МВР има заподозрян за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, но по непотвърдена информация той е напуснал страната, съобщиха бТВ и Нова телевизия. Твърди се, че в дома му е открит телефонът на жертвата.

Информацията не бе потвърдена, но бе и отречена от шефа на полицията в Русе Тодор Атанасов. По-рано днес той съобщи, че има задържан във връзка с убийство. Става дума за румънски гражданин с украински произход, но той не бил заподозрян за жестокото престъпление, а се изяснява неговото алиби, ще му бъдат и взети проби за ДНК експертиза. Атанасов увери, че разследващите проверяват съпричастността към престъплението на множеството лица, но няма конкретен заподозрян.

Тялото на Виктория Маринова, която беше административен директор на телевизия ТВН в Русе и водеща на предаване беше открито в събота малко след обяд в храсти край Дунав от случаен гражданин. Той подал сигнал на тел. 112.

По първоначална информация 30-годишната жена е била изнасилена, жестоко пребита и удушена.

Зверското убийство бе коментирано не само у нас, но и в Европа и в САЩ.

Вчера комисарят по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович призова разследването на убийството на Маринова да бъде провеждано под международен контрол. „Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление. Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол“, каза Миятович.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви, че „за пореден път смел журналист пада жертва на борбата за истината и срещу корупция“. Той настоя извършителите „незабавно да бъдат изправени пред правосъдието“.

11 членове на Висшия съдебен съвет, които са на посещение в Брюксел по покана на евродепутата Емил Радев, са били питани за убийството на Виктория Маринова. Кадровиците са се срещнали със зам.-генералния секретар на ЕК Пиа Хансен, председателя на Комисията по правни въпроси Павел Свобода и с лидера на ЕНП Жозеф Дол като по време на разговорите е била засегната и темата за зверското престъпление. Всички са изразили надежда то да бъде бързо разкрито.

С коментар по темата излезе и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова „правителствата да гарантират, че извършителите на подобни престъпления срещу журналисти – като изнасилването и убийството на българската журналистка Виктория Маринова, ще бъдат наказани“.

Според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар, Антониу Гутериш е изключително притеснен заради убийството и очаква заключенията на разследването. „Има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките“, каза Дюжарик и допълни, че генералният секретар на ООН следи много внимателно тази тенденция и е повдигал въпроса за насилието срещу журналисти пред страни членки на организацията, както публично, така и на четири очи.

Германското правителство също остро осъди убийството в България и го определи като „брутално и ужасно“ и призова за бързо разследване и разкриване на „ужасното престъпление“. Берлин обяви и подкрепата си за свободата на пресата.

Редица международни журналистически организации също призоваха властите у нас за задълбочено разследване на убийството. „Репортери без граници“ го определи като „ужасяващ акт“. Профсъюзът на австрийските журналисти също осъди убийството и призова ЕС „най-после да окаже натиск за опазване свободата на печата“, заяви председателят Елке Кулман.

Австрийският министър на външните работи Карин Кнайсъл също изрази своето безпокойство от случилото се.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:13
Гост

­Г­­о­­­р­­­е­­­щ­­­и­ ­м­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­и­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­в­­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?15871

Минувач
Минувач
09 октомври 2018 14:30
Гост

Много са версиите за подбудите на извършителя. Факт е обаче, че е проявил изключителна жестокост и заслужава подобаващо наказание.

Минувач
Минувач
09 октомври 2018 14:14
Гост

Сега сигурно всички, които пищят за свободата на словото, ще го изкарат наемен убиец, още повече заради връзката с Румъния и въобще – очаквайте нова вълна конспирации.

Възмутен
Възмутен
09 октомври 2018 14:13
Гост

Докато разни чужденци си развяват байряка безнаказано, няма да се оправим. Какво ли щеше да се случи със задържания, ако извърши престъпление в Турция?

Някой си
Някой си
09 октомври 2018 14:13
Гост

Щом има молдовско гражданство, значи е молдовец от онази вълна, които взеха румънски паспорти, за да пътуват свободно в ЕС. Националността няма значение, разбира се, но ми направи впечатление, че убийството някак не беше характерно за българската или местната малцинствена народопсихология.

Бонд
Бонд
09 октомври 2018 14:10
Гост

Дано всичко да е точно с доказателствата и най-вече – с ДНК, за да няма никаква възможност този изверг да се измъкне.

Анчо
Анчо
09 октомври 2018 14:09
Гост

В случая рискът на професията доведе до фатален край. Не че е възможно да има пълно възмездие, но дано по-бързо да хванат извършителя.