Многобройните промени в правилата за изплащане на допълнителни възнаграждения на служителите на Агенцията по вписванията, както и наличието на цели три отделни подзаконови нормативни акта за това, са пречка са създаването на трайна и ефективна практика за изчисляването на премиите на различните категории служители. Това е становището на Инспектората към Министерството на правосъдието, който извърши проверка по разпореждане на правосъдния министър Цецка Цачева. Повод за нея бяха медийни публикации, според които в АВ са си раздали близо 600 000 лева бонуси за третото тримесечие на тази година, въпреки че Търговският регистър се срина за 18 дни това лято.

Инспекторатът на МП отправя и препоръка към изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева – да изготви „единни Вътрешни правила за заплатите в Агенцията по вписванията, касаещи и трите категории служители – служителите на агенцията; длъжностните лица по регистрация по Закона за търговския регистър в дирекция „Длъжностни лица по регистрация“ и служителите, назначени по реда на Постановление на МС от 1996 г., при стриктно спазване на нормативните актове“, съобщават от правосъдното ведомство.

Иначе при проверката не са открити нарушения при определянето на допълнителните възнаграждения.

Установено е, че те се определят и изплащат въз основа на Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация и вътрешните правила за заплатите в Агенцията по вписванията.

Същевременно е констатирано, че в агенцията се прилагат няколко подзаконови нормативни акта, които имат отношение към бонусите за постигнати резултати. Това са Вътрешни правила за заплатите, Вътрешни правила за работните заплати на длъжностните лица по регистрация и Вътрешни правила за работните заплати на служителите в АВ, назначени по реда на Постановление на МС от 1996 г.

Подзаконовите актове са утвърдени от изпълнителния директор през 2013 г., но през годините многократно са изменяни.

Последните промени са извършени от предишната шефка на агенцията Зорница Даскалова и от сегашната Габриела Козарева. „Те се отнасят до контрола върху поставените оценки на служителите. За първи път е въведено и изискването служителите да са изработили реално поне 1/3 от оценявания период, с което се преодолява старата практиката да получават допълнително възнаграждение служители, които имат реално изработени дни под този срок“, уточняват от министерството на правосъдието.

Инспекторатът е заключил, че правилата не са незаконосъобразни, защото не противоречат на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
27 ноември 2018 13:57
Гост

Не виждам нищо лошо или нередно ведомство, което носи милиони реални приходи в бюджета, служителите му да не получат бонуси. Стига да са справедливо разпределени вътрешно.

Служител
Служител
26 ноември 2018 21:46
Гост

Не се учудвам, че Инспекторатът на МП не е открил нарушения. Служителите работят съвестно и е редно да получават бонуси.

Симеон
Симеон
26 ноември 2018 21:39
Гост

Сривът в ТР в никакъв случай не бива да се отразява върху премиите на служителите, които в крайна сметка нямат вина за техническите проблеми на агенцията.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2018 21:36
Гост

Изходът е да се създаде трайна и ефективна практика за изчисляването на премиите.