш освобождение наготово. Спасението от Мутрата-простак и престъпната му герберска шайка е близо. Въпросът е какво правим след това ?!

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 13:46
Гост

Правото на справедлив процес и на свобода на изразяване е субективно и Конституцията застава зад това. Кога ли ще го научат това и нашите политици?

Моше
Моше
05 май 2020 13:31
Гост

И в Румъния уж се чистиха от подкупните във властта и сега и те ще се закротят. Те веднъж щом са я махнали, тя ако иска и на небето да докаже, че е права и махната неправомерно, няма да я върнат. Ако не излезе народа им, както и нашия няма да стане. Но такова ни е мисленето. Така сме възпитавани да си траем и това ни е заложено в гените, не от 1945та а от преди 6 века поне.

Боби Босов
Боби Босов
05 май 2020 13:30
Гост

Трагедия сме си по полуострова и това си е. После защо Словения всячески иска да се нарича централно-европейска страна, а не балканска такава.

Руменов
Руменов
05 май 2020 13:28
Гост

Крайно досадно ми е когато свестните хора бягат, защото по тези ширини остават само тарикати и далаверджий, които се чудят как да измъкнат някой лев в повече. И следователно това племе произвежда и такива полтици. Вижте политицте в Белгия, Холандия, Франция. То по изражението им личи, че са начетени и скромни хора. И пример за това е, че ходят с колело на работа. НЕ с джип или лимузина до местана община.

Лелиева
Лелиева
05 май 2020 13:29
Гост

Абе моял ви се. Идете по малките общини, като Провадия, Струмяни, Петрич, Петърч, Червен бряг, която си искате и можете да видите служители в общините как се държат сякаш не са заместник директорки на селска община, а директорки на Калифорния…

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 13:29
Гост

А нашите веднага гледат да се докопат до ВИП-а. То не са привилегии, то не е и при пътуването им със самолети.

Димитриев
Димитриев
05 май 2020 13:26
Гост

Значи и в Румъния действат, както действат и тук. Който тръгне да бута кошера бързо се оказва, че е наркоман или трафикант или е крал и той пари или кой знае какво. ПР машината на властимащите действа активно, още повече ако някой иска да размърда кошера. Ако вие смятате, че Борисов живее от заплатата си, сте най-големите балами. И това го знае всяко хлапе. Ма иди докажи… Тук е толкова строго секретно пазанеа тайна, че политиците ни са корумпирани, както е Зона 51. Има само догадки за това, но няма черно на бяло нищо. Защото всеки, който иска да направи… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 13:26
Гост

Ето това се казва безпристрастен и честен главен прокурор! Браво!

Кики
Кики
05 май 2020 13:27
Гост

Да, имаше смелостта да се обяви против предлаганите от правителството промени в законодателството.

Нарвин
Нарвин
05 май 2020 13:25
Гост

Ми тя вероятно и неправомерно е премахната от този пост, който заемаше. Голям страх браха там и са и спретнали шапчицата значи.

Обретенов
Обретенов
05 май 2020 13:24
Гост

Племе като балканското няма никъде. Това мога да ви кажа. Не българското, а балканското, включващо далаверата и ганьовщината и тарикатщината на Сърбина, Румънеца, Българина, Гръка, Румънеца и сателитните на тези държави, защото те произлизат от това ядро – Македония, Бивши Югославски републики и Алабния и Кипър…

обективен
обективен
05 май 2020 21:35
Гост

Като вземем предвид, че за 30 г. ние обедняхме най-много от останалите комшии, и все по-бедни ставаме, явно ние сме най-негодната част от племето. Да не говорим, че въпреки икономическите си проблеми до неотдавна, гръцките пенсионери се глезят, а нашите с най-ниски пенсии мизерстват. И сръбските пенсионери не са по-зле от нашите, макар че Сърбия за разлика от нас беше във война с нато.

Малина
Малина
05 май 2020 13:22
Гост

Как да не са и погазили правото. Те пропискаха от нея. Сакън да не ги хване, че правят далавери.

Екатерина
Екатерина
05 май 2020 13:22
Гост

Абе вижте какво, ние тука си мислим, че Румъния е нещо повече от нас, от части това е така, защото те са доста по-напреднали в някой отношения от нас и са и повече хора. Обаче имайте предвид, че „копърката“ е измислена от Румънците. Имайте предвид, че в Европа се страхуват да не ги оберат румънските цигани, не толкова българските. Да, нас ни смятат за цигани всички, но и румънците не са по-добре. В Барселона ако идете с румънка ще ви каже кога и къде да се пазите, защото ги вижда по метро и по улиците и казва ‘Това са румънски… Покажи целия коментар »

запознат
запознат
05 май 2020 21:41
Гост

Глупости на търкалета ! И нашия и румънския боклук е по Европа, ама въпроса е за румънците и българите в своите страни. Иди в Румъния па после дрънкай. Автомобилната им промишленост удари в земята много известни марки, и до голяма степен допринесе за по-високия стандарт на живот в сравнение с нашия. А румънците са многократно повече на брой от нас, нали ?

Калина
Калина
05 май 2020 13:20
Гост

А защо е отстранена. Нима и там се страхуват от това да ги изловят в корупция висшите чиновници и политици?

При отстраняването ѝ от дирекцията за борба с корупцията са нарушени правото ѝ на справедлив процес и на свобода на изразяване

Анонимен
Анонимен
05 май 2020 13:25
Гост

Естествено, че е сериозна пречка. Обаче у нас не е така за съжаление.