Кандидатите за европейски делегирани прокурори да са на възраст до 58 години, да са действащи съдии, прокурори или следователи, да имат най-малко осем години юридически стаж, оценката от последната им атестация да е „много добра“, да имат придобит статут на несменяемост и да владеят английски език на ниво В2. Това са изискванията към кандидатите, които записа днес Прокурорската колегия в правилата за подбор на европейски делегирани прокурори (ЕДП).

А още утре ще се проведе извънредно заседание на ПК на ВСС, на което се очаква да бъде открита процедурата за избор.

Наскоро парламентът прие окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда статутът на ЕДП. Според измененията Прокурорската колегия извършва подбора на кандидатите за европейски делегирани прокурори като чрез министъра на правосъдието за предложените се уведомява европейският главен прокурор.

Според регламента за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура всяка държавата излъчва най-малко двама европейски делегирани прокурори (ЕДП), като техният брой се определя от европейския главен прокурор. За България са двама.

Окончателният избор на нашите европейски делегирани прокурори ще се извърши от колегията към европейския главен прокурор, която ще изслуша номинираните и ще посочи двама.

В НПК бе записано, че само Службата на европейския главен прокурор може да осъществява надзор, да ръководи и да наблюдава всяко разследване, което се извършва от европейските делегирани прокурори. Техните актове във връзка с разследванията по регламента са изключени от контрол от български обвинители, в това число и от цялото ръководство на прокуратурата.

Днес Огнян Дамянов обясни, че се въвежда възрастова граница за кандидатите, защото мандатът на европейските делегирани прокурори е пет години, а у нас магистратите се пенсионират на 65 години. Освен това е необходимо и технологично време по одобряването на кандидатите от колегията на европейския главен прокурор.

Дамянов обясни още какво съдържат правилата – процедурата за подбор се открива с решение на Прокурорската колегия, след което незабавно се публикуват на сайта на ВСС, където ще бъде създаден специален раздел.

Срокът за подаване на документи е 30 дни като кандидатите могат да ги внесат лично, чрез упълномощено лице, по пощата или по мейла с квалифициран електронен подпис.

Подборът ще е на три етапа – допускане по документи, изслушване и обявяване на одобрените кандидати.

Процедурата по допустимост на кандидатите ще се извършва от комисия от трима членове на Прокурорската колегия, които ще бъдат определени чрез жребий. Недопуснатите ще могат да обжалват пред ПК на ВСС като нейното решение е окончателно.

След публикуване на списъка с допуснатите, тогава неправителствените организации, представители на висши училища и съсловните организации ще могат да задават въпроси и да изразяват становища, които също се публикуват на сайта на съвета.

Изслушването ще става по азбучен ред, а ако някой от кандидатите не може да се яви по обективни причини, ще му се даде възможност да участва дистанционно чрез видеоконференция.

Времето за презентация е 10 минути, след което ще следват въпроси и отговори, а след това гласуване по азбучен ред.

Всеки член на ПК на ВСС има право да подкрепи повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените места. При равен брой на гласовете, превес се дава на по-дългия стаж.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:18
Гост

­­Г­­­о­­­р­е­щ­­и­­­ ­­м­­о­м­­­и­ч­­­е­­т­­­а­­ ­в­и­­ ­о­­­ч­­­а­­к­­­в­­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?51528

фактите
фактите
17 декември 2020 7:38
Гост

Тоест, по тези правила-дори лица, учили комунистическо право, приети като РАБФАЯКъри , назначени по времето на Т. Живков могат да са европейски прокурори. Ето това е последизцата от липсата на лустрация.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2020 19:18
Гост

Направи си автосекс с глупостите за лустрация. Аман от залепнали релета, които още скачат по площадите и пищят „Кой не скача, е червен“. Това беше през 90-те.

Дичо
Дичо
16 декември 2020 19:34
Гост

Добре е, че са предвидили участие дистанционно чрез видеоконференция.

Заки
Заки
16 декември 2020 19:35
Гост

При тази пандемия е напълно логично.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:27
Гост

Съвсрм адекватни изисквания. Особено за възрастта.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 19:09
Гост

Крайно време е да създадат първийни партийни организации на ГЕРБ по месторабота. В прокуратурата. И само който е член на ГЕРБ, ходи демонстративно с каскет и е изпълнил поне 5 партийни поръчки, да има правото да кандидатства за делегиран европейски прокурор. Английският език няма значение, я как хубаво се справи Бареков, този юропиан депютат с ангажимънтс, в ЕП.

Чавдар
Чавдар
16 декември 2020 19:26
Гост

Има такива, обаче са зад кулисите. Да се маха вече тоя ГЕРБ.

Дрън дрън
Дрън дрън
16 декември 2020 17:27
Гост

Може английският и да е работният език, но никъде в регламента няма изрично изисквания за владеене на този език. Ама у нас така спряха двама от най-подготвените във ВКП за работа в Европейската прокуратура, понеже не им отърва да има независими, знаещи и можещи.

Цветков
Цветков
16 декември 2020 15:23
Гост

Според мен изискванията са логични предвид за каква позиция кандидатстват кандидатите

Ян Богосян
Ян Богосян
16 декември 2020 15:23
Гост

Има ли нужда от такива хора?

Суми
Суми
16 декември 2020 19:29
Гост

Да, разбира се. Виж, от Гешев няма нужда.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 15:22
Гост

Някакви евроатлантически глупости пак. Някакви схеми за това да пратим поредните граждани да ядат и пият на държавни издръжки в ЕС! И то на големи пари, като заплата

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 15:22
Гост

Дано изберат достойни хора

Христакиева
Христакиева
16 декември 2020 15:21
Гост

Че какви да са други изискванията, в крайна сметка работата е доста сериозна и трябва да са действащи и да знаят английски.

Шумковски
Шумковски
16 декември 2020 15:21
Гост

Логично

Неман
Неман
16 декември 2020 15:19
Гост

Бих казал, че има някаква логика да знаят английски!

Ferdinand
Ferdinand
16 декември 2020 15:19
Гост

На баба им хвърчилката!

Анонимен
Анонимен
16 декември 2020 15:19
Гост

„ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ ПРИЕ ПРАВИЛА“
То па едни правила – ти умре коня!

Диди
Диди
16 декември 2020 19:31
Гост

Милите, ще работят извънредно.