„Това е една интересна ситуация, защото, ако позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове. Обещава, вместо да получава“.

Така зам.-главният прокурор Иван Гешев описа днес случая с арестувания за подкуп кмет на Костенец Радостин Радев. Той беше задържан вчера заедно с бизнесмена Ивайло Пашов. Според прокуратурата Радев, който е избран за кмет с подкрепата на БСП, е обещал 30 000 лева на общински съветник от опозицията. Целта му била да бъде гласувано решение, с което кметът да бъде упълномощен да подпише запис на заповед към фонд „Земеделие“, за да започнат плащанията по обществена поръчка за ремонт на училището в града. Тя вече била спечелена от фирмата на задържания бизнесмен.

„Това, че в конкретния случай общинският съветник е решил, че е в интерес на общината и го е подписал, не означава, че няма престъпление“, добави Гешев.

Наблюдаващият делото прокурор Десислава Христова поясни, че са събрани данни, че кметът Радев е извършил още три престъпления – длъжностно присвояване на 17 000 лева, които е изтеглил от касата на общинско предприятие, незаконно съхранение на боеприпаси, както и безстопанственост, защото не упражнил правомощията си по гаранционни договори, които били в полза на общината.

След поредния арест на кмет, зам.-главният прокурор Гешев благодари на службите за сигурност, но и на гражданите, които започнали да подават сигнали за корупция.

„Граждани, които не само говорят на маса как има корупция в България и тихичко си плащат, без да се оплакват и да подават сигнали, а граждани, които имат позиция и които вече знаят, че в случай на подаден сигнал пред компетентните органи – независимо дали е антикорупционната комисия, или става въпрос за прокуратурата, сигналът им няма да потъне и да бъде логистиран принципно на местно ниво, както според мен много често се е случвало“, допълни Гешев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Брей
Брей
24 юни 2019 15:04
Гост

Нещо много кметове почнаха да го отнасят напоследък, какво се случва в кабинета на Гешев?

Гешев обеща
Гешев обеща
18 юни 2019 18:07
Гост

Сигналът на гражданите няма да остане незабелязан.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 18:05
Гост

Обаче за длъжностните престъпления е в унисон с другите кметове.

Анонимен
Анонимен
18 юни 2019 18:02
Гост

Ей, този Гешев с неговото черно чувство за хумор.

На есен с песен
На есен с песен
18 юни 2019 17:46
Гост

Всеки ден ще е така до победата!

Лелее
Лелее
18 юни 2019 17:45
Гост

Той и Гешев не дава много добър пример с постоянните избухвания