Десет върховни съдии са кандидати за конституционни съдии. Петима от тях ще са от Върховния касационен съд и петима от Върховния административен съд.

Сред вече депозираните номинации са на заместник-председателят на ВКС Павлина Панова и колегата й от Наказателната колегия Николай Дърмонски, както и съдиите от Гражданската колегия Симеон Чаначев и Емануела Балевска. Чаначев е предложен от председателите на Трето и Четвърто граждански отделения – Мария Иванова и Бойка Стоилова, както и от съдиите Гълъбина Генчева и Дияна Ценева. А номинацията на Балевска е от зам.-шефката на ВКС и ръководител на Гражданската колегия Светла Димитрова.

Малко по-късно днес бе издигната и кандидатурата на заместник-председателя на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова. Тя е номинирана от колегите си Емил Марков и Ирина Петрова.

От ВАС пък номинациите са за зам.-шефката на съда Надежда Джелепова, както и съдиите Жанета Петрова, Галина Солакова, Маруся Димитрова и Марина Михайлова.

Кандидатурата на Надежда Джелепова е предложена от Светлана Йонкова.

Светлозара Анчева е номинирала Жанета Петрова, Илияна Дойчева е вносител на кандидатурата на Галина Солакова, Искра Александрова е номинирала Маруся Димитрова, а Марина Михайлова е предложена от Даниела Мавродиев, Галя Карагьозова и Здравка Шуменска.

Тази година Върховният касационен съд и Върховният административен съд избират двама конституционни съдии. Според негласна уговорка, действала досега, единият трябва да е от  ВКС, а другият от ВАС.

Общото събрание на ВКС и ВАС е свикано за 26 октомври.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 12:39
Гост

Труден избор между всичките номинирани, защото всеки един от тях е професионалист.

Минувач
Минувач
24 октомври 2018 12:31
Гост

Кой знае при тази конкуренция каква е обстановката във ВКС. Сигурно не е много дружелюбна.

Анчо
Анчо
24 октомври 2018 10:45
Гост

Голям наплив от страна на ВКС.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 11:16
Гост

Те са велики. Всичките.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 10:44
Гост

Поздравления. Той е много подходящ за този пост.