Австралиецът Джок Полфрийман ще подаде жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, а искането за възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов е само прелюдия към следващата му стъпка.

Това свое убеждение изрази днес главният прокурор Иван Гешев, след като вчера защитникът на Полфрийман – Калин Ангелов, отправи искане до него за възобновяване на делото. Гешев подчерта, че „тази молба на убиеца Полфрийман ще бъде разпределена на конкретен прокурор, който ще вземе конкретното решение, след като проучи казуса“.

„За мен е ясно, че този сигнал е прелюдия и основание за съответна жалба до ЕСПЧ, където неправителствените организации, около които гравитира Джок Полфрийман, около които гравитират и някои магистрати, на които няма да казвам имената – бащата на убитото момче ги назова конкретно и директно, ще адресират съответната жалба след произнасяне на наблюдаващия прокурор“, каза Гешев.

По-рано днес пред „Нова телевизия“ бащата на убития от Полфрийман студент Андрей Монов – Христо Монов, каза, че при възобновяване на процеса, австралиецът ще започне да води дела срещу държавата „със своите добри приятели от хелзинкския комитет“ за това, че е бил несправедливо осъден.

Свързването на Полфрийман с Българския хелзинкски комитет (БХК) започна преди 4 години, когато той беше номиниран от негова сънародничка за човек на годината в класацията на БХК, което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

След това пък при предсрочното му освобождаване от Софийския апелативен съд (САС), положителна характеристика за него беше дадена от председателя на БХК Красимир Кънев. В последвалото искане на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на Полфрийман, той написа, че съдиите от САС Калин Калпакчиев и Весислава Иванова е трябвало да се отведат, защото са работили с БХК, а съдия Калпакчиев е бил и награждаван от организацията.

Христо Монов днес за пореден път заяви, че за него тези съдии нямат място в системата. Според него няма проблем и да се възобнови делото за убийството на сина му, защото нямало никакви нови обстоятелства, но се надява при такъв сценарий, Полфрийман да бъде осъден на доживотен затвор, защото е „тежък социопат“ и на свобода пак щял да убие.

„Тук той е герой в неговите представи, а като се върне в неговата държава ще бъде това, което е бил и преди това – един лузър без образование, който никой няма да познава“, каза още Монов, а определението му беше цитирано след това и от главния прокурор.

Гешев коментира днес и поредицата снимки и комикси, които публикува във „Фейсбук“ укриващият се в Обединените арабски емирства Васил Божков, за които прокуратурата е била сезирана.

„Задължението на прокуратурата трябва да бъде ясно – да проверява доказателствата както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите. Сигурен съм, че конкретният прокурор ще провери всички твърдени обстоятелства – независимо дали представляват анимация, дали са комикси, рисунки, или са нещо друго забавно“, каза главният прокурор.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сенека :)
Сенека :)
05 юни 2020 11:22
Гост

Тоз коментар от шефа на компетентния прокурор не е ли по същество на искането?

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 9:49
Гост

Пеевският трол вече е започнал да се подписва като „Делян“ под статиите за това дебело полицейско недоразумение с каскет…

провинциален юрист
провинциален юрист
05 юни 2020 9:26
Гост

Жалбата можеше да е подадена още като му влезе в сила присъдата и Съда щеше вече да се е произнесъл, човека толкова години излежа невинен..

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 17:03
Гост

Пише нещо несвързано мисирка в ПИК, то се разпространява мълниеносно в свинските медии и на следващия ден главният прокурор го рецитира. Прелест, само че каква е връзката между искането за възобновяване и дело в ЕСПЧ?!? Голямо излагане, но излагащият се си е повярвал до степен, че вече не съзнава това

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 9:55
Гост

Повярвал си е, защото е абсолютно безнаказан вече 15-20 години. Не мисля, че дебелият, полицайчето му или което и да е друго прасе на хранилката му могат да бъдат обвинявани. Виновни са всички останали, защото са си завряли главата някъде и отказват да погледнат истината в очите. И наесен това ще се потвърди отново…

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 16:35
Гост

Дежурния Пеевски трол е нацвъкал 13 мнения за 13 минути. Но явно не може да проумее, че с подобни изявления, нямащи нищо общо с правото, не може да заблуди аудиторията от интелигентни юристи. А това всъщност е добра илюстрация за „журналистическите“ манипулативни похвати на кафявите медии на Пеевски.

Фелипе
Фелипе
04 юни 2020 16:41
Гост

Вие като интелигентен юрист, какво мнение бихте изказали?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2020 17:28
Гост

Вие пък откъде знаете, че е интелигентен? Просто Ви е хванал в крачка и вместо да си замълчите след тези нямащи нищо общо с правото глупости, Вие тръгвате да се заяждате, правейки се на възпитан.

Мосю
Мосю
05 юни 2020 1:32
Гост

За ваше сведение, аз съм изключително възпитан.

Радо
Радо
04 юни 2020 15:35
Гост

Какви неща се случват. Около нас ври и кипи от престъпност, а Гешев пак на селски туризъм.

Джаро
Джаро
04 юни 2020 15:39
Гост

Времето се стопли, а нашият пак с каскета. Ще му заври главата, ама няма да му уври мозъка.

õlew
õlew
04 юни 2020 15:28
Гост

Отврат. Това ли ще прави? Ще ни съди?

Делян
Делян
04 юни 2020 16:38
Гост

Очакваше се. Нали адвокатът му виеше като кърпатска мечка, че нарушаваме правата на клиента му.

Пеевски
Пеевски
05 юни 2020 9:28
Гост

Делян, да те ева в г. за нас.ран

Иванов
Иванов
04 юни 2020 15:27
Гост

Пълен паразит е това момче. Дано се научи как да живее, защото сега не ми изглежда превъзпитан в затвора. Пред интервюиращите го разбира се, че ще прави мили очи.

неутрален
неутрален
05 юни 2020 9:33
Гост

Тази квалификация по- приляга за убития депутатски син..

Q-fte
Q-fte
04 юни 2020 15:27
Гост

Аз пък искам да го съдя, че е грозен и поругава страната ни!

Умна и красива
Умна и красива
04 юни 2020 16:43
Гост

И аз! Особено за второто.

Слави
Слави
05 юни 2020 9:35
Гост

Кого, Гешев ли?

Лимоновски
Лимоновски
04 юни 2020 15:26
Гост

Правим му услуга. Да го пускаме…

Zeta
Zeta
04 юни 2020 15:26
Гост

Не знам. Аз като ида в чужбина – Рим, Париж, Лондон, Барселона ( като Барселона се води и една от нощните столици на Европа) еми да ви кажа не се завирам по дискотеките и да се напивам и да се бия с местните. Някак си… не мис е вижда резонно. Извинете, но тоя освен преди години да е дошъл за алкохолен и секс туризъм, друга причина не виждам. Не ми изглежда, като човек, който се интересува от това да снима забележителности и да се диви на музей.

Джони
Джони
04 юни 2020 16:45
Гост

Същият е като чужденците на Слънчака. Идват тук само зулуми да правят.

Димитриев
Димитриев
04 юни 2020 15:25
Гост

Идват и се правят на свине и убиват, а после казват, че правата им били нарушени

Цветков
Цветков
04 юни 2020 15:24
Гост

Да, затвора е за да превъзпитава. Но дали дамата, която каза, че се е превъзпитал наситина е видяла истинското му лице. И аз не съм. Не го познавам за щастие. Но от камерите и интервютата на мен ми мяза на пълен рецидивист. И като нищо да иде в друга страна след време и пак да се държи, като говедо. Защото видиш ли идва от по-развита страна. А реално си е страна на затворнци

Марковски
Марковски
05 юни 2020 9:37
Гост

Що не си качиш снимката да видим ти на какво мязаш? Или те е страх че ше се чудим дали на селфито е лице или.. з.дник?

адв. Маринков
адв. Маринков
04 юни 2020 15:23
Гост

Изначално не трябваше да бъде пускан…

Димитрова
Димитрова
04 юни 2020 15:23
Гост

Така става. Ако са му светнали присъдата в САЩ ще има да взема прибиране у дома си. И после да съди Щатите за човешките си права.

Боби Босов
Боби Босов
04 юни 2020 15:22
Гост

Е то е ясно, че това ддърво ще иска да ни съди сега. Говедо

Джаро
Джаро
04 юни 2020 15:38
Гост

Лишото е, че по всяка вероятност и ще спечели. Нали го играе жертва.

Касандра
Касандра
04 юни 2020 16:46
Гост

Не обиждайте добичетата. Те имат топъл и влажен поглед.