Кметът на село Тъжа Цвятко Балабуров отново е арестуван и обвинен, че ръководи организирана престъпна група, която склонява момичета към проституция. От Специализираната прокуратура съобщиха, че групата на кмета е била задържана в петък при съвместна акция с ГДБОП.

Момичетата били наемани за работа като сервитьорки, танцьорки и компаньонки в „Бар 10“ в София, където сервитьорките също предлагали сексуални услуги, а за целта били наети и още два апартамента. Клиенти били набирани и през обяви във в. „Позвънете“. Момичетата работели срещу 60 лева на час и 40 лева за половин час, като получавали половината от заработеното. Принуждаването им да проституират било предхождано от предоставяне на високолихвени кредити, които те след това не можели да изплащат, ако не предлагат сексуални услуги. Нерядко жени били поръчвани и на адреси, където членове на групата ги транспортирали с лични автомобили срещу такса от 20 лева, която плащал клиентът. Шофьорите играели ролята на охранители на жените и често прибирали от тях дължимото на групата, посочиха от прокуратурата.

За групата работели около 20 момичета, като някои от тях вече били разпитани като свидетели, обясни наблюдаващият прокурор Силвия Соколова. Няма данни срещу тях да е било упражнявано насилие.

Според заместник-директора на ГДБОП Стоян Темелакиев, групата на кмета Балабуров е наблюдавана от началото на миналата година.

От прокуратурата вече са внесли в Специализирания наказателен съд искане за постоянно задържане на Балабуров и още шестима обвинени за участие в групата – Стефан Стефанов, Милена Георгиева, Анита Георгиева, Димо Кроснаров, Валентин Майоров и Валери Филипов.

Идентично дело срещу Балабуров започна в спецсъда преди 3 години, когато той беше вече подсъдим за ръководство на престъпна група за сводничество. Спецсъдът призна кмета на Тъжа за виновен, че е ръководил такава група в периода 2012-2013 г. и отделно, че е склонил към проституция 3 момичета. На първа инстанция Балабуров беше осъден условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 10 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

В началото на 2016 г. Апелативният специализиран наказателен съд е отменил присъдата, защото първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение още в началото на процеса, като не е призовал редовно пострадалите жени и не им е разяснил, че имат право да участват в процеса като граждански ищци и частни обвинители.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 април 2018 15:08
Гост

Пострадалите момичета може би са принудени да не се явят в съда.

Мунчо
Мунчо
30 април 2018 15:11
Гост

Със сигурност, или просто кметът си е платил където трябва.

5-ко
5-ко
30 април 2018 15:06
Гост

Ей, тоя спецсъд много пропуски взе да прави.

Anonimen
Anonimen
30 април 2018 15:05
Гост

Класическа измамна схема. Колко българки отиват в чужбина като сервитьорки, пък се оказва, че ги взимат за компаньонки.

Всезнайко
Всезнайко
30 април 2018 15:01
Гост

Ей, какви кметове си избират хората. Кофти материал и това е.