Изплащането на дълг с орален секс не е престъпление. Това прие испански съд, а Конституционният съд на страната не коригира виждането му.

Случаят (представяме го както е пресъздаден в испанската преса), по който се произнасят испанските съдилища, е на 38-годишна жена от Майорка. През септември 2009 г. тя имала сериозни финансови проблеми и взела 15 000 евро назаем от 58-годишния брат на бившия си партньор. Според жената двамата са се разбрали тя да му връща парите малко по малко, когато има възможност. Тя разказва в жалбата си до полицията, че минали няколко дни и кредиторът ѝ казал, че за да изплати дълга си, тя трябва два-три пъти в седмицата да му прави орална любов (мъжът използвал разговорния израз на испански и казал, че иска два-три биберона). Двамата се срещнали пет пъти, за да си побъбрят за известно време, а после да правят орален секс в колата на мъжа.

В жалбата си до полицията жената сочи, че се чувства застрашена от брата на бившия си приятел, с когото преди винаги е била в отлични отношения. Тя цитира няколко реплики на кредитора си: „Докато имаш дълг към мен, ще бъдеш к*рва“ и „Аз съм много радикален. Мога да бъда едновременно агресивен и отмъстителен. Наясно ли си с това, което ти казах? Нямам много милост… Не трябва да се съмняваш“. Жената сочи и че той ѝ предложил да преминат от фелацио на 69.

Тя разказала за това на майка си и на приятел. Когато разбрал, мъжът увеличил броя на обажданията и съобщенията, които ѝ изпращал. На 3 януари 2020 г. ѝ изпратил писмо, в което я предупреждава, че тя трябва да изпълни искането му за орален секс или ще я изобличи.

Адвокатите на жената настояват мъжът да бъде съден за сексуално насилие. Според съдията по разследването обаче в случая става въпрос за тежка принуда, а прокуратурата го преквалифицира на такава в лека форма.

Окръжният съд в Палма де Майорка обаче приема, че в случая въобще не е извършено престъпление – нито сексуално насилие, нито принуда, тъй като има свободно съгласие на двама пълнолетни.

Състав с председател Диего Гомес-Рейно постановява, че доброволно договореното изплащане на дълг с фелацио или „да станеш проститутка“ на кредитора, докато си издължаваш заема, не е престъпление.

Следва жалба на жената до Конституционния съд, но той не я допуска за разглеждане, тъй като не е обоснована особената конституционна значимост на казуса. По този начин остава в сила решението на съда в Майорка, че уреждането на паричен дълг между пълнолетни чрез сексуални отношения не е престъпление.

Дневник“ цитира гневен туит на испанския министър на равенството между половете Ирене Монтеро: „Отчаяна жена моли девера си за помощ. За да ѝ даде пари, той я принуждава да е неговата „метреса“ и да му прави фелацио. Когато не може повече, той заплашва да действа срещу нея и дъщеря ѝ в съда. Тя го изобличава и ето какво става.“

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Най-много ме шокира, че
Най-много ме шокира, че
07 януари 2022 12:41
Гост

В Испания има министър на равенството между половете.

милиционерщина
милиционерщина
07 януари 2022 7:06
Гост

Може ли да ми обясните какво точно е нарушил този човек:
https://bntnews.bg/news/policiyata-arestuva-mazh-pri-vadeneto-na-bogoyavlenskiya-krast-v-ruse-1180825news.html

„Полицията арестува мъж при ваденето на Богоявленския кръст в Русе“

цитат: От МВР съобщиха, че мъжът не е спазил изискванията да се запише предварително за ритуала и не са му извършени съответните медицински тестове.

Къде в Билията пие,че за записване в религиозен ритуар трябва записване? Къде в действащите закони пише,че за участие в проява на открито трябва да правиш медицински тест-вероятно за ковид? И как така отказът за медицинско изследване води до арест?

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:00
Гост

Може да се върнеш към Римското право. Цезаропапизъм и папоцезаризъм. От Средновековието насетне окончателно цивилните закони започват да имат превес над църковните канони и традиции. Юрист да се позовава на Библията, че нарушава закона малко несериозно.

Анонимен
Анонимен
08 януари 2022 8:42
Гост

А къде в действащото право пише, че за проява на открито трябва ковид тест, и за влизане в река-трябва включване в списък, който пък зависи от ковид тест?

чл.65 от ЗЗД
чл.65 от ЗЗД
06 януари 2022 22:43
Гост

Абе вие за даване вместо изпълнение не сте ли чували? Уговорила се е длъжницата с кредитора да прави „биберони“, вместо да плаща заема. Той е приел престацията. При спор между съконтрахентите, относно остатъка от дълга, трябва да се допусне експертиза, с която да се установи пазарната стойност на направените „биберони“ и да се приспадне от задължението. Така е най-справедливо!

Мнение
Мнение
07 януари 2022 3:07
Гост

Има логика в написаното, като даже може да се окаже, че изплатеното чрез даване е в повече от заетата заемна сума, та кредитора, може да изпадне в ролята на длъжник и да има да додава, за направените по-скъпи „биберони“ от дадеиня размер на заема. Проблемът по българското право в този случай, който може да възникне при спор е че така договореният и сключен договор за заем и последващото допълнително уговаряне за неговото погасяване, чрез такова даване на „биброни“ вместо точно изпълнеине е твърде вероятно да се оспори като нищожно, поради нарушаване на добрите нрави в частта за начина на погасяване… Покажи целия коментар »

чл.65 от ЗЗД
чл.65 от ЗЗД
07 януари 2022 14:30
Гост

В случая първоначално има сключен договор за заем, който си е съвсем валиден. Въпросът е за последващата уговорка за начина на погасяването на задължението. С оглед днешните „времена и нрави“, обаче, спокойно може да се приеме, че тя не противоречи на добрите нрави. Иначе всички договори за предоставяне на сексуални услуги биха се оказали нищожни и клиентите биха могли да искат връщане на даденото по тях, като получено без основание. 🙂 Друг е въпросът как пък те ще връщат получената насрещна престация…

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 18:41
Гост

В поредицата чеч кастинг-как жени се навиват на секс за минути, с абсолютно непознат срещу обещание за назначаване на работа, и имате предвид,че в поредицата чеч кастинг са заснети досега няколко хиляди жени в чехия, и снимките продължават с нови кандидатки постоянно-какво се правите на изненадани. Явява се на интервю за работа, и и се казва,че трябва секс, и 99 процента от жените в поредицата чеч кастинг свалят незабавно гащите, като и изпълняват извратени команди, и вършат неща,, които никога прпеди не са правили-без значение дали са омъжени, с връзка-съхруг или приятел, идващи и от консервативни семейства , без значение… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2022 19:14
Гост

Левашки, ти ли си бре? Айде успокой се малко. Виждам си запознат в детайли с този тип услуги, но недей изневерява на себе си и обърни внимание на СГП.

до депилирания бухал
до депилирания бухал
06 януари 2022 19:16
Гост

Коментарът не е на посоченото от тебе лице!

льольо
льольо
07 януари 2022 8:45
Гост

Ти вярваш, че това не е нагласено ли?

налице е празнота в правото по въпроса-
налице е празнота в правото по въпроса-
06 януари 2022 18:30
Гост

А чрез вагинален секс може ли?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 19:18
Гост

Че вагината да не е банкомат? Всъщност като се замислиш…-

Жизел
Жизел
06 януари 2022 22:16
Гост

Нещо като спестовна касичка за труженичките на любовта.

калин
калин
06 януари 2022 18:18
Гост

Най-после някъде по света разумни съдии.

ха, ха
ха, ха
06 януари 2022 17:46
Гост

Случайно статията е точно под тази за Мата Хари…

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
06 януари 2022 17:11
Гост

Да пратим министър Надето в Испания да им закрие тази „бухалка“. Освен ,ако и тя няма дълг към Хр.Иванов. А може двамата да им изпратим, да им направят съдебната „ора-риформа“.

мхм
мхм
06 януари 2022 16:35
Гост

Подписала ли е Испания Истанбулската конвенция? Ако да, как с това са защитени правата на жената? Несъмнено в случая е налице тежка форма на принуда, т.е. сексуално посегателство. Тази жена ще изплати несъмнено дълга си към кредитора посредством обезщетението, което ще й се присъди от съда по правата на човека спрямо Испания.

льольо
льольо
06 януари 2022 18:29
Гост

Що да има принуда? Ако не поискаш няма да ти дадат. Тя може да вземе пари назаем и от банка. Той и дава безлихвен заем срещу фелацио – тя е съгласна. Няма престъпление, няма и принуда – не е против волята ѝ. В момента в който е решила че няма да престира фелацио занапред той не я е насилвал. Не коментираме действителността на заемната сделка и конкретно на тая клауза с фелациото, но не виждам престъпление ако е вярно, че в случаите, в които жената му е правила орална, тя го е правила по своя воля.

мхм
мхм
07 януари 2022 12:27
Гост

Забравяте, че тя в някои от случаите е правила доброволно, но след това е било по принуда. За тях става въпрос.

Любител
Любител
06 януари 2022 16:13
Гост

Не случайно терминът облигационно право идва от наименованието на въжетата от волски жили , с които по римско време кредиторът е имал право да върже длъжникът си. Слава богу , не живеем в тези времена. Но пък и е крайно време да се каже, че не може да всичко да се вика насилие само на основата на заявлението на „жертвата“. Така и не се разбира с какво е била принуждавана. Според испанската министърка заплахата е, че щял да предприеме действия в съда. А уж всеки можел да се обърне към съда, когато смята, че са му нарушени правата.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 15:40
Гост

Май да взема едно 1000 лева на заем от правосъдната министърка. После знам как да и ги върна. И лихва ще и сложа 🙂

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 11:18
Гост

Много си изпаднал бе

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 януари 2022 15:37
Гост

Офффф

Хриси
Хриси
06 януари 2022 15:33
Гост

И това е решение в 21 век! Много жалко.

Рори
Рори
06 януари 2022 15:31
Гост

Тоест тези се върнаха към плащането в натура. Ужас.

Холандер
Холандер
06 януари 2022 15:32
Гост

Това е отвратително. Но никак не е чуждо за бившите ни политици. 😄

Чавдар
Чавдар
06 януари 2022 15:26
Гост

Е, не е истина. Какво е това безумно решение.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 15:19
Гост

Ехее, кредитор да си след това решение!

Калина
Калина
06 януари 2022 14:52
Гост

Съдебната ни система може да е калпава, депутатите ни да са предимно посмешища и дебели чичковци, искащи да печелят пари на гърба на народа, но поне нямаме такива безумия.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:51
Гост

Определено е шокиращо това, което първо е направила длъжницата и второ е приел съда.

Белоу
Белоу
06 януари 2022 14:51
Гост

Абе като чета каквъ е случая си мисля, че тя не се е дърпала много за да си „изплати дълга“.

Кики
Кики
06 януари 2022 15:28
Гост

Била е принудена по много грозен начин.

Питагор Логикоглу
Питагор Логикоглу
06 януари 2022 18:30
Гост

А да ѝ минало през ума просто
да върне парите?

льольо
льольо
06 януари 2022 18:35
Гост

Или ми връщаш заема или правиш фелацио. Ако не ми върнеш заема ще те съдя. В кое по-горе виждате принуда? Запитаният има 3 възможности – да се съгласи с предложението, да върне парите или да се пробва в съда.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:51
Гост

Е тя се сетила да пусне жалба след цели 5 пъти орална любов…Защо случая повече ми прилича на – сега първо ще си задоволя нагона, а после ще го съдя за престъпление и ще взема обезщетение в пъти по-голямо от дълга ми към него.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:49
Гост

Определено това си е шокиращо решение, но за тази страна това сякаш не е толкова странно.

Руменов
Руменов
06 януари 2022 14:49
Гост

Ами какво да кажем – южни народи. Хамави сме си.

Temelko
Temelko
06 януари 2022 14:49
Гост

Това не е изненада. В Испания има и закон, който позволява на човек да се разхожда по улиците на града чисто гол. Това не е престъпление според испанския закон.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 14:48
Гост

Питаха ли дамите в Испания какво мислят за този закон?

Ananieva
Ananieva
06 януари 2022 14:48
Гост

Но нас наричат диваци и простаци и неуважителни към жените…

Demireva
Demireva
06 януари 2022 14:48
Гост

Шокиращо

Добрите нрави - чл. 9 ЗЗД
Добрите нрави - чл. 9 ЗЗД
06 януари 2022 14:45
Гост

Противоречи ли на добрите нрави подобна уговорка с оглед оценката на маралното състояние на гражданското общество в България към днешна дата?! – добрите нрави като граница на договорната свобода.

Д-р за заем например срещу задължение за сексуални отношения.

Според мен само при съвкуплението ще има състав на чл. 153 НК – материална зависимост и сделката ще е нищожна поради противоречие на закона, но в останалите хипотези като например в посочения казус единствената граница ще бъде преценката за противоречие с добрите нрави по чл. 9 ззд.

Граучо Маркс
Граучо Маркс
06 януари 2022 18:33
Гост

Така излиза, че хем парите ще връща, хем се е минала със бибероните, хем окепазена публично. Минавка отвсякъде.

калин
калин
06 януари 2022 18:38
Гост

Значи това било причината като отида при проститутка в България първо да искат заплащане. Иначе правим секс. Аз обявявам че договора ни да и платя е незаконен защото противоречи на добрите нрави и чао.