Престъпна група от имотни измамници, която е придобила 10 апартамента в столичния квартал „Люлин“, е разкрита при акция на ГДБОП, съобщиха от МВР. Обвинени за участие в престъпната група са лидерът ѝ и четирима участници, като Специализираният наказателен съд е оставил в ареста трима от обвиняемите.

Групата имала изграден механизъм, като част от хората търсели и намирали необитаеми жилища. Чрез широк кръг от познати, лидерът установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. Тогава пристъпвал към придобиване на жилището, като използвал „бушони“ – хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. За това те получавали минимална сума. С подготвените саморъчно написани завещания, лидерът на групата пристъпвал към придобиването на имота, минавайки през няколко нотариуси, без да буди съмнение. Сумата от покупката отивала директно при него и той разпределял парите сред останалите участници.

По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в „Люлин“. В хода на акцията са били извършени над 30 претърсвания на жилища и автомобили и лични обиски на лица, откъдето са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти, посочват от МВР. В хода на разследването ще се изяснява и участието на служители от институциите, откъдето групата е получавала информация за необитаемите имоти. Групата от „Люлин“ е била разкрита след седеммесечно разследване на ГДБОП по оперативна информация за извършване на незаконна лихварска дейност.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че разкриването на подобна група е изключително трудно, защото няма кой да подаде жалба. Въпреки това разкриваемостта им ще е приоритет, зарече се и шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Коментирайте

avatar