Преди 10 години – на 4 февруари 2008 г. в 10 ч., е регистрирана първата жалба от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), съобщиха от институцията.

Инспекторатът беше създаден с четвъртата поправка на Конституцията през 2007 г., а първият му състав от главен инспектор и 10 инспектори беше избран на 19 декември 2007 г. Новата институция оглави Ана Караиванова, а първите инспектори встъпиха в длъжност през януари 2008 г.

Сегашният главен инспектор Теодора Точкова беше избрана от Народното събрание на 2 април 2015 г.

ИВСС беше създаден, за да проверява дейността на съда, прокуратурата и следствието без да засяга независимостта на магистратите. А през годините получи и нови правомощия. Първо през 2012 г. му беше възложено да разглежда заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. И ИВСС проверява жалбите за бавно правосъдие от октомври същата година.

След това от 1 януари 2017 г. Инспекторатът към ВСС пое нова мащабна задача – да проверява имуществото и интегритета на всички съдии, прокурори и следователи. Тези правомощия му бяха възложени с петото изменение на Конституцията през 2015 г.

По случай 10-годишнината от създаването на ИВСС институцията ще има ново лого, а то ще бъде поставено и на специална пощенска марка.

Коментирайте

avatar