Със 117 гласа „за“, 61 „против“ и един „въздържал се“ парламентът прие доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от прокуратурата от началото на годината.

Това стана след нов 4-часов дебат, който на практика повтори изслушването на Гешев в правната комисия на парламента вчера. Против приемането на доклада бяха само 60 депутати от БСП и един независим. От парламентарната трибуна Явор Божанков от социалистите упрекна Гешев, че прокуратурата никога не е била толкова политизирана след 1989 г. и че действа избирателно и с двойни стандарти.

„Решението остава едно и то е Вашата оставка“, каза Божанков, на което пък Гешев напомни, че за отстраняването на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС има процедури.

„Когато говорим за върховенство на закона, е хубаво да четем законите и Kонституцията и да се придържаме към тях. В противен случай, показваме ниска степен на съзнание за държавност“, отвърна Гешев.

По време на дебата на няколко пъти опозицията цитира критиките и в докладите на Европейската комисия, и в приетата наскоро резолюция на европарламента, свързани с властта на главния прокурор. По този повод Гешев отново отговори, че единствено издава методически указания по приложението на закона, извършва надзор за законност и има административна работа.

„Колкото председателите на ВКС и ВАС могат да кажат на някой съдия какво да направи, толкова мога и аз да го направя с прокурорите – със същия успех, със същия ефект и със същата „правна стойност“, посочи Гешев и добави, че въобще не го притеснява какви законодателни промени биха приели депутатите, за да ограничат властта му и за да може разследван, защото той не само нямал намерение да извърши престъпление, но и нямал тази възможност.

„Променете Конституцията! Ако прецените, закрийте прокуратурата! Вие сте хората, които преценяват“, каза още Гешев.

От БСП и лично лидерът на партията Корнелия Нинова на няколко пъти питаха главния прокурор за записите и снимките, които бяха публикувани в последните месеци и за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов.

Главният прокурор каза, че има образувано едно досъдебно производство и една проверка, но още няма готови експертизи за автентичността им и не е ясно нито кой ги е правил, нито дали на тях се чува гласът на премиера. Нинова попита колко време е нужно, за да се отговори дали снимките с пачките с евро от кадрите с Борисов са автентични.

„Позволете и аз да допусна, че има някакви данни за престъпление“, репликира Нинова, а Гешев каза, че му е трудно да ѝ отговори юридически, защото изказванията ѝ сега са с политически нюанси, въпреки че навремето са работели заедно като следователи.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък се обърна към опозицията и каза, че опитите им да получат оставката на главния прокурор ще останат безплодни, както по-рано днес не са успели с искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Не вие избирате главния прокурор, това го прави ВСС и той два пъти потвърди своя избор и този избор беше легитимиран с указ на президента“, каза Атанасова и добави, че оценката за работата на прокуратурата не бивало да бъде само негативна, защото според доклада, от началото на годината има 17 143 осъдени и само 338 оправдани.

„Това какво говори? Че актовете на прокуратурата, които подлежат на контрол, издържат проверка“, обобщи Атанасова.

Преди това Гешев напомни на депутатите, че не може да говори за конкретни дела без изрично разрешение от наблюдаващия прокурор по тях, но помолил няколко колеги и получил разрешения за някои случаи.

Той отново даде за пример разследванията срещу Васил Божков, като подчерта, че едно от тях е за опити за убийства, изнасилвания и принуда. Гешев посочи убийството на Йордан Динов и покушенията срещу Манол Велев и Алексей Петров. Срещу Божков вече имало повдигнато обвинение и за опит за изнасилване.

На въпрос от БСП, че прокуратурата е публикувала разговори на Божков само с подалия оставка техен депутат Александър Паунов, но не разследва твърденията му за връзки с управляващите, главният прокурор каза, че оповестяването на материалите не е негово решение.

„Разпространяването им става с разрешение на наблюдаващ прокурор и оповестяването им е резултат от медийната политика на конкретна прокуратура“, каза Гешев. По думите му, тези разговори са показали откъде идват част от атаките към прокуратурата. Той цитира и друг запис на Божков, в който бизнесменът казва: „Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мо‘е да му орежем правомощията, без да променяме Конституцията“.

В тази връзка главният прокурор каза пред депутатите, че ще наблюдава с интерес дали ще се появят такива законодателни предложения и кои ще са вносителите им.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:22
Гост

­Г­о­­р­­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­м­­и­ч­­­е­т­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­ч­а­­к­­в­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?48788

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2020 23:52
Гост

Изключително нагъл тип! Не отговори на нито един въпрос. Това недоразумение никога няма да подаде оставка. То си вярва. От най кофти породата е. Харесва си се безусловно. И понеже никога не е стигало до подобни висоти, още по настървено е. Тези от всс, които го избраха, трябва да си посипят главите с пепел и да си поддат оставките незабавно. Но и те са от същата отвратителна порода, та няма да стане. Посредственици, злобни и агресивни, ни завладяха тотално. Не знам как да се отървем от тази измет, но трябва.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2020 16:34
Гост

Най- добре е да замлъкнеш завинаги, защото без правни аргументи издишаш и се вижда, че нищо не разбираш от право. Много си затънал в политиката. Давай го по-кротко и не следвай толкова партийната повеля, че да не се изненадаш неприятно след изборите и да се чудиш в кой ъгъл да се скриеш. Виждали сме вече такива като теб – пимниш ли “историческия компромис” на малкия Маджо ипрегръддката му с Тиквата?

ПравенсвятумрЕ
ПравенсвятумрЕ
17 октомври 2020 17:32
Гост

Искрено желая този каскет да не изкара мандата си. Искрено се надявам и пребиваването му в държавните институции скоро да се прекрати. Единственото място, подходящо за този престъпник, както и за приятелят му – Пепи Еврото е Централен софийски затвор!! ГЕШЕВ, ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР !!!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 12:35
Гост

„…медийната политика на конкретна прокуратура“….

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 10:43
Гост

Да се прибира Черепа, че вече ми писна! Да си взима Левски, лотарийката, ритоните и вересиите!

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 13:08
Гост

А, да не е луд да с енабива в шамарите.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2020 10:01
Гост

Тук е пълно със смешни тролове , определено не са юристи, а партийци! Като не ви харесва Гешев, променете закона за съдебната власт и Конституцията, бе тикви! С празни приказки и опорки няма да се случи нищо! Без промяна като си отиде Гешев кой си мислите, че ще дойде? Дядо Коледа ли?

Опорка
Опорка
17 октомври 2020 15:45
Гост

Търсиш опорки в другите, а при тебе цяло опорище- „Промени в Конституцията, ЗСВ, Гешев най-добрия“. На това ли ви учат в младежкия герб?

Име
Име
15 октомври 2020 20:17
Гост

Клоуна как така е без маска и без каскет? И защо не е по хоремаците на село, да пие мастика с дядовците и да се бори с битовата престъпност? Отново пращи от мозък- „Колкото председателите на ВКС и ВАС влияят на съдиите,. толкова и аз на прокурорите“- много точно казано, естествено, че главния каскет влияе на прокурорите. И моля ви лекс, стига сте го отразявали този кооператор, той достатъчно туитва простотиите си.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:48
Гост

Колкото и да ми говори, просто не го търпя в червата чак.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:48
Гост

Бушон! Бухалка!

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:48
Гост

В Западна Европа не знаят името на главния си прокурор. Тука тоя се изживява за суперзвезда

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:47
Гост

Абсолютна мутра. Какво да чакаме от него? какво ?

Обретенов
Обретенов
15 октомври 2020 17:47
Гост

Бате, тоя малоумен ли е? Като говори тия глупости и смята, че хората ще спрат да му искат оставката ли? Пробелма не е на кого влиаеш, а в това, че не разследваш никой от оментното управление, демек ГЕРБ и ОП! Ето това е. Че си бухалка!

Нешев
Нешев
15 октомври 2020 17:46
Гост

Не мога да повярвам, че има очи да излиза и да се обяснява, като е ясно, че не разследва Борисов и хората от кабинета.

Manoleva
Manoleva
15 октомври 2020 17:46
Гост

Срам и позор е този човек. Толкова. Срам..и..позор!

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:45
Гост

Как пък никой не го пита защо не разследва сигналите на божков

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:45
Гост

Хора, моля ви. Спрете да го отразявате този господин. Той е крайно некомпетентен и неадекватен. И отговаря на подготвени въпроси в парламента.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2020 17:44
Гост

Ма не не. Ти може и да не влиаеш, но въздействаш на полиция и на кой ли не още. Пращаш ги като бухалки