КАТ ще използва за контрол на пътя и камерите на тол системата, като вече ще следи и за превишена средна скорост.

Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), по които днес беше проведено и обществено обсъждане в Академията на МВР. Шефът на „Пътна полиция“ Калоян Драганов обясни, че обменът на информационните системи на МВР и на тол системата е изграден и катаджиите са готови да използват и тези камери.

„Ще се върви към увеличаване на възможността за технически контрол на движението – има идея да се изчислява и средна скорост със системите за мониторинг“, каза Драганов.

Проектът (виж тук) предвижда увеличение на наказанията за най-драстичните нарушения на скоростта, когато се превишават допустимите граници с над 40 км/ч в населени места и с над 50 км/ч в извън тях. Освен глоба от 600 лева, на тези нарушители ще се отнема и шофьорската книжка за 2 месеца, предвижда проектът.

За пръв път в ЗДвП се въвежда и контрол на средната скорост. Проектът за нова ал. 4 на чл. 182 от закона предвижда глобите за шофьори, които превишават средната скорост за съответния контролиран участък. да са различни в зависимост от това с колко е превишението. В населени места глобата за скорост започва от 20 лева при превишаване с 10 км/ч и стига до 600 лева.

Сред най-обсъжданите текстове в проекта е предвиденото ограничение на скоростта на магистрали до 130 км/ч. Вътрешният министър Бойко Рашков каза днес, че мненията по този въпрос са от подкрепящи до такива, които го определят като безсмислие. По думите му обаче Европейската комисия също има становище за намаляване на скоростта, като анализите показвали, че травматизмът на пътя спадал дори при ограничение с 1 км./ч.

Друг текст промените в ЗДвП предвижда полицаите да могат да следят на пътя и с коли, които не са обозначени. Те обаче трябва да имат камери, а контролът се осъществява само в обхвата на видеозаснемането.

„Сигналите за спиране, които се подават от движещи се необозначени служебни моторни превозни средства са едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя светлина, специален звуков сигнал и чрез постоянно светещ или мигащ надпис „ПОЛИЦИЯ!“ на български и английски език и текст с указания към водача или през високоговорителната уредба на моторното превозно средство“, пише в проекта.

За голяма част от нарушенията вече се предвижда и точно фиксирана глоба, което вътрешният министър обясни с желание да бъде ограничена корупцията „до поносими размери“.

„Така спреният водач ще бъде санкциониран с ясно написано наказание. Стремежът е да се санкционират само онези водачи, които по най-груб начин нарушават правилата и са реална опасност за останалите“, каза Рашков.

От МВР подчертаха, че един от основните проблеми остава събираемостта на глобите, затова те ще се събират от Националната агенция за приходите. За подобряване на събираемостта е предвидено, че всеки шофьор ще трябва да плати наложените му глоби по ЗДвП, за да може да мине и годишен технически преглед.

От МВР обобщиха и данни от началото на годината, според които най-много катастрофи с жертви стават поради неправилни маневри, несъобразена скорост и отнето предимство.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:49
Гост

­Г­­о­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­е­­т­а­ ­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­­к­в­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?71803

Коментарно
Коментарно
03 май 2022 23:34
Гост

Участък от пътя извън населено място, с дължина 10 км. По него има три кръстовища (например отбивки за населено място) на които има ограничение 60 км./ч., с обща дължина 300 м. В кръстовищата минавам със 120 км./ч., а през останалото време се движа с 90 км./ч., с изключение на това, че 900 м., се движа със скорост от 70 км./ч. Средната ми скорост, изчислена за 9700 м. с 90 км./ч. и 300 м. с 60 км./ч. ще отговаря на всички ограничения на скоростта. Пита се в задачата, средно превишил ли съм ограниченията на скоростта, или не съм го превишил? Движил… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 април 2022 16:51
Гост

„всеки шофьор ще трябва да плати наложените му глоби по ЗДвП, за да може да мине и годишен технически преглед.“

като забравим очеизвадната глупост на поредната калинка (не шофьора, а МПС минава на преглед), остава въпросът за бламирането на решение на КС по дело 11/2020: не може да се спира автомобил на границата, а сега фуражките искат напълно да го спрат от движение.

Devil 666
Devil 666
20 април 2022 18:53
Гост

ТаРашков дамаджаната пияницата с 12 кенефа е урод ! Абсолютен комунистически сатрап ! От тоя милиционер нищо добро няма да излезе !

Хахахах
Хахахах
19 април 2022 19:59
Гост

Пълна малоумщина …. 1. Средна скорост може да се засича в участък с еднаква разрешена максимална скорост. Кажете ми кой е този първокласен път дето няма ограничение поне на всеки 10 километра ? 2. Връчването по телефона … Рашков изби рибата, подмина Гешев, а Барни Ръбъл си гризе вратовръзката от яд, че не се е сетил за това … Рашков е преподавател по НПК … и тука излиза с аргумента, че революционизирал формалността … А, бе направо в затвора .. какво ще се занимава с връчване, съдебно обжалване. Я, веднага в кауша … 3. В България има страшно много катастрофи,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 11:33
Гост

Подкрепям казаното от вас, но за проекта не сте прав/а. На портала за обществени консултации са го качили.

Нерпятен човек
Нерпятен човек
20 април 2022 18:47
Гост

абе какъв преподавател е Рашков ??? пълен смях и се прави на интересен със студентите прикрива незнанието чрез масово късане. То с видя колко е юрист не ерабтил реално от 2000 гина. все е бил наланик – депуат, министър, зам. министър, шеф на Бюрото за контрол на СРС, шеф на НСС , абе роден за началник :)))). Облякъл се е във власт и безобразничи нека видим анонимните анканети на студентите от УНСС

Любител
Любител
19 април 2022 17:11
Гост

Нашенският навик правоприлагащият орган да твори закони е извращение. А „обществено обсъждане в школата на МВР“ си е оксиморон, откъдето и да го погледнем.

ghkl
ghkl
19 април 2022 17:07
Гост

Кога се закрива официално излишната ТрОЛ администрация?
В белите и дори в черните държави всичко това се следи с едни и същи камери – скорост, винетки, застраховки. Всичко!
Само тук Бойко намери топли службици на роднините на герберастките калинки и бръмбари и им плаща от наш джоб!
Разкарайте вредната администрация! Тя смуче пари от бюджета за нищо. И не е само ТРОЛовете. Навред е – създадени излишни места за наши хора на високи заплати с ниска валификация и никакви задължения.

Смешки
Смешки
19 април 2022 16:56
Гост

Милиционери пишат закони!!!Стига глупости!!!

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:36
Гост

БРАВО!!! Разумно предложение особено относно средната скорост. Крайно време е да се обяви война на джигитите по пътя и да си получат заслуженото! Да видим сега кой ще се противопостави на тези предложения и има интерес войната по пътищата да продължава безконтролно!!!

Русофоб
Русофоб
19 април 2022 17:08
Гост

И как точно аз да знам каква е средната скорост? И какво ще стане ако всички карат с превишена скорост (каквито места има)? Средната скорост ще е превишена.

Читател
Читател
20 април 2022 14:35
Гост

Задачи за път скорост и време се решават в 5-ти клас

Devil 666
Devil 666
20 април 2022 18:56
Гост

Глупчо , ти по време на каране ли ще пресмяташ за скорост и време !?! Тъпчо !

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:20
Гост

Лесно ,като пуснеш навигатора как изчислява за колко време се минава отсечка?

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 11:20
Гост

То с навигатора лесно, ама там задаваш от точка А до точка Б. Сега остава и в точка А и в точка Б да има камера, за да те засече в момента на тръгване и в момента на пристигане, за да изчисли средната скорост с която сте се движили. Нещо има пак недоклатено 🙂

Демократ от Дайбъ
Демократ от Дайбъ
19 април 2022 16:19
Гост

Тол системата не събира тол таксите ефективно , дето за това е проектирана, а тия идмиклени камери на пътното как ще смятат средна скорост не знам . Това 100 % не отговаря на световната практика , камерите трябва да отделни и да е маркирано в кои участъци се мери , за да могат гражданите да се защитят .

Цветан
Цветан
19 април 2022 16:53
Гост

Хич не са измислени. Като ходиш да си плащаш данъка на колата, на снимката излиза точно с колко си карал.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:12
Гост

Идеята май е да се повиши прихода на МВР от глоби, не да се намаляват скоростите. Това с превишение на „средната скорост“ е абсурд- и как ще докажат къде точно по участъка е превишена? Или НП-то ще е нещо като „работното обвинение“ на спецпрокуратурата..

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:56
Гост

Излагат се и от КАТ ама карай.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:56
Гост

Само с глобички не става.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:56
Гост

Време е за сериозни глоби

Виктор
Виктор
19 април 2022 15:55
Гост

При НАП няма да има прошка за глобите.

Чочо
Чочо
19 април 2022 16:47
Гост

НАП и сега трябва да ги събират ,но дали ги събират .Ти как мислиш по въпроса .Най добре частен съдебен изпълнител и да върнат отнемането на сумпс при неплатени глоби .Тогава имаше голям ефект от това .

Анонимен
Анонимен
20 април 2022 11:23
Гост

Да няма, ама за Българи. А за Турски, Румънски и други тем подобно джигите, кой ще ги събира, ама ефективно?

Мария - Любенова
Мария - Любенова
19 април 2022 15:53
Гост

Престъпление е да караш с превишена скорост и това трябва да залегне в наказателния кодекс. Ако караш със 180 км. в час да подлежиш на затвор!

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 16:39
Гост

Определено. Но за такива смислена промяна няма политическа воля. Воля има за друга „промяна“, неразличаваща се с нищо от статуквото.

Ставрев
Ставрев
19 април 2022 15:53
Гост

Че контрол трябва е така. Ами на мен ми е омръзнало да излизам на пътя и да се притеснявам някой да не ме изчеластри отзад, докато чакам на светофар. И после вероятно ще ме изкара мен виновен.

По-строго
По-строго
19 април 2022 15:52
Гост

Още мерки трябват, още камери, много, много камери – като в ОАЕ, на всеки 500 метра. И събираемост – да не може да се мине преглед, застраховка и и т.н ако има неплатени необжалвани глоби.

Ангелина
Ангелина
19 април 2022 15:52
Гост

Да следят, но докато не почне масов контрол и глобата не е 1000 лв, а полицая да взема по 3000 лв на месец, за да не се изкушава да прибира 50 лв подкуп – не виждам какво ще се подобри.

Джефри
Джефри
19 април 2022 15:51
Гост

Истината е, че сега държавата се мъчи някак да спре джигитите на пътя. Но тези джигите се пръкнаха, като синовете и дъщерите на хора, които масово не зачитаха никакви закони и в същото време имаха сериозни комплекси. Предимно след 89та година. Но и годините преди 89-та са си оказали влиянието във формирането на тези хора, които сега са на по 40 – 50 години и имат 20 годишни сополанковци за деца.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:55
Гост

Ами аз мисля, че обрзователната ни система е под всякаква критика от години. От там тия хора, които някак завършват 12 клас, предимно със знания за 7ми клас, после хващат да работят нещо, а често се и размножават. Новото поколение е дете на комплексиран татко с малък полов орган, който компенсира чрез злоба и ненавист към обещство, държава, полиция и какво ли още не.

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:50
Гост

И това как се очаква да намали катастрофите?

Гиги
Гиги
19 април 2022 15:51
Гост

Може би глобите ще са добра превенция.

Чочо
Чочо
19 април 2022 16:49
Гост

Само ,ако се събират всичките иначе файда никаква .

Чочо
Чочо
19 април 2022 15:50
Гост

Добри промени са предвидили в Закона за движение по пътищата.

Боко
Боко
21 април 2022 9:11
Гост

Много добри няма що..

Анонимен
Анонимен
19 април 2022 15:50
Гост

А КАТ може ли да почне да глобява и за вдигане на шум? Живея на булевард, имам дете и няма да ви обяснявам каква мъка е, когато почнат да си пилят гумите на светофара предимно нощно време. Същото важи и за взривовете от ауспух, когато са си направили нарочно така колите. Моторите нарочно вдигат шум, защото пред нас точно е прав участък. Еми не сме длъжни да слушаме шумовете на мотори и спортни коли по цяла нощ лятото и детето да се буди!

Нешев
Нешев
19 април 2022 15:54
Гост

Явно е ужасно сложно да се монтират няккави микрофони и да се следи кой как кара и какъв шум вдига. Тия дето пилят гуми на светофарите и форсират си личат и по вид и по пушек, който вдигат.

Симо
Симо
19 април 2022 15:48
Гост

Добре са предвидили увеличение на наказанията за най-драстичните нарушения на скоростта.

Жокера
Жокера
19 април 2022 17:45
Гост

Е то точно за „най-недрастичните“ пък също трябва да има, защото те са най-масови, поради което могат да станат и най-често причина за ПТП. Тези с по над 40 или 50 км/ч са изключение, но влизат шумно в медийни заглавия, когато ги установят, създавайки погрешното впечатление, че останалите „леки“ нарушения не са въобще проблемни. Който излезе извън града ще установи, че ограничението от 90 км/ч никой не го спазва и всеки кара с около 110 км/ч.