Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на разпоредбата от основния закон, която урежда имунитета на президента. Гешев поиска още КС да каже и що е то държавна измяна и нарушение на Конституцията, както и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено докато той заема поста.

Определението за допускане на делото до разглеждане е гласувано с 9 гласа „за“ и трима на особено мнение –  Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова. От него става ясно, че по искане на докладчика по делото – проф. Мариана Карагьозова, главният прокурор е уточнил петитума на искането си и окончателната му формулировка е следната:

„Моля да постановите решение, с което Конституционният съд да даде задължително тълкуване на нормата на чл. 103 от Конституцията на Република България, като отговори на въпросите:

  1. Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна“, използвано в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, с престъпленията, визирани в Глава първа „Престъпления против Републиката“, Раздел I „Измяна“ от Особената част на Наказателния кодекс ?
  2. Каква е разликата между използваните в чл. 103, ал. 1 от Конституцията понятия „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като основания за ангажиране на отговорността на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции ?
  3. Понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, използвани в чл. 103, ал. 1 от Конституцията, включват ли в съдържанието си и извършване на престъпления извън съставите на Глава първа „Престъпления против Републиката „от Наказателния кодекс ?
  4. Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, ограничава ли се само до действия с процесуален характер ?
  5. Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента ?
  6. Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията, означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?“

Като заинтересувани  институции по делото са конституирани президентът, Народното събрание, Министерският съвет, министърът на правосъдието, Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Висшият съдебен съвет, омбудсманът и Висшият адвокатски съвет.

Освен това КС ще поиска становище от Съюза на юристите, Съюза на съдиите, Асоциацията на българските административни съдии, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и фондация „Български адвокати за правата на човека“.

За правно мнение са поканени проф. дюн Георги Близнашки, проф. дюн Георги Митов, проф. дюн Маргарита Чинова, проф. дюн Румен Марков, проф. д-р Гергана Маринова, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Лазар Груев, проф. д-р Момяна Гунева, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Пламен Панайотов, проф. д-р Румен Владимиров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Екатерина Салкова, доц. д-р Наталия Киселова и д-р Ивайло Цонков.

Скоро след като Иван Гешев отправи искането си до КС, след призив на държавния глава за обяснение защо се поставя този въпрос, прокуратурата огласи запис от приложени специални разузнавателни средства (СРС) срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с Румен Радев. Записът е направен от ДАНС, а разследването е за престъпен сговор. Шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия заради съпругата на държавния глава – Десислава Радева, която миналата година приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Последва и официална декларация от държавното обвинение, че прекратява всякаква комуникация с президентството, като стана ясно, че повод за нея е получен от Иван Гешев sms от главния секретар на държавния глава Димитър Стоянов.

В искането си до КС за тълкуване на чл. 103 от Конституцията (текстът на разпоредбата виж в карето) главният прокурор изтъква, че по всички поставени от него въпроси, има различни виждания. Например дали, когато Конституцията говори за държавна измяна има предвид престъпленията по Глава Първа от Наказателния кодекс или се влага друг смисъл в понятието. Друг съществен въпрос е какво се има предвид под нарушение на Конституцията. В искането си главният прокурор изтъква, че множество престъпления по НК, всъщност представляват погазване на основни права, гарантирани от нея – например убийството и правото на живот.

Според Иван Гешев има неяснота и за това дали така уреденият имунитет на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и досъдебни производства за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор изтъква, че има и спор как трябва да се процедира по вече образувано наказателно производство, по което се установи съпричастност на президента в престъпление – дали то трябва да бъде спряно или прекратено, заради конституционния му имунитет и наказателна неприкосновеност.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
KilleER
KilleER
10 март 2020 11:35
Гост

Каквото и да си говорим накрая нищо няма а постигне Гешев. Над висшите държавници има чадър. Да не говорим, че после Радев може да си направи и партия, та тогава ходи го стигни.

CrazyThings
CrazyThings
10 март 2020 11:34
Гост

Пълна боза стана в тая държава. Сега Гешев иска да се докаже, че прави много и да маскира протестите срещу него. Затова е като някакво куче ама диво. И лае срещу всеки със своя безумен каскет.

Христо
Христо
10 март 2020 11:38
Гост

Не за първи път се отклонява общественото мнение. А и Гешев така чисти имидж.

Панова
Панова
10 март 2020 11:33
Гост

Например дали, когато Конституцията говори за държавна измяна има предвид престъпленията по Глава Първа от Наказателния кодекс или се влага друг смисъл в понятието. Друг съществен въпрос е какво се има предвид под нарушение на Конституцията.
Каква зимяна има бе пич? Кой измени? А Костов, Станишев, Борисов, Доган те не са ли извършили държавна измяна? Защо нагнетявате напрежение в и без това изтръпналия народ, дето само маски са му в главата.

зарев
зарев
10 март 2020 11:31
Гост

Гешев и Валери Симеонов за мен са версия на Яне Янев от преди години. Маша за печка на държа виждали ли сте? Еми вижте техните снимки. Бухалки.

Кръстева
Кръстева
10 март 2020 11:30
Гост

Гешев с това ли реши да се занимава? А какво направи с приватизацията, какво направи с Божков? Всичко е евтин ПР.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:40
Гост

Цар е да обикаля по села и паланки и да се пъчи как ще се бори с престъпността. Е, слънце, слънце, ама не прави сметка, че не може да огрее на всякъде.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:30
Гост

Защо му беше на главния целия този цирк, след като антикорупционната комисия приключи със заключение, че няма конфликт на интерес при съпругата на държавния глава – Десислава Радева.

Десислава К
Десислава К
10 март 2020 11:30
Гост

Друг е върпоса, че със СРС хванаха и Борисов да се разпорежда за едни складове, но разбира се не последва нищо. А гласа на Борисов е специфичен и си личеше ясно, че е той на записа. Да не говорим и че изказа му бе същия. Както и да. Когато е някой извън управляващите лесно му се прави шапка.

Пенова
Пенова
10 март 2020 11:28
Гост

Президента имунитет има срещу правораздавателните органи, а срещу Covid19 има ли? Ако има, да ни даде от него и на нас. 🙂

Недопустим
Недопустим
10 март 2020 11:33
Гост

Пенова, Вие не сте добре!

Валериа Миш
Валериа Миш
10 март 2020 11:28
Гост

Аз не мисля, че някой трябва да се разминава с правосъдието, само защото е на висш държавен пост. Ако си престъпник си престъпник, независимо на какъв пост работиш.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:27
Гост

Айде Гешев, да мирне най-накрая.

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:28
Гост

Надали. Той дори започна да се рови в личното пространство на Радев

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:24
Гост

Смеят ли друго да направят…

Анонимен
Анонимен
10 март 2020 11:25
Гост

това, че са го допуснали нищо не значи, после ще отрежат Гешев като кисела краставичка. Или пък не?