Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане делото срещу правилото, че ако не си платил пътните такси – винетка или тол такса, не можеш да минеш редовен периодичен технически преглед на превозно средство. То е предвидено в чл. 10, ал. 16 от Закона за пътищата и беше оспорено от омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Разпоредбата е в сила от 1 март 2019 г. и предвижда: „Заплащането на дължимите такси по ал. 1  (винетка и тол такса – бел. ред.) е условие за редовност при периодичен технически преглед на пътното превозно средство. Заплащането на дължимите такси се удостоверява с проверка чрез автоматизиран обмен на информация между информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на пътни превозни средства, поддържани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и електронната система за събиране на пътни такси“.

Проф. Ковачева е категорична, че така се ограничават основни права на гражданите като свободно придвижване в страната и правото за напускане на нейните предели, както и конституционни принципи като този на правовата държава.

Омбудсманът се аргументира с факта, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася само и единствено за преминаване по платената пътна мрежа, т.е. извън нейния обхват те не се изискват.

Тя подчертава, че в зависимост от срока винетните такси могат да бъдат годишна, тримесечна, месечна, седмична и уикенд и имат валидност от деня, посочен като начална дата при заплащането им, а в спорната разпоредба на чл. 10, ал. 16 не е указано точно коя от тях трябва да бъде заплатена.

Проф. Ковачева посочва, че е напълно възможно на собственик на моторно превозно средство никога да не му трябва винетка, но за да спази изискванията на закона за техническия преглед на автомобила си, той е принуден да си купи такава (повече за аргументите на омбудсмана виж тук).

КС конституира като заинтересувани институции по делото Народното събрание, президента, Министерския съвет, министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на вътрешните работи, министъра на транспорта и съобщенията, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Висшия адвокатски съвет и агенция „Пътна инфраструктура“, на които да се изпратят преписи от искането и от определението, като им се дава възможност в 30-дневен срок да представят писмени становища по предмета на делото.

За становище са поканени Съюзът на юристите, фондация „Български адвокати за правата на човека“, Съюзът на българските автомобилисти и Българският автомобилен съюз.

А за правно мнение проф. д.ю.н Цветан Сивков, проф. д-р Виолета Бакалова, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д-р Емилия Панайотова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, проф. д-р Христина Балабанова, доц. д-р Деяна Марчева, доц. д-р Зорница Йорданова и доц. д-р Наталия Киселова.

Днес КС допусна за разглежда и още едно дело по искане на омбудсмана. То е срещу разпоредба от Закона за висшето образование (ЗВО), която не допуска държавата да подпомага студентите в частните висши училища. Става дума за чл. 8, т. 3 от ЗВО, който гласи: „Държавата създава условия за свободно развитие на висшето образование, както и условия за достъп до висше образование, като субсидира обучението на студентите в държавните висши училища; при определени условия им осигурява стипендия, общежития и столове“. Омбудсманът иска КС да обяви противоконституционност по отношение само на думата „държавните“ във въпросната разпоредба (повече виж тук).

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:38
Гост

­­Г­­о­р­­­е­щ­и­­ ­м­­­о­м­­­и­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­­ч­а­­к­­в­­а­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?80722

Анонимен
Анонимен
11 януари 2023 10:54
Гост

В закона пише следното (16) (Нова – ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.03.2019 г.) Заплащането на дължимите такси по ал. 1 е условие за редовност при периодичен технически преглед на пътното превозно средство. Заплащането на дължимите такси се удостоверява с проверка чрез автоматизиран обмен на информация между информационната система за електронно регистриране на извършените периодични прегледи на пътни превозни средства, поддържани от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и електронната система за събиране на пътни такси. Ал.1 За преминаване по платената пътна мрежа се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства… Покажи целия коментар »

Pencho
Pencho
10 януари 2023 17:22
Гост

Няма изискване в закона да имаш винетка, за да минеш на технически преглед. Изискването е да нямаш неплатени такси, т.е. ако си карал без винетка или без платена ТОЛ такса и са те глобили, трябва да си платиш глобата, за да минеш технически преглед. Никога не е имало проблем с минаването на технически преглед на автомобили без винетка, постоянно се случва. Мотивите, с които Проф. Ковачева иска обявяване на противоконституционност на разпоредбата са плод на елементарно неразбиране и объркване, което е меко казано недопустимо за позицията която заема. Това е нескопосан опит за придобиване на популярност ала Мая Манолова. Ако… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
10 януари 2023 15:19
Гост

Ще чакаме решенията.

Чавдар
Чавдар
10 януари 2023 15:18
Гост

Естествено, че така се ограничават основни права на гражданите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 януари 2023 14:35
Гост

Тази разпоредба за платена винетка като conditio sine qua non за преминаване на технически преглед вярно е много глупава.

Симо
Симо
10 януари 2023 15:20
Гост

Надявам се да я отменят.

Чулеврев
Чулеврев
10 януари 2023 13:53
Гост

А пътища кой ще направи? Защото в Европа преди години си направиха и последните магистрали и вече почнаха хората да се концентрират около това да се ползва железницата за превоз. Първо е по-удобно, второ е далеч по-бързо (ако ест. железницата е качествена), трето е по-екологично. А тук още гнявим темите с магистралите. Не е построена тази за Варна, ровичкат един тунел за Гърция, за Видин не е готов пътя… магистрала от Варна до Бургас дори не се планира. Няма и магистрала към Русе. Какво да говорим? На светлинни години сме от нормалните държави. А само да ви кажа, че Италия… Покажи целия коментар »

Жаки
Жаки
10 януари 2023 15:22
Гост

Kога ли ще станем и ние нпрмална държава.

Ставрев
Ставрев
10 януари 2023 13:47
Гост

Тази обвързаност е повече от нелепа

Шопов
Шопов
10 януари 2023 13:46
Гост

Тези глупости не ми е ясно кой малоумник ги измисли. Ако не позлваш пътища за винетка, защо трябва да го ползвам?

Бисер
Бисер
10 януари 2023 15:23
Гост

За да събират пари от хората.

Мавродиев
Мавродиев
10 януари 2023 13:45
Гост

Успех на съда. Няма причина да са свързани едните с другите неща

Жерков
Жерков
10 януари 2023 13:44
Гост

Тая глупост е нелепа. Дано я отмени съда

Чочо
Чочо
10 януари 2023 15:24
Гост

Искрено се надявам.

Любенов
Любенов
10 януари 2023 13:44
Гост

Ама в Турция си зареждаш нещо, като карта и предвид това къде ще ходиш с колата си преценяваш колко пари да си заредиш в картата. Залепяш си я на стъклото и готово. Камерите те снимат и засичат дали имаш кредит или не. Ако нямаш – плащаш глоба. Мостовете и тунела под Босфора ядат най-много пари. Само тука се гоним, като келеши

Анонимен
Анонимен
11 януари 2023 4:03
Гост

Даже не плащаш глоба, а такса за преминаване.
А по време на различни празници по държавните пътища са им вдигнати бариерите и нищо не плащаш.

Пашов
Пашов
10 януари 2023 13:43
Гост

Със снакции няма как стане драги!

Мишев
Мишев
10 януари 2023 13:42
Гост

Не в Европа, в една Сърбия си има кабинки на магистралата. Спираш, плащаш и продължаваш. А там са едни прекрасни магистрали, да ти е кеф да ги платиш. И знаете ли какво? Част от лотовете са правени от родната ТРЕЙС! Значи там кметове и министри могат да натиснат за качества, а тук не натискат родните фирми.

Алберта
Алберта
10 януари 2023 13:40
Гост

Дано отпадне това умотворение на келешите, управляващи страната

Желев
Желев
10 януари 2023 13:40
Гост

Хипер малоумно. Ако не ми трябва винетка, защо трябва да си купувам? Ползвам си колата само в града. Примерно Харманли. Не излизам от него.

Лозан
Лозан
10 януари 2023 15:25
Гост

Малоумно решение.