Както „Лекс“ писа във водеща статия още преди да се констатират заболели в България (на 27 февруари), правните разпоредби срещу епидемията от коронавирус нито бяха достатъчни, нито бяха достатъчно ефективни.

Целият спектър от противоепидемични мерки, включително временно спиране на пътуванията, ограничаване на предвижването и затварянето на образователни и детски заведения, можеха да се въведат въз основа на Закона за здравето и други действащи нормативни актове и то даже само от министъра на здравеопазването, като всички държавни органи следваше да ги изпълняват.

Въобще не беше необходимо да се чака досега. Още повече, че наличието епидемия в световен мащаб е безспорно. Много от европейските държави ги въведоха в различна степен и без да се обявява извънредно положение и всички проявиха разбиране към предприетите мерки.

Да не говорим, че въобще не е необходимо извънредно положение, за да се осъществят множество други ефективни мерки, като осигуряване на много повече тестове, включително индикативни, възможност за заплащане на тестове, осигуряване на единични стаи за поставените под карантина, затварянето на театри, кина, нощни и др. заведения, осигуряване на реално предпазващи облекла, маски и очила и т.н.

На първо място – въобще не се направи внос на достатъчно тестове, организация и обучение на специалисти за диагностициране чрез тях на коронавируса. Поради това се изследваха само заболели с над 38,5 градуса температура и с начална форма на пневмония!? Да, преди три и повече седмици тестовете струваха скъпо. Но имаше възможност да се купят достатъчно на по-високи цени, така че да има възможност човек сам да се изследва срещу заплащане. По този начин встрани останаха всички, които имаха по-леки симптоми и които са в рисковите групи – дошли от места, където има епидемия от коронавирус.

На второ място – не се внесоха евтини тестове, които само индикират възможността човек да е болен, но дават над 90% вероятност това да се е случило. Тогава щяха да се елиминират 90% от случаите и на пълно изследване да се подлагат само тези, за които има индикации да са болни от коронавирус.

Вече има тестове[1], които струват около 30 евро и дават възможност всеки сам чрез автоматче за боцване да изследва капката кръв и да получава резултат с 99% вероятност от разболяване от коронавирус. Т.е. тези тестове са съпоставими със сега съществуващите. Има ги на пазара, но държавата нехае.

Ако искахме да се предпазим от коронавирус, би следвало да вземем мерките, които изначално се приложиха в Китай и чак сега се прилагат в Италия. И освен това, далеч преди да се установи първият болен, трябваше да затворим границите си за пътници (не за търговски транспортни средства!) към и от държави, където има епидемия. Ние даже дълго не спряхме полетите и автобусите към и от Италия.

Още по-странно беше да се подготвят стаи с по няколко легла, в които да се настаняват хората със съмнения за коронавирус. Това са отлични условия, ако има един заразен в стаята – да предаде вируса на останалите.

Що за практика е действалата през последните дни у нас да се допуска събиране на хора в зали, където те трябвало да сядат през место. Това нито може да се контролира, нито е някаква съществена гаранция. Хората се приближават един до друг, за да седнат, струпват се на изходите, сядат по диагонал един зад друг на около метър разстояние. А и временната забрана за гледането на театрални постановки, концерти, прожекции и посещенията на ресторанти няма как да срине икономиката. Друг е въпросът, че държавата би следвало да помисли за помощ към театри, кина и заведения за обществено хранене.

В супермаркетите не работят всички каси, така че много често се образуваха големи опашки, т.е. отлична среда за заразяване. Тук също държавата следва да се намеси и да постави изисквания. Още повече, че сега хората пазаруват активно не само вечерно време и през почивните дни.

Много се забави намесата на държавата за закупуване на реално предпазващи маски от клас FFP3, специални предпазни очила и истински предпазни облекла. Тези, с които видяхме да се ползват от медицинския персонал в болниците, където има заразени с коронавирус, очевидно са коренно различни от много по-плътните облекла и пълното покритие на тялото в болниците в държавите от ЕС. Жалка гледка бяха лекарите и сестрите от „Пирогов“, които трябваше да се грижат за първите двама, заболели от коронавирус.

Естествено, че в света, поради недостиг, цените на всички предпазни тестове и средства скочиха. И вместо да се мрънка, че в една пазарна икономика това било спекула, трябваше тези животоспасяващи консумативи да се купят, макар и на завишени цени, докато още ги има. Вече и уреди за интубиране (като вид респиратори) трудно ще се намерят на световния пазар.

Натъпкването на хора в градския транспорт в пик часовете е идеална среда за заразяване. Ограничаването на ползването на градския транспорт е непопулярна мярка, но в засегнатите страни се практикува и има достатъчно опит. По-добра алтернатива са споделените пътувания с личните автомобили, например.

Децата не страдат много от коронавирус, но част от тях боледуват и го разнасят. Нищо страшно няма да стане, ако децата учат дистанционно или с родителите известно време. Вече се установи, че най-малките най-трудно се разболяват. Затова може да се помисли детските градини да работят при изключително стриктен контрол. Защото иначе децата ще отидат при бабите и дядовците, които и от грип може да си отидат.

Резултатите от липсата на ефективни мерки не закъсняха – диагностицираха се с коронавирус хора, които очевидно са далеч от първите носители на коронавирус в страната. Което означава, че болните са качествено повече. При това положение и при липсата на по-стриктни мерки, епидемията няма как да бъде спряна. Което означава, че ако топлото време не ограничи разпространението на вируса, до средата на есента по-голямата част от хората в страната ще преминат през заболяване. И ще трябва да погребем немалко възрастни хора. Хубавото е, че ако погледнем картата на света, ще установим, че в държавите, където е топло, коронавирусът не избуява в епидемия. Заразени има, но епидемия няма. Така че засега единствената ни надежда е времето, защото ваксини ще се появят най-рано през есента.

Половинчатите мерки, които се предприемаха досега, няма да предпазят от епидемия, но все пак ще я забавят. Ако топлото време я прекъсне, това ще даде възможност до края на лятото заболеваемостта да се ограничи до една трета от населението. А това ще даде шанс на останалите да се възползват от евентуално създадена ваксина.

Естествено, не бива да се стига до паника. Все пак, не забравяйте, че под риск за живота практически са само възрастните хора и особено тези с хронични заболявания. При положение, че 80% от хората изкарват болестта без симптоми, смъртността става близка до тази при грипа. Разликата с грипа е, че няма ваксини (които повечето хора така и не ползват, защото живеят с мания, че са вредни), а и няма предходни заболявания от същия вирус, които да намаляват остротата на болестта.

Написаното по никакъв начин не означава, че действащото правителство се справя по-зле от други, които са управлявали България. Напротив – смятам, че то се справя по-добре и има волята да взема по-стриктни мерки, отколкото биха взели други правителства. Въпросът е, че мерките са много далеч от достатъчните.

[1] Например на компанията Prestige Diagnostics UK, но не само. Използването на такива тестове е одобрено от регулаторните органи в ЕС и е в препоръчаните от световната здравна организация. Цената е до десет пъти по-ниска от тази на тестовете за PCR. Подобни тестове има и на българския пазар.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
18 март 2020 8:55
Гост
Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:10
Гост

Ей, Боже! Ниските пенсии и мизерията не успяха толкова години да уморят възрастните хора. А сега накъде?

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:06
Гост

Трябваше отдавна да се направи внос на достатъчно тестове.

д-р Живаго
д-р Живаго
13 март 2020 10:08
Гост

Ама и вие големи лекари излязохте, последно юристи ли сте или медицински лица? „Смъртността не била по-различна от тази на обикновения грип“ – що за глупост е това? Стига сте чели разни измислени сайтове, знаете ли колко е смъртността при обикновения грип – 0,1 %. При новия кронавирус смъртността варира около 3-4 %, което е 30-40 повече. И за справка, за юрситите специално, 3-4 % смъртност не е за подценяване … А, още по-голямата глупост – само възрастните са в опасност и хронично болните? Ало, редакцията, възрастните не са ли хора? Даже няма да се опитвам да ви обясня що… Покажи целия коментар »

Димитриева
Димитриева
13 март 2020 9:17
Гост

Нали знаете къде НЯМА да има Корона до края? Северна Корея. А дали наистина няма да има не знам. Но ако наистина няма да има, то защо ще е така? Защото хората не допускат никого. Да. това е. Но цивилизацията не може да си го представи дори.

Миленска
Миленска
13 март 2020 9:16
Гост

Успех на всички ни. Каквито и мерки да се вземат, те са закъснели. Трябва да се затворят границите, както направиха САЩ. Обаче сега обвиняват САЩ. Да де ма те са 300 мил. Ако се допусне да се шири заразата и с ниската смъртност пак може да имат бая жертви.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:08
Гост

А в Китай? Успяха да овладеят положението отдавна. Ама на нас нали все не ни стигат кръчмите и зорлем се бутаме между шамарите.

Лалева
Лалева
13 март 2020 9:15
Гост

Положението е тегаво, а наистина реракцията не е кой знае каква. Примерно нищо не пречеше да се отварят повече каси в магазините или да се прекратят всякакви дейности. Сега пак са бавни нещата. Примерно всеки продължава да ходи на работа. А театри и кина не работят. Е като ходят на курсове и театри какво ще стане ?

Велизара
Велизара
13 март 2020 9:14
Гост

Тези мерки така или иначе трябваше да се вземат. Обаче ако се бяха взели по-рано щяха да кажат, че са измислица и искатд а ограничат правата на хората дапътуват, а също така и да се забавляват.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 12:09
Гост

За мен по-важни са правата ни да водим нормален живот, а не да мрем като мухи зюаради безотговорните хора.

димитричка
димитричка
13 март 2020 9:13
Гост

Нещо друго ли сте чакали? Бавни реакции. Мизерия. Сега ще си останем всички по домовете и да ви видя как ще работите и как ще пътувате.

Василева
Василева
13 март 2020 9:13
Гост

И аз се чудя защо не се взеха мерки на време и да се забрани на хората да летят. Те продължаваха и продължаваха да летят и пътуват. И то не по работа. Предимно за да си почивали. Безхаберници…Бясна съм им! Бясна!

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 8:19
Гост

Заразените са много повече, а с тия меки мерки рискуваме италиански вариант

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 8:11
Гост

В НК ива текстове за нарушилите карантината. Даже могат по няколко текста да се подведат? Какъв въжбще е проблемът?

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 7:37
Гост

Изродите, които са нарушили карантината, трябва да бъдат изолирани в затвор!

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 7:07
Гост

Ако бяха внесли от тези тестове, за които говори авторката, сега съвсем нямаше да сме с 23 регистрирани случая. Слушах генерала Мутафчийски, който обяснява, че тези тестове давали фалшиво отрицателни и фалшиво положителни проби. Голям праз, бе, генерале! Ако са фалшиво положителни, ще минат другите тестове и ще се установи. А за фалшиво отрицателните – ми те без тест и без това си ходят по улиците. Т.е. нямаше да навреди да ги има, а напротив!

божа работа
божа работа
13 март 2020 7:04
Гост

и това с времето съвсем не е сигурно…ама какво му остава на човек. смяхте се на патриарха, ама почнахте да удряте по една молитва за здраве, нали… божа работа е какво ще стане.

компенсациите, глупако
компенсациите, глупако
13 март 2020 7:00
Гост

Извънредно положение ок, да видим какво ще представлява. Но ТРЯБВАТ КОМПЕНСАЦИИ ЗА БИЗНЕСА. Това прави Италия, това прави Франция! Защото вирусът ше отмине и ще дойде страшното с фалирали фирми и хора останали без работа. Сега е моментът това да се спре.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 6:52
Гост

Да разведря малко в тази тягостна обстановка.Има и добра новина – Гешев ще спре да щъка по села и паланки 😉

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 6:50
Гост

Да, де, ама сега измислиха това с извънредното положение. Танкове по улицата ли ще пуснат? Не искам да съм лош пророк, защото още не сме видели какво ще внесат в Народното събрание, но извънредно положение и Бойко Борисов ми звучи като очаквано лоша комбинация.

да свалим кривата
да свалим кривата
13 март 2020 6:48
Гост

Щом има хванати 23 болни, значи са поне 230, ако не и 2300. Трябва да се обяви масов призив хората да работят от къщи, а тези производства, които може, да бъдат спрени, или да се осигурят защитни облекла за хора. Само социаланат изолация работи и това е доказано. Да свалим кривата! Това е световен призив – останете си вкъщи.

елементарна аритметика
елементарна аритметика
13 март 2020 6:57
Гост

Да, това трябваше да се обяснява на хората. Щом сме установили еди колко си случая, значи са 20 пъти повече най-малко. Останете си вкъши. Това са доказани аритметики

гледайте филма
гледайте филма
13 март 2020 6:45
Гост

Тичаме след събитията, въпреки че вече сме видели какво става по в Европа. Тук трябваше твърда ръка още в началото, ама не – клекнаха пред разни безсмъртни интелектуалци, които си мислят, че тях вирус не ги лови, ако се набагат с театрални постановки. Каква беше тази глупост с местата през човек!

Спец
Спец
13 март 2020 7:36
Гост

И собствениците на киносалони са супер нагли, адвокатите им преговаряли с незнам кой си да работят, въпреки ограниченията. И то в моловете, където се върти един и същи мръсен въздух!