Канал за нелегален износ на оръжие от завод „Арсенал“ в Казанлък е разбит при серия акции на ГДБОП и прокуратурата. До момента са конфискувани 65 автомата „Калашников“, 37 „Скорпиона“, 43 пистолета, 2 пушки помпи, 14 спусъка за РПГ и 8 кг черен барут. Оръжията са иззети от гараж в София и след контролирана доставка при разкриването на схемата от завода в Казанлък, при която са задържани 7 души. Отделно ГДБОП е работила по престъпна група, която се занимава с печатане на фалшиви документи за самоличност.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че ще бъде извършена проверка на завод „Арсенал“, като при тази акция са били задържани 7 души, сред които и бивши служители.

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, а е същото по качество, с такива заглушители – специално правени като за специалните части – „баретите“. Една част сме си я платили, защото е с контролирана доставка, така че тези поне платените можем да си ги дадем на специалните части“, коментира премиерът Бойко Борисов, който заедно с главния прокурор Сотир Цацаров присъства на пресконференция, на която бяха показани част от оръжията.

Задържаният преди дни притежател на незаконния склад в София е Ивайло Попов. Той в момента е подсъдим по друго дело за незаконен внос на 50 картечни пистолета „Узи“, по което през март Специализираният наказателен съд го осъди на 3 години затвор. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че Попов е прехвърлил всички свои фирми на роднини, за да няма нищо общо с търговията с оръжие.

В хода на акцията срещу печатницата за фалшиви документи са били задържани петима души, трима от които са чужденци. Един от участниците е свързан и с групата за износ на оръжия от „Арсенал“. Намерени са били израелски, унгарски и ирански фалшиви документи, естонско разрешително за пребиваване на чужденец, канадски визи и подправени документи на арабски и ирански език. Иранци са и двама от задържаните, поясни прокурор Гешев.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
капитан
капитан
06 декември 2018 15:20
Гост

Ех,как хубаво са застанали пред дулата…

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 14:58
Гост

Тия коментари под статиите са бая неадекватни. Ботове ли ги пишат?

Анонимен
Анонимен
05 декември 2018 14:11
Гост

Забележителна работа. Дано това да не е поредния пиар за пред очите на хората.

Анчо
Анчо
05 декември 2018 12:13
Гост

Да видим осъдените за това нагло престъпление и тогава ще си говорим. Че както каза Цацаров- прокуратурата си върши работата, ама после…

5-ко
5-ко
05 декември 2018 12:14
Гост

Какво става с проверката срещу Горанов? Май ще му изчистят имиджа.

Наглост
Наглост
05 декември 2018 12:10
Гост

Браво, бе! Продават оръжията в комплект с фалшиви документи.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2018 12:12
Гост

И на всичкото от горе са на нисък старт да продадат тези за специалните части.