„Газпром“ излиза с много прост аргумент – има форсмажор от страна на руската държава, която ги задължава да приемат плащане само в рубли. Е, българската държава не трябва да показва, че е беззащитна, а да създаде форсмажор за „Булгартрансгаз“ и да заяви, че в момента, в който спре газът за България, ще спре и доставката на газ по Турски поток. Ама щели Сърбия, Унгария и Русия да са недоволни. Естествено, ако всички бяха доволни – нямаше да има ефект от спирането на газа.

Вторият алтернативен форсмажор, който държавата може да предприеме, е да начисли допълнителни такси за пренос на газ по Турски поток, които изцяло да компенсират по-скъпия газ, който България ще се опита да си достави вместо руския газ. Това, че има сключен договор и транзитните такси са предплатени, не е пречка държавите да се намесват в създалата се ситуация на военни действия. Поначало всички санкции препятстват или променят изпълнението на някакви договори.

В никакъв случай не трябва да се взема газ за България от количествата, които са предназначени за Сърбия и Унгария – това е чужда собственост на компании от държави, различни от Русия.

Друг е въпросът, че авторитетните международни арбитражи третират държавните фирми и държавата-собственик като едно цяло. Поради това евентуални арбитражни дела биха били загубени от „Газпром“. А екзекватурата и изпълнението срещу „Газпром“ може да се насочи в други държави. Естествено, същото се отнася и за „Булгартрансгаз“, с тази съществена разлика, че тази българска фирма няма съществена собственост извън България.

Европейската комисия заяви, че финансовите операции по обмен и плащане с рубли към „Газпром“ са в нарушение на наложените от ЕС санкции. Но вече изтече информация, че Гърция е започнала плащане в рубли. Ако ЕС не осигури отказа на всички държави от съюза да плащат с рубли, тогава и България, като най-бедната държава в ЕС, също следва да се насочи към плащане на газа в рубли. Както се казва – не е необходимо да сме по-големи светци от папата. Това не пречи държавата да наложи допълнителни такси за преноса на газ по Турски поток. Да използваме силните инструменти, които са на наше разположение.

При спиране на доставките на газ би следвало да поискаме временно България да не плаща квоти за използването на въглища в ТЕЦ-овете. Временно парите за квоти може да се ползват за компенсиране на увеличените разходи за газ. Освен това след няколко месеца електроенергията от държавните ТЕЦ може да се достави на приемлива цена към фирмите, които използват газа не като суровина, а само като енергоносител, за да имат тези фирми интерес бързо да се пренастроят към използване на ток вместо газ.

Всички тези неща като мерки и детайли би следвало вече да са разработени и разписани и да остава само да се осъществят. Дано бъдем изненадани и с други овреме взети мерки за доставка на неруски газ на поносими цени.

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 април 2022 17:07
Гост

Те правните механизми умряха още с блокирането на сметки и други активи на физически лица и фирми. А и в самата „статия“ освен в заглавието нищо правно няма. Все пак би било интересно да се направи правен анализ макар едва ли ще има практическо значение. Правните ни аргументи вече са без значение, от руска страна никой няма да се съобрази с тях, както и никой не се съобразява с техните правни аргументи. Международното право се пренаписва в момента.

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 17:36
Гост

На доста места по света и националното право се пренаписва. Концепциите за неприкосновеност на собствеността са се превърнали в тотално условни препоръки, вместо да бъдат основополагащи принципи на демокрацията.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
28 април 2022 19:16
Гост

На доста места по света и забраната за дискриминация по национален признак се пренаписва. Само защото някой е гражданин на Русия/България/Украйна/Полша/Венецуела вече е основание за закриване на сметки, за арест на имущество и активи. Може Абрамович да е най-големия престъпник, ама защо трябва да се пречи английски запалянковци да се наслаждават на играта на английски отбор? Къде бляха, когато той го купи? Май тогава парите му бяха условно чисти, а сега станаха безусловно мръсни. Или замразяването на венецуелския златен запас в Bank of England, пък сега САЩ искат Венецуела да им дава нефт. Руската пропаганда казва, че вече се блокират… Покажи целия коментар »

Ина
Ина
28 април 2022 9:26
Гост

Това не е правен анализ, очаквам повече от лекс бг, нивото пада!

Ина
Ина
28 април 2022 9:25
Гост

Това не е правен анализ, гръмко заглавие, но липсва съдържание! Очаквам повече от лекс бг!

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 9:29
Гост

Изумяват ме колеги, като вас, които очакват часове след новината и при липса на детайлна информация, да има „правен анализ“. Като гледам и не са го обявили като такъв, а колегата е разсъждавала накратко за възможностите, които впрочем няма да излязат по-различни и при задълбочен анализ. Държавата сега ще плати луди пари на кантори да го направят и няма да е готов не вчера, не днес, ами и след още два дни.

Що тече газ за Германия, Австрия, Полша?
Що тече газ за Германия, Австрия, Полша?
28 април 2022 9:15
Гост

Все пак с мощна сила е въпросът-как така е спрян газът само на България. Що се доставя газ за Гермаия и Австрия, да разбираме ли,че са намерили начин как да се разплащат взаимноудобен за двете страни, а на нас ни обясняват, да не се огъваме пред руснаците? Нали нямаше да се огъват пред руснаците, а газ получават. Странно. друг въпрос- Къде е е европейската подкрепа на солидарност-например да ни осигурят финансиране за разликите за тройно по-скъпия американски втечнен газ, който към момента липсва-дори и да бъде платен на тройна цена-трябва техническо време танкер да премине Атлантическия океан, все пак. Защото… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
28 април 2022 19:22
Гост

Много просто – показно биват наказани най-кресливите и най-вресливите. Немските политици уж на думи са за много строги мерки, ама на дела „това са частни фирми, те сами си решават“. Австрийският канцлер на крака отиде в Москва, пък там за какво са се пазарили на закрити врати не се знае. Поляците от край време са рупор на САЩ и правят сечено дори в рамките на ЕС, та тук на Русия ли няма да правят мръсно. Е, отнесоха го. Наш Кирчо уж каза, че договорът ни позволявал да плащаме в рубли, ама същия ден каза, че ще плащаме само в евро.… Покажи целия коментар »

България да заведе дело в арбитражен съд
България да заведе дело в арбитражен съд
28 април 2022 9:01
Гост

През 2009 г пак руснаците ни спряха газа. Тогава Българската страна заяви,че обезщетение ще търси, ама друг път. И до днес не е потърсено обезщетение за спрения газ през 2009г. Защо не е потърсена отговорност ,поради что България не е завела искове, дела и арблитраж ,заради спрения газ през 2009г. Ето медийна публикация от тогава „Въпросът за обезщетение за спрения газ е за бъдещето“ https://dariknews.bg/novini/interviu/dimitrov-vyprosyt-za-obezshtetenie-za-spreniq-gaz-e-za-bydeshteto-318031 В днешно време има рецидив. Научиха руснаците, от урока през 2009г, че могат да спират газа, въпреки наличните договори, и въпреки коректното плащане. Руската страна е некоректен търговски партньор-и то при положение,че България им изгради… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 10:27
Гост

Мислите ли, че на руснаците им пука дали е законно или не, дори да има арбитраж едва ли ще му признаят решението, както и с МНС щели да разследват да осъдят Путин задочно ли и какво ще му направят тях не ги интересува законността, това е геополитиката, няма правила за поведение, така играят големите сили, при такава обстановка законност куца, а последиците са за малките страни.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 22:12
Гост

Лекс все по-агресивно трие коментари, които не им харесват. За жалост това няма да промени просташкия език, който авторката изпозлва…

Емануил Щурков
Емануил Щурков
27 април 2022 21:14
Гост

проф. Георги Близнашки споделя на лекции, че си го заслужихме спирането на газа, като позволяваме на кухи хора, като фуражката от военното училище да ни управлява.

мнение
мнение
28 април 2022 9:08
Гост

Спирането на газа е изцяло нарушение на договорите. Юрист не би средвало да си позволява аргувенти с оглед на личността, а само правни аргументи. България е платила газа, в договорената валута, и с договорената сума, другата страна не доставя газа. Какво значение имат личностните качества на когото и да е при нарушение на търговски договор. Има механизъм за действия-арбитражен съд, тъй като се надявам да има договорена арбитражна клауза , с искане за обезщетение. Много ми е интересно, дали арбитражът-вероятно в Париж, би приел,че е законно търговски договор да не бъде изпълняван от едната страна, когато другата е на сто… Покажи целия коментар »

адвокатченце
адвокатченце
27 април 2022 20:05
Гост

Какви правни аргументи, Кирето да почва плащанията в рубли чрез превалутиране в руската банка и толкоз, иначе ще яде камъните. Стига се е държал като американска представителка на най-древната професия. Руснаците не се интересуват от аргументите на ЕС, където сме и ние- вие в ЕС ни замразихте авоарите (т.е. нарушихте договорите за депозит), къде сте тръгнали да квакате за нарушения на договор?

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 18:46
Гост

Дреме им на руснаците за „правните механизми“- те си водят своята война, както навремето Щатите в Либия и Ирак, Виетнам.

Баламезов
Баламезов
27 април 2022 17:18
Гост

Коя е пък и тази чорбаджийка, наречена – МАРИНА ИЛИЕВА? Все непознати имена. Все посредствени хора ми пишат някакви си там драсканици. Ами…нека да се изкажат някои по-отличителни имена в правната наука – има много в България. Тия непознатите, като тука този някакъв си, също непознат, но с надраскани там измислици – Николай Бошнаков. Да не са близнаци с тази Илиева. Едно към едно текст. Ужас!

стига злоба
стига злоба
27 април 2022 17:38
Гост

Очевидно това са кратки бележки и то доста адекватни какво да се направи и може да се направи. Не е научна разработка от днес за вчера, доста се зачудих за кой Бошнаков пишете и видях, че става дума за статия от студент класирана високо в състезание за академични разработки. И е много похвално, че правна медия обръща внимание на постиженията на студентите.

ад хоминем
ад хоминем
28 април 2022 9:40
Гост

Аргумент ад хоминем не е аргумент.

Това е просто любов
Това е просто любов
27 април 2022 17:10
Гост

Любов по време на коалиция. Корнелия Нинова открито нападна Румен Радев с обвинението, че проектът му ПП слугува на чужди държави, а президентът бил в комбина с… Бойко Борисов. Нарече го предател на левите хора. Радев пък я нападна, че лъже за оръжията за Украйна. Лена Бориславова нападна ДБ, Любомир Каримански от ИТН нападна Асен Василев от ПП, а Василев нападна Тошко Йорданов от ИТН. Слави Трифонов нападна БСП, а единствената дружба в коалицията остана тази между ДБ и БСП. Коалицията пък открито не подкрепи Украйна и нападна РСМ с тежка политика. РСМ ни наричат вече на държавно ниво „фашисти“,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2022 16:45
Гост

Журналистическа статия, пълна с пожелания. Нищо правно не виждам. Нашите ко се правят на шушумиги. Да извадят договора да видим и ние кво пише вътре. Хем ще им преценим капацитета на юристите от българската страна.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 16:52
Гост

Руснаците война в нарушение на всякакво международно право започнаха с цялата си наглост, та един договор ли мислите, че ще зачетат, колкото и перфектен и правно обвързващ да е той?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2022 18:09
Гост

Русия като по-слаба страна няма интерес да развалят тази международна система от договори. Реално погледнато Запафът първи почна със санкциите, които си бяха изцяло политически мотивирани.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 16:06
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
!!!
!!!
27 април 2022 16:33
Гост

Аргументирайте се, защото при Вас аргументи въобще липсват, а изказът е като от митинг на „Възраждане“!

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 19:30
Гост

Аз на митинг на Възраждане не съм бил, ти ще кажеш какъв им е изказът. Аргументи за махленския език на статията не са необходими, нужно е само да бъде прочетена. Колкото до лаишките аргументи, мисля, че идеи от порядъка на “държавата да си създаде форсмажор” могат да бъдат споделяни само от изключително неопитни плебеи, които нямат никакво образование, какво остава за юридическо такова. Ако някой е пропуснал, Русия в момента е във война с Украйна?

Путлер капут. Скоро.
Путлер капут. Скоро.
27 април 2022 15:52
Гост

Къде е сега Костя Копейкин да ни обясни как пожизнената зависимост от Русия за газ и каквото друго може е най-доброто за интереса на България. И че трябва цял живот да им целуваме краката и да им търпим простотиите, защото ни били освободили.

san Diablo
san Diablo
27 април 2022 17:28
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адвокатченце
адвокатченце
27 април 2022 20:07
Гост

Палячо, сам ли си сложи 16 плюса :))))

На зло куче - зъл прът
На зло куче - зъл прът
27 април 2022 15:40
Гост

Отлични идеи! При такъв измислен форсмажор от страна на руснаците, няколкото споменати форсмажора, на които ние може да се позовем, са направо перфетно правно издържани.

адвокат от САК
адвокат от САК
27 април 2022 15:38
Гост

България ТРЯБВА да не подновява договорите си с газпром. Това, което трябва да се направи, е промишлен добив на газови хидрати от нашата акватория край Варна, в нашата ИИЗ, с японски технологии. България има находище на газов хидрат, който се изчислява на 407 ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ, за него се знае от 1970 г., и проекта е достигнал фазата на промишлен добив, видно от статиите ‘1. Какви богатства за производство на природен газ крие Черно море? от БНТ07:14, 14.03.2022 2. Възможен ли е добив на метан от газови хидрати в Черно море? Енергетика 22 май 2021 и 3.
https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf

Димчо
Димчо
27 април 2022 22:38
Гост

Искаш да добиваш газ около Варна, ама ти живееш в Благоевград или още по-далече нали?

Георги Ат.
Георги Ат.
27 април 2022 15:35
Гост

Макар и да не го харесвам Емил Велев днес го каза добре: „Върховенството на правото вече не означава нищо, щом могат едностранно да се блокират сметки и активи.“
Иначе имаме едно право, всеизвестно пернишко право: Право в г..за!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
28 април 2022 19:34
Гост

Къде беше „върховенството на правото“, когато цялото НАТО се изсипа да сипе бомби върху Сърбия? Още си спомням с какво настървение тогавашния канцлер Шрьодер пращаше всякаква военна помощ. Както и изненаданата му физиономия, когато на конференцията на победителите Мадлин Олбрайт каза за мостовете, преграждащи Дунава „ние понесохме нашата част от разходите“ (демек изстреляха си всичките ракети, които и без това 6 месеца по-късно подлежаха на унищожаване поради изтичащи срокове на съхранение), „сега е ред на нашите съюзници да поемат техния дял от разходите“ (щатски кораби по Дунав не плават). Руснаците предупредиха, че с насилственото откъсване на Косово се създава опасен… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
27 април 2022 15:35
Гост

България ТРЯБВА да не подновява договорите си с газпром. Това, което трябва да се направи, е промишлен добив на газови хидрати от нашата акватория край Варна, в нашата ИИЗ, с японски технологии. България има находище на газов хидрат, който се изчислява на 407 ГОДИНИ БВП НА БЪЛГАРИЯ, за него се знае от 1970 г., и проекта е достигнал фазата на промишлен добив. 1. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-more и 2. https://bntnews.bg/news/kakvi-bogatstva-za-proizvodstvo-na-priroden-gaz-krie-cherno-more-1188380news.html и 3. https://www.168chasa.bg/article/4256639Z9P93

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 15:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
27 април 2022 16:10
Гост

Това да не е правен анализ. Само се маркират правните механизми, които могат да се използват. За правен анализ трябва доста повече време, а не 2-3 часа.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 14:51
Гост

Правният механизъм е да плащаме в рубли. Иначе газ няма да видим, освен да чакаме американски втечнен. Дълго и скъпо.до тогаа сме фалит.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 15:08
Гост

Нак- добрият механизъм е ОСТАВКА!

На зло куче - зъл прът
На зло куче - зъл прът
27 април 2022 15:41
Гост

Всички искат оставка, но най-вероятно ще го самоубият оня, криещия се в бункера.

адвокатченце
адвокатченце
27 април 2022 20:09
Гост

Зеленият наркоман, нали?

Симо
Симо
27 април 2022 14:51
Гост

Както се вижда, варианти има. Въпросът е дали ще изберат най-удачния.

Шански
Шански
27 април 2022 14:13
Гост

Резултата от 12 години борба да сме независими от руския газ.

Адвокат със сак
Адвокат със сак
27 април 2022 14:12
Гост

Не знаем точната обстановка, едва ли руснаците имат калпави юристи, може да са си направили сметката.

Исторически има такива моменти на форсмажор, разгледано е и в теорията и има и стопанска непоносимост, ако ние плащаме във валута, но няма как да се получи от доставчика, все едно не е платено.

При всички положения, трябваше по-малко да влагаме политически елементи на гол гръб, така или иначе сме зависими към момента.

Девичев
Девичев
27 април 2022 14:12
Гост

Много ми е чудно сега какво ще правим. Самоубиваме се и ние и руснаците с тези действия.

На зло куче - зъл прът
На зло куче - зъл прът
27 април 2022 15:42
Гост

Ние газ ще си намерим, макар на по-висока цена. А руснаците, освен да се самоубият в икономическо отношение, друг изход нямат.

адвокатченце
адвокатченце
27 април 2022 20:10
Гост

Надявам се да ги изпревариш. Колкото и плюсове да си слагаш сам, все едно.

Ханев
Ханев
27 април 2022 14:12
Гост

Добра работа. Да видим обаче дали ще ни стиска да направим нещо. Едно от първите неща е да искаме пари от фонда за възстановяване да ни се дадат веднага за компенсиране на газовата криза.

Злобил
Злобил
27 април 2022 14:11
Гост

Обаче има и друго – Русия не може да си прати 700 хил. барела нефт за Индия, защото няма кораб за превоза. Не ги виждам точно Газпром какво ще си правят газа. В ОАЕ ли ще го пратят или в Саудитска арабия или в Катар? Защото там не мисля, че им трябва газ за да се отопляват…

Игнат
Игнат
27 април 2022 14:09
Гост

Просто можем да четем и да се смеем. Това е положението.

Иванова
Иванова
27 април 2022 14:09
Гост

Борисов сегапак да иде с много хора и да подари куче на Путин. Ицо Хазарта днес добре го нареди във Фейсбук.

За този ли Хазарт става въпрос
За този ли Хазарт става въпрос
27 април 2022 14:12
Гост

Хубаво е някой да обясни на Ицо Хазарта, че като политик е добре да избягва тежки и неточни квалификации за колеги. Просто не се прави така. И докато за Бойко Борисов не е сигурно, че служи на Русия, въпреки подареното на Путин куче, то за Кирил Петков е сигурно, че служи на американското посолство, което неприкрито финансира, управлява и насърчава партията на почтените ни водачи. Част от депутатите-колеги от ПП са били в ГЕРБ, което прехвърля моментално твърдението и върху главите им. Ицо Хазарта пък е пял за Борисов, което също го прави моментално „прислужник“. Не става ясно и защо… Покажи целия коментар »

Христов
Христов
27 април 2022 14:48
Гост

И с право.

ОСТАВКА
ОСТАВКА
27 април 2022 14:09
Гост

Незабавна оставка на Кирил Петков, който може и да става за старт ъп мениджър, но за премиер няма нито знанията, нито характера, нито качествата на лидер.

...
...
27 април 2022 15:43
Гост

И да турим на негово място Копейкин, нали?

Петел
Петел
27 април 2022 14:08
Гост

Слдур Бойко.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 14:08
Гост

Крайно време е България да се защити, а не да сме първите, които търпят санкциите на Москва. Нужен е категоричен отговор в защита на българските интереси. Но не бива ние да сме жертвен агнец. Ако други държави от ЕС решат да плащат в рубли за газа, то и България трябва да го направи. Като българия да увеличи таксите за транзит на газ от Газпром по турски поток.

кики
кики
27 април 2022 14:49
Гост

Е, нали са за това калпавите ни политици! Те трябва да ни защитят.

Лишко
Лишко
27 април 2022 14:08
Гост

Както днес един човек писа в социалната мрежа
„Като пращаш крушки
наместо пушки,
положението пак е здрастуйте братушки.“

Хари
Хари
27 април 2022 14:50
Гост

До там я докарахме за съжаление.

Пашов
Пашов
27 април 2022 14:07
Гост

Колко умно беше, че не пратихме оръжие към Украйна, за да не ни спре Русия газта.

Пипи
Пипи
27 април 2022 14:50
Гост

Иначе щяха да ни отрежат веднага.

Ranski
Ranski
27 април 2022 14:07
Гост

В никакъв случай не трябва да се взема газ за България от количествата, които са предназначени за Сърбия и Унгария – това е чужда собственост на компании от държави, различни от Русия.

Е как да вземем газ на Унгария,като минимум сме в ЕС и двете страни. За Сърбите честно казано не ми дреме кой знае колко.