Върховният касационен съд (ВКС) отказа регистрацията на партията „Няма такава държава“ и потвърди, че в символа си тя недопустимо използва националното знаме (пълния текст на решението виж тук).

Върховните съдии изцяло се съгласяват с решението на Софийския градски съд, който пръв отказа да впише формацията на шоумена Слави Трифонов в регистъра на партиите. Той обжалва, а прокуратурата протестира и така делото стигна до ВКС.

Върховните съдии Ваня Алексиева (председател на състава и докладчик), Николай Марков и Галина Иванова споделят съображенията на съдия Татяна Костадинова да откаже регистрацията на „Няма такава държава“. Тя изтъкна, че символът ѝ „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“ нарушава чл. 5, ал. 1 от Закона за политическите партии, който забранява използването на българския флаг.

Върховните съдии сочат, че в последователната и непротиворечива практика на ВКС е възприето, че самото формално използване на съществените елементи и цветове на националния герб и знаме, в комбинация, която обуславя значително сходство с тях, също е нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП. „С тази практика, безусловно споделяща се от настоящия съдебен състав, СГС се е съобразил, като е приел, че за нарушаване на забраната на чл. 5, ал. 1, пр. 1 ЗПП е достатъчно внушението на използвания символ да е силно, а не символът да е напълно идентичен със знамето“, пишат върховните съдии.

„Наличието на формирана практика на ВКС по приложението на конкретната визирана разпоредба от ЗПП, която е надлежно оповестена в сайта на ВКС значително преди предприетото учредяване на ПП ”Няма такава държава”, по отношение на която нито касаторът, нито представителят на ВКП доказват да съществува обществена и правна необходимост от изоставянето ѝ, респ. от нейното осъвременяване, изключва да е основателно твърдяното в касационната жалба и в протеста противоречие, което поради създадена непредвидимост на съдилищата, да нарушава върховенството на закона и обусловения от него принцип на равенство на политическите субекти“, заявяват те в решението си.

Върховните съдии са обсъдили и дали забраната за ползване символите на знамето е разумна и необходима в едно демократично общество, и дали нарушаването ѝ е достатъчна причина да бъда отказана регистрация на партия. По този въпрос ВКС е категоричен, че изискването не е нито самоцелно, нито неразумно, като съдът се мотивира с историята и времето, когато държавата се е отъждествявала само с Българската комунистическа партия.

„Обстоятелството, че близо половин век – до отмяната на чл.1 от Конституция на Република България (отм. ДВ. бр. 29 / 90 г.) съществува конституционно закрепено отъждествяване на конкретна политическа партия – хегемон, с държавната власт, обуславя и основната причина за намеса в правото на свободно сдружаване, чрез въведеното законово ограничение, чиято цел е да осигури равенство на политическите субекти и предотвратяване на все още съществуващи в обществото ноторно негативни нагласи от създаване предимство на подобна основа“, се казва в решението на съда.

В него ВКС отговаря и на критиките на адвокатите на Слави Трифонов и на прокуратурата, че вече има регистрирани партии, които имат в символа си елементи, които наподобяват българското знаме. И заявяват, че изцяло споделят изразеното от съдия Костадинова разбиране, че „евентуалната незаконосъобразна регистрация на друга политическа партия (партии), която е допусната от регистърен съд в нарушение на чл. 5, ал. 1 от ЗПП, не може да е основание за възприемането ú като приложима съдебна практика, която по съображения, черпени от принципа за равенство на политическите субекти, да бъде продължена и чрез обжалвания съдебен акт“.

„Визираният в касационната жалба и протеста принцип, както законосъобразно е счел СГС, изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите“, категорични са върховните съдии.

ВКС напомня на учредителите на партията, че могат отново да заявяват регистрация, ако оправят символа ѝ.

Трифонов обаче няма да се възползва от тази възможност, като от негова публикация във „Фейсбук“ става ясно, че ще иска регистрация на партия с ново име и други цветове, която ще се казва „Има такъв народ“.

„Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката. Затова, ние, същите хора, със същите идеи, със същото съдържание и със същите намерения, ще регистрираме нова партия. С ново име и други цветове! Влизам в регистрация на партия, която ще се нарича „Има такъв народ“ и в логото си ще има съвсем други цветове. Чакам ви да видя какво ще измислите сега!“, написа Трифонов.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
терминал-2
терминал-2
22 януари 2020 7:30
Гост

Наименованието „Има такъв народ“ е безперспективно. Не след дълго няма да има такъв народ както е тръгнало.

Нико
Нико
22 януари 2020 0:22
Гост

Добре!? Хареса ми от решението на ВКС следното: „…изисква равно прилагане на закона по отношение на всички правни субекти, а не равното му неприлагане по отношение на същите” това намирам за стойностен мотив.
Но! А сега да видим, ще ли компетентни институции (органи) да се самосезират по отношение на онези политическо-правни субекти, в чиито символи е вплетен националният ни флаг, и то, с доста по-ярко открояване?!?

пп. Е, наистина нЕма такава държава!

ала бала
ала бала
21 януари 2020 17:23
Гост

Трябва да регистрира партия с име „Няма такъв съд“, на черен фон, с кръстове и гробище….що не кажат за флага на НФСБ върховните слуги?

Анонимен
Анонимен
21 януари 2020 16:37
Гост

Абе чл. 1 не съществува ли само 20 години – от приемането на Живковската Конституция през 1991 г. до отмяната му през 1990 г. По Димитровската от 1947 г. не е имало изрично записан аналог на чл. 1.
Баба Ваня малко се е объркала с изчислението на този половин век чл. 1, а баш тя трябва най-добре да го знае, като живяла на-дълго при комунизъма. Как ли си е взела изпита по по История на БКП в ЮФ-то…

евтин пр
евтин пр
21 януари 2020 16:00
Гост

Слави се опитва да си прави ПР с провокативно име на партията и символ, който не спазва изискванията на закона. Много евтино, товарищ Трифонов.

Симо
Симо
21 януари 2020 15:56
Гост

Моите уважения към Слави. Но надали става за политик.

Никола
Никола
21 януари 2020 15:57
Гост

То пък Пеевски е роден за такъв.

анонимен
анонимен
21 януари 2020 15:54
Гост

Хаха, сравнението с БКП е много яко. Същото важи и за Валери Симеонов, нали

Щерев
Щерев
21 януари 2020 15:53
Гост

Много жалко. Дано се коригира и да може да регистрира партията си.

Кирилов
Кирилов
21 януари 2020 15:55
Гост

Ти какви надежди храниш. И въобще дали може да се очаква нещо от тази партия. Това да не ти е да водиш вечерно шоу.

анонимен
анонимен
21 януари 2020 15:56
Гост

Кое му е жалкото. Че тия надути гайди си мислеха, че с практика на СГС ще впечатлят ВКС. Хайде сиктир

Анонимен
Анонимен
22 януари 2020 15:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
химера
химера
21 януари 2020 15:53
Гост

Хайде сега да сезираме прокуратурата, която да поиска отмяна на регистрацията на НФСБ, защото е в нарушение на чл. 5 🙂

БКП
БКП
21 януари 2020 15:53
Гост

Блестяща обосновка на ВКС. Партията-държава вече я няма и колкото и да искат някои като ББ да превърнат себе си в държава, поне конституцията и законът не го допускат.

Димитров
Димитров
21 януари 2020 15:52
Гост

В интерес на истината обясненията на адвокатите на Слави за символа бяха меко казано нелепи.

среден пръст
среден пръст
21 януари 2020 15:47
Гост

Ми ще си измислят друг символ – този път например ръка, която показва среден пръст, хем ще им се върже с името

учиндол
учиндол
21 януари 2020 15:45
Гост

Когато цитираш практика на градски съд пред върховния и той ти каже – чети нашата 😉 Едно очаквано решение, само явно не и за т. нар. учиндолски умник

Делян
Делян
21 януари 2020 15:50
Гост

Да, това с практиката беше голяма издънка.