Софийският апелативен съд (САС) осъди Йоан Матев на 6 години и половина затвор за убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина преди 7 години. Съставът на САС с председател и докладчик Камен Иванов отмени присъдата на Матев от миналата година, когато с 3:2 гласа Софийският градски съд (СГС) го оправда. Тогава на особено мнение бяха председателят на състава от СГС Руси Алексиев и един от съдебните заседатели.

Днес апелативните съдии осъдиха Матев да плати и по 150 000 лева на родителите на жертвата. Матев обаче остана на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – подписка, въпреки че защитата на семейството на Игнатов искаше подсъдимият да бъде задържан. Той беше в ареста повече от три години, след което беше и под домашен арест, като това време ще бъде приспаднато от наказанието му.

Присъдата на САС не е окончателна и може да бъде атакувана пред Върховния касационен съд.

Ученикът Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож, а на записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента, но самоличността му тогава така и не беше установена. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по време на убийството Матев, за когото по-късно се разбра, че е бил разпознат и от съучениците си. Той беше задържан, след като брат му Марсел даде показания и посочи шахта, където е скрит ножът, с който е извършено убийството, но след това отказа да свидетелства. Според Матев пък брат му бил подложен на психически и физически тормоз, а полицаите му подсказали къде е изхвърлен ножът.

Основният спор по делото се води около показанията на Марсел Матев, които е дал пред полицаи, без да му бъдат разяснени правата по НПК, според които братът на обвиняемия може да откаже да свидетелства. Въпреки че след това той отказа да даде показания, първоначалният му разпит беше пресъздаден от психоложката в МВР, с която е говорил. Тя разказва как първоначално му показала само снимка, а той казал, че на нея е брат му. След 20 минути се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, но Йоан му казал, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други дрехи и тогава той му признал, че извършил „глупост“ и наръгал случайно момче на пейка, като искал само да му вземе парите. После братът на подсъдимия посочил и близка до местопрестъплението шахта, където Йоан Матев му казал, че е хвърлил оръжието.

Заради неразяснените права на Марсел Матев пък мнозинството от градския съд не прие и показанията на психоложката, а останалите косвени доказателства бяха приети за недостатъчни, за да потвърдят, че именно Йоан Матев е убил Георги Игнатов. Безспорно беше установено, че той е бил на мястото, записан е на камери как бяга от парка, доказано беше, че след това е променил външността си, сменил е профила си във Фейсбук и изтрил снимките от него. Нямаше спор и около това, че именно с намерения нож е било наръгано момчето.

Особеното мнение на съдия Руси Алексиев беше мотивирано с това, че разговорът на Марсел Матев с психоложката е проведен през 2017 г., когато брат му не е бил привлечен като обвиняем.

„Това означава, че противно на приетото от мнозинството, към този именно съществен за обсъждане допустимостта на показанията на свидетелката момент, в разговора ѝ с Марсел Матев, последният не е бил „брат на обвиняем“, нито е следвало да бъде предупреждаван, че „не е длъжен да свидетелства“, защото по делото е нямало привлечено като обвиняем лице“, се казваше в особеното мнение, в което според съдия Алексиев Матев трябва да бъде осъден на 6 години затвор. Според него не става дума за квалифицирано убийство, извършено по особено мъчителен начин, тъй като е нанесен само един, макар и силен удар с ножа, а смъртта на Георги Игнатов е настъпила сравнително бързо. Тъй като е бил непълнолетен по време на извършване на убийството, възможното наказание се редуцира на от 2 до 8 години затвор.

Днес апелативният съд също реши, че убийството не е извършено по особено мъчителен начин, но тепърва ще станат ясни и мотивите за осъдителната присъда на Матев.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:41
Гост

­­Г­­­о­­­р­­­е­щ­­и­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­­е­т­а­­ ­­в­и­­­ ­­­о­ч­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?78127

Адвокат
Адвокат
26 октомври 2022 19:41
Гост

Пак са уредили нещата, то е ясно – да не казваме кои са адвокатите по делото, жалко за момчето, дето умря, понякога ме е срам, че съм адвокат – все пак имам и аз дете на около тази възраст.

Това дело се води „трофейно“ за адвокатската кантора, живи и здрави.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 9:52
Гост

Кои съдии го оправдаха на първа инстанция?

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 12:56
Гост

….по-скоро кои съдебни заседатели…

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2022 16:43
Гост

Двама съдебни заседатели и един младши съдия, който искаше да блесне, защото делото е медийно и всички ще четат излиянията му за Луций Брут и Павлик Морозов.

анонимен
анонимен
25 октомври 2022 22:26
Гост

Разпознали го по тичането, това е недостатъчно, съвсем няма следи.

Съдия
Съдия
25 октомври 2022 18:08
Гост

Той Градския съд открай време си е за закриване, но накрая го отнесе Специализирания!

бай Ставри
бай Ставри
25 октомври 2022 18:18
Гост

Пеевски, ти ли си? Имаш още време, въпреки, че на всяка свиня й идва Коледата!

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2022 17:13
Гост

Андрейчо соросоида „Големио йорис“ нещо Нема ли да каже?

Нейсе...
Нейсе...
25 октомври 2022 17:36
Гост

Ужас, сега няма да остане навеки в аналите на наказателноправната мисъл и доц. Пушкарова да го цитира в творбите си…

Чворов
Чворов
25 октомври 2022 16:54
Гост

О! Страхотна присъда. Чудесно е.

Kaltak
Kaltak
25 октомври 2022 16:53
Гост

Само 150 000 хиляди за отнет живот?

Храстоцвет
Храстоцвет
25 октомври 2022 16:52
Гост

И ние имаме едно правосъдие, мани мани

Галина
Галина
25 октомври 2022 16:50
Гост

Това животно. Това куче

Хариса
Хариса
25 октомври 2022 16:50
Гост

Да се надяваме, че ще започнат по-бързо да се ряздават присъдите

Чачамарски
Чачамарски
25 октомври 2022 16:48
Гост

Е? Добре. Наказанието си е наказани.

Иванушка
Иванушка
25 октомври 2022 16:47
Гост

Мале седем години

Юрист
Юрист
25 октомври 2022 16:33
Гост

Преди да се обвини съда и прокуратурата за размера на наказанието, отговорност търсете от политиците, които пишат законите. Според българския НК един непълнолетен може да взриви парламента и президентството, може да убие президента и още милион души и да получи максимална присъда от 12 г. лишаване от свобода. Никога повече. Отговорност търсете от политиците и ги питайте защо в нормотворческия процес не искат да чуят и да приемат мнението на магистратите. Аз ще подскажа – 90-100% от състава на правните комисии във всеки парламент са адвокати. Които, разбира се, не зачитат становището на магистратите, за да им е по-лесно в… Покажи целия коментар »

7878
7878
25 октомври 2022 16:44
Гост

Не знам дали си особено наясно със смисъла на наказанието, което при непълнолетни е на първо място да бъдат превъзпитани. Тъкмо заради възрастта се предполага, че за тях има шанс да бъдат поправени и върнати в обществото, отколкото то да ги изхранва до живот или 30 години в затвора. Разбира се, ако и когато си лично засегнат от престъплението, е повече от трудно да приемеш принципа.

Каменова
Каменова
25 октомври 2022 16:49
Гост

Абе щом има свидетрли, значи има и доказатели. Хахаха

Lonka
Lonka
25 октомври 2022 16:49
Гост

Съгласен съм

Ognian
Ognian
25 октомври 2022 16:51
Гост

Глупости. На вас все друг ви е винове

Geleto
Geleto
26 октомври 2022 12:59
Гост

Т. е. считате, че съдът може да наложи наказание над максимума, предвиден в закона, така ли?